AcasăPoliticaSondaj de ultimă oră! PSD câștigă alegerile, la 10 procente distanță de...

Sondaj de ultimă oră! PSD câștigă alegerile, la 10 procente distanță de locul 2. Ciolacu, politicianul cu cea mai mare încredere

sursa foto: Facebook/Partidul Social Democrat

Se știe deja că anul 2024 e unul electoral, cu mai multe rânduri de alegeri în România.

Un sondaj de ultim moment, realizat de Avangarde, scoate la lumină rezultate cel puțin interesante!

Ciolacu, politicianul cu cea mai mare încredere

O întrebare-cheie din cadrul sondajului Avangarde a vizat nivelul de încredere pe care cetățenii îl acordă anumitor politicieni din România. Iar la acest capitol, Marcel Ciolacu – actualul premier și președinte al PSD – e primul în top, cu un procent de încredere de 26%, rezultat ce îl confirmă, practic, drept politicianul cu cea mai mare încredere în rândul participanților la sondaj.

Ciolacu este urmat de Diana Șoșoacă și George Simion, care au obținut un procent de încredere de 23%, dar și de Nicolae Ciucă (liderul PNL) – cu 20%.

Cum arată lucrurile în privința europarlamentarelor. Sondaj: PSD – 31 %, la peste 10 procente de locul 2

Din totalul participanților la sondaj, 54% dintre respondenți au afirmat cu certitudine că vor vota la alegerile parlamentare programate pentru luna iunie, în timp ce 28% au răspuns „cred că voi vota”, 9% au indicat că nu cred că vor vota, iar 6% au declarat cu fermitate că nu vor vota la scrutin.

În privința partidului favorit, PSD se află în frunte cu un procent de 36%. Social-democrații conduc cu o marjă semnificativă, distanțându-se cu peste 10 procente față de PNL, care ocupă locul al doilea, cu un procent de 15%.

Cum arată top 3

La întrebarea „Din punctul dumneavoastră de vedere ce partid o să câștige alegerile europarlamentare în România?”, răspunsurile care au conturat un TOP 3 au fost:

 • Partidul Social Democrat (PSD) – 36%
 • Partidul Național Liberal (PNL) – 15%
 • Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – 12%.

Dacă un astfel de scrutin ar avea loc în următoarea duminică, 31% dintre respondenți au spus că ar acorda votul lor Partidului Social Democrat (PSD). Pe locul al doilea se situează Partidul Național Liberal (PNL), la o distanță de 11 procente, în timp ce AUR, partidul condus de George Simion, ocupă locul al treilea, la o diferență de 12 procente față de PSD.

„Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare, dumneavoastră personal cu ce partid politic ați vota?”

 • Partidul Social Democrat (PSD) – 31%
 • Partidul Național Liberal (PNL) – 20%
 • Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – 19%

Aderarea la Schengen aerian și maritim, „mai degrabă un succes”. Cui îi e atribuit

Aderarea la Schengen, pe cale aeriană și maritimă, este privită mai degrabă ca un succes de către 55% dintre respondenții la acest sondaj.

Acest succes este atribuit Guvernului, într-un procent de 19%, Comisiei Europene și lui Marcel Ciolacu.

„Din punctul dumneavoastră de vedere cine are principalul merit în deblocarea acestei situații referitoare la Schengen?”

 • Guvernul României – 19%
 • Comisia Europeană – 14%
 • Marcel Ciolacu – 13%
 • PSD – 8%
 • Președintele României -4%
Raport national - Ianuarie 2024 (calup media)
author avatar
Andrei Coman