AcasăPoliticaSOS la „Capitală”! Pierdut candidați pentru București

SOS la „Capitală”! Pierdut candidați pentru București

Toți politicienii și analiștii turuie că aceste alegeri din 2024 sunt cele mai importante din istorie, dar niciunul nu iese în față să zică, franc, de ce atâta alertă în interiorul partidelor. Păi, s-o spunem noi, atunci: la cum se văd lucrurile, avem un mare „SOS” în Capitală – niciunul dintre candidați nu merită votul nostru!

Luați pe rând, fiecare dintre Cristian Popescu Piedone, Nicușor Dan și Cătălin Cîrstoiu, i-am pus într-o ordine întâmplătoare, are minusuri și bube suficiente cât să nu primească încrederea bucureștenilor.

Primarul Capitalei, al doilea după președinte

Bătălia pentru Capitală este crucială și pentru că, după președintele României, cel care câștigă aici primește cele mai multe voturi din partea cetățenilor. Practic, primarul Bucureștiului este al doilea candidat ca număr de voturi după președintele țării, iar o victorie a unui partid anume, să zicem, reprezintă o adevărată lovitură electorală dată adversarilor și contestatarilor.

Dar, oare merită vreunul dintre cei enumerați mai sus să primească atâta încredere? Este careva capabil să cuantifice în folosul comunității locale șansa oferită? La cum îi vedem pe candidați, speranțe ioc, ba, dimpotrivă, mai degrabă temeri că vor fi iar 4 ani de bâlci și nerealizări.

Pericolul cel mare este ca PMB să fie câștigată de Nicușor Dan, caz în care ne așteaptă un haos total, în condițiile în care, sunt șanse foarte mari să se întâmple asta, Consiliul General va fi controlat de PSD și PNL. Unde mai pui că și AUR va avea reprezentanți acolo! Singur în fața unui CGMB ostil, Nicușor Dan nu va putea promova niciunul dintre proiectele sale, nu că până acum, în mandatul prezent, a avut vreunul.

Nu-i de mirare că bucureștenii îl numesc primarul invizibil și chiar și cei care l-au votat în 2020 regretă azi decizia luată. Patru ani nu l-am văzut la față, iar acum ne împiedicăm prin tot Bucureștiul de afișe cu chipul lui. De pe panouri gigant montate pe trotuare ori pe clădiri rezidențiale situate în centru, Nicușor Dan zâmbește tâmp, după zic cei care trec grăbiți pe bulevarde. Sunt bucureșteni nemulțumiți că iar au avut apa caldă oprită și mașina 385 a făcut o oră pe „13 Septembrie” între două semafoare. Când te gândești că acum patru ani acest om promitea că va rezolva situația traficului înfiorător din Capitală, Dumnezeule! Vorbea despre soluții, iar în mandatul său e mai rău decât a fost vreodată, până și Parisul pare un oraș pustiu pe lângă ce se întâmplă dimineața pe marile artere bucureștene.

Total depășit de situație, dar în continuare priceput în a vinde promisiuni gratuite alegătorilor, Nicușor Dan ar produce șocul scrutinului din 9 iunie în eventualitatea unei victorii. Cum, însă, românii au reușit și altădată să judece drept și să aleagă strâmb, nu ar trebui să ne surprindă acest scenariu horror pentru București.

Piedone, primar sau șef de clan?

Autointitulat mare favorit pentru a câștigat alegerile în Capitală, Piedone este primar la Sectorul 5. Unii spun altceva, că nu-i primar, ci șef de clan, aluzie la obiceiul de a-și angaja rudele și apropiații în instituția pe care o conduce. Nu știm ce să zicem pe subiectul ăsta, că nici el nu a lămurit dacă e primar sau șef de clan. Ce cunoaștem e că și-a adus afinii la „5”, după ce același obicei l-a avut și pe la Sectorul 4, când a fost edil acolo. A fost călcat și de instituțiile abilitate să facă verificări, dar omului nici nu-i pasă, spune că nu dă doi bani pe incompatibilitate – ce-i aia, bă?! Corect, este pentru proști, șmecherilor li se aplică alte legi.

Piedone l-a întrebat public pe Nicușor Dan de unde are bani să tapeteze Capitala cu afișe electorale uriașe, dar el nu suflă un cuvânt despre publicitatea în presă (tv și ziare/site-uri online), care e poate chiar mai scumpă. Are primăria bani, pardon, balta pește, nu-i așa?!

Bucureștenii, însă, l-au mirosit și știu ce urmărește Piedone, personajul are obiective mai înalte. Pentru el, funcția de primar al Sectorului 5 a fost doar o trambulină pentru „Capitală” și nu-i exclus ca, peste patru ani, PMB să fie trambulina spre o altă poziție, mai înaltă, mai pe măsura ambițiilor sale fără margini.

Cîrstoiu, ziua și „scheletul”

Când PSD și PNL au decis să candideze împreună pe listele pentru București, a fost clar că nici Gabriela Firea, fostul primar general, nici Sebastian Burduja, care și-a anunțat intenția de a ajunge la PMB, nu vor fi aruncați în cursă. Social-democrații și liberalii au făcut un compromis alegând să meargă împotriva lui Nicușor Dan și C.P. Piedone cu un independent.

Până aici, nicio problemă, doar că…

Alesul coaliției de guvernare a fost Cătălin Cîrstoiu… or personajul ăsta are atâtea schelete în dulap de nu ajunge un cimitir să le îngropi! Își face cruce și Marcel Ciolacu peste ce a dat – ziua și dezvăluirile, ziua și gafele, cam așa a început campania pentru managerul Spitalului „Municipal”. Dar, hei, a cui este vina, dacă nu i s-a verificat trecutul ca la carte?! Sau, dimpotrivă, poate că nu privim noi tabloul din unghiul potrivit – l-au verificat și, pentru că omul are „coadă”, a devenit candidatul perfect, numai bun de pus în funcție și, pe urmă, ghidonat în funcție de interese. În România trebuie să iei în considerare toate scenariile posibile, doar suntem pățiți!

În cazul lui Cătălin Cîrstoiu, deja se vorbește că va fi retras din cursă. Cam târziu, iar pierderea de imagine pentru coaliția PSD-PNL ar fi uriașă și, poate, de nereparat! Se aude, însă, că Firea deja pune presiune pentru ca PSD și PNL să revină asupra deciziei, iar în culise s-ar coace un plan, în acest sens, împreună cu liberalii bucureșteni (conduși de Burduja).

author avatar
Nicholas Cezar Redactor