AcasăPoliticaSpionul, lacheul, măcelarul, prințul...Cine ar putea să-l înlocuiască pe Putin?

Spionul, lacheul, măcelarul, prințul…Cine ar putea să-l înlocuiască pe Putin?

Putin a făcut eforturi extraordinare pentru a-și marginaliza rivalii și a rescrie constituția Rusiei pentru a se menține la putere.

Șansa ca el să facă loc de bună voie unui nou lider este mică, dar nu mai este neglijabilă. Politico prezintă o listă cu posibili succesori.

Superspionul – Nikolai Patrușev

În cazul în care Putin acceptă că poziția sa a devenit nesustenabilă, observatorii de la Kremlin îl văd pe Nikolai Patrușev ca fiind cel mai probabil urmaș la conducere.

Fostul șef al agenției de spionaj FSB, în prezent secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, are avantajul de a împărtăși o viziune asupra lumii cu Putin – una plină de ostilitate față de Occident în general și față de Statele Unite în special.

Cu câteva zile înainte ca Putin să ordone intrarea trupelor în Ucraina în februarie, Patrușev  a acuzat Washingtonul că urmărește o agendă ascunsă pentru a provoca „prăbușirea Federației Ruse”.

În timp ce Putin își petrece cea mai mare parte a timpului la Kremlin, Patrușev și-a asumat un rol mai activ, vizitând recent China, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari din această țară cu privire la război. Totuși, vârsta nu este de partea lui: este cu doi ani mai bătrân decât Putin și, dacă ar deveni președinte, ar fi probabil doar o figură de tranziție.

Lacheul – Dmitri Medvedev

Dacă există cineva în care Putin poate avea încredere, acela este Dmitri Medvedev: liderul rus a oferit președinția fostului său om de încredere din Sankt Petersburg în 2008. Schimbul de funcții i-a permis lui Putin să păstreze puterea în propriile mâini, respectând în același timp limitele constituționale ale mandatelor care se aplicau atunci.

Medvedev a păstrat în mod corespunzător scaunul prezidențial cald, obținând în același timp o notă de trecere ca modernizator – guvernând prin iPad și vizitând Silicon Valley. Dar, când mandatul său de patru ani a expirat, Medvedev a făcut loc cu blândețe întoarcerii lui Putin la Kremlin.

Medvedev a mai fost prim-ministru timp de opt ani, înainte de a deveni, în 2020, vicepreședinte al Consiliului de Securitate – din nou subordonat direct lui Putin.

La 57 de ani, Medvedev este încă suficient de tânăr pentru a conduce din nou Rusia, dar propria sa soartă este indisolubil legată de cea a lui Putin.

Măcelarul – Mikhail Mizintsev

Spre deosebire de Ministrul apărării, Serghei Shoigu, și Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General – ambii oarecum căzuți în dizgrație – există un general care prosperă după ce și-a câștigat o reputație de brutalitate șocantă: Mihail Mizintsev, „măcelarul din Mariupol”.

Mizintsev a condus asediul devastator în care au murit peste 20.000 de civili înainte ca orașul-port să cadă în mai. Tocmai a fost promovat la funcția de ministru adjunct al apărării, responsabil cu logistica, în timp ce Rusia încearcă să întoarcă cursul ultimei ofensive a Ucrainei și să pună capăt haosului de mobilizare.

Este posibil ca Mizintsev să nu fie un concurent direct pentru putere, dar va fi un chip de urmărit în zilele și săptămânile următoare.

Prințul – Dmitri Patrușev

Aliații lui Putin de la Kremlin nu întineresc, dar asta nu înseamnă că regimul nu va căuta să se perpetueze. Nikolai Patrușev a fost cel care, la numirea sa la conducerea FSB în 2000, a numit elita spionajului rusesc „noua nobilime”.

La o generație distanță, fiul său, Dmitri Patrușev, a apărut ca un prinț și un potențial succesor credibil. În vârstă de 44 de ani, acesta a fost numit ministru al agriculturii în 2018, după ce anterior a absolvit academia FSB și a condus Banca Agricolă Rusă, deținută de stat.

Oricât de îndepărtată ar fi această perspectivă, un președinte „nobil” ar putea atenua temerile din lumea largă că Rusia, confruntată cu o înfrângere în Ucraina, ar lansa o escaladare nucleară sinucigașă.

Un conducător ereditar ar avea, prin definiție, un instinct de supraviețuire mai puternic decât un dictator nebun ascuns într-un buncăr subteran.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
973 afisari

9 COMENTARII

  1. adica cine va appasa pe Buton
    in caz de indisponibilitate a pres. Putin,
    asta e intrebarea?

  2. Mai intai trebuia sa ne spui cine ar putea sa va inlocuiasca pe voi la National fiindca ati adus acest ziar,odinioara citit si respectat,la cele mai joase standarde.

  3. Faceti propaganda criminalilor NATO ,numai prostii mai cred in UE si in NATO sclavii lor grasi ,drogati si poponari ,Victorie pentru Rusia impotriva Diavolului

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger