AcasăPoliticaSocoteala demografică. Cu cine va mai lupta Rusia în războaiele lui Putin?

Socoteala demografică. Cu cine va mai lupta Rusia în războaiele lui Putin?

Președintele Vladimir Putin a petrecut ani de zile alergând împotriva ceasului demografic al Rusiei, doar pentru a ordona o invazie a Ucrainei care trimite locuitorii națiunii sale la un declin istoric.

În plus, pierderile de vieți omenești de ordinul miilor pe câmpul de luptă, înrolarea a 300.000 de rezerviști pentru a se alătura „operațiunii speciale” – și o fugă mult mai mare de bărbați în străinătate – derapează obiectivele lui Putin de a începe să stabilizeze declinul demografic încă din această lună.

Declinul demografic al Rusiei își are rădăcinile în anii ’90, un interval de dificultăți financiare după destrămarea Uniunii Sovietice, care a dus la o scădere  drastică a  ratei de fertilitate.

„Este o furtună perfectă”, consideră sociologul Alexei Raksa. Planurile Kremlinului au stabilit începerea inversării declinului numărului de locuitori în 2022, înainte ca progresul să fie reluat în 2030.

Dar, cu câteva săptămâni înainte de introducerea mobilizării în septembrie, un raport intern redactat pentru o adunare cu ușile închise a confirmat că ofițerii ajunseseră deja la concluzia că aceste obiective erau nerealiste.

Invocând implicațiile coronavirusului și ale fluxurilor de migrație, raportul a propus în schimb o revizuire care prevedea o scădere de 416 700 de persoane în 2030.

În cazul în care operațiunile armatei vor continua în următoarele luni, așa cum se anticipează, Rusia ar putea înregistra mai puțin de 1,2 milioane de nașteri în următoarele 12 luni, cel mai scăzut nivel din istoria modernă, potrivit lui Igor Efremov, cercetător și specialist în demografie la Institutul Gaidar din Moscova.Decesele din Rusia se apropie în mod obișnuit de 2 milioane, dar numărul a crescut până la 2,5 milioane în ultima lună.

Pentru Rusia a sosit un moment de cumpănă demografică, sistemul său economic, militar și  financiar fiind lipsit de lucrători tineri și riscând acum să stagneze.

Bloomberg Economics estimează în prezent prețul potențialului de progres al Rusiei la 0,5%, în scădere cu doi factori de cotă față de perioada anterioară invaziei Ucrainei – iar factorii demografici reprezintă un sfert din această retrogradare.

De asemenea, evoluția demografică nefavorabilă în zonele din Ucraina pe care Putin intenționează să le anexeze se va adăuga la provocările cu care se confruntă Rusia.

În timp ce traumele demografice se manifestă în mod normal pe parcursul mai multor ani, consecințele invaziei fac ca cele mai grave eventualități să devină mai probabile – și cu mult înainte de cele anticipate.

„Continuarea campaniei de mobilizare poate fi o catastrofă demografică”,  avertizează Efremov. „Nașterile vor scădea la un milion până la sfârșitul anului viitor, cel mai scăzut nivel din 1999-2000, în timp ce multe cupluri vor amâna pentru un timp să aibă copii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor