AcasăPoliticaSocial-democrații reacționează: În loc să vină cu propuneri neconstituționale, UDMR ar trebui...

Social-democrații reacționează: În loc să vină cu propuneri neconstituționale, UDMR ar trebui să susțină proiectul PSD privind majorarea alocațiilor

Social-democrații reacționează: În loc să vină cu propuneri neconstituționale, UDMR ar trebui să susțină proiectul PSD privind majorarea alocațiilor (foto: Facebook)

Pe fondul declarațiilor venite, recent, din direcția lui Kelemen Hunor pe tema alocațiilor copiilor (VEZI AICI), social-democrații au ales să transmită un mesaj public, reacționând, astfel, la poziția căreia i-a dat glas liderul UDMR, unul dintre cei doi vicepremieri din cadrul Guvernului Cîțu.

”În loc să vină cu propuneri neconstituționale, UDMR ar trebui să susțină proiectul PSD privind majorarea alocațiilor”, susțin reprezentanții PSD, marți, 15 iunie, prin intermediul unui comunicat de presă.

Mesajul vine în contextul în care sunt copii și părinți încă mai speră că alocațiile vor crește de la 1 iulie, așa cum fusese preconizat, și astfa în ciuda semnalelor venite din direcția Coaliției, inclusiv prin vocea liderului PNL, Ludovic Orban (VEZI AICI).

”PSD solicită UDMR să renunțe la propunerile neconstituționale privind alocațiile pentru copii și să se concentreze pe punerea în aplicare a legilor în vigoare. În acest sens, UDMR ar trebui să se opună intenției PNL și USR-PLUS de amânare a majorării alocațiilor prevăzută pentru data de 1 iulie 2021 și să militeze pentru respectarea legislației în vigoare și a promisiunilor făcute de toate partidele din arcul guvernamental înainte de alegeri.

Dacă UDMR nu reușește acest lucru în cadrul Coaliției de guvernare, atunci trebuie să voteze proiectul de lege pe care PSD îl va depune joi în Parlament cu privire la mai multe măsuri adresate familiilor cu copii, printre care se află și creșterea alocațiilor de la 300 de lei, respectiv la 600 de lei, pe lună”, susțin, marți, social-democrații.

Trimitere la o decizie a CCR și la o declarație a șefului CNCD

Reprezentanții principalei formațiuni de Opoziție aduc, totodată, în discuție o hotărâre a Curții Constituționale pe tema alocațiilor. ”PSD reamintește că, prin Decizia 277/2006, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională acordarea diferențiată a alocațiilor pentru copii, admițând în acest sens o excepție de neconstituționalitate, întrucât „norma constituțională înscrisă în capitolul II privind drepturile și libertățile fundamentale nu prevede și nu permite, în definirea subiecților dreptului la alocațiile acordate de stat, nici o altă condiție în afara aceleia ca beneficiarii să fie copii.””, se mai precizează în comunicat.

Nu în ultimul rând, se face referire și la un punct de vedere venit de la vârful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, și anume din partea lui Csaba Asztalos. ”De asemenea, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a exprimat anterior o poziție prin care a subliniat că acordarea diferențiată a alocațiilor pentru copii ar fi discriminatorie, întrucât singura condiție pusă de Constituție pentru a beneficia de alocație este de a fi copil”, conchid social-democrații.

Firea: Nu copiii sunt de vină pentru creșterea deficitului, ci proasta gestionare a economiei de către Guvernul Cîțu

Nu este singurul mesaj venit, în ultimele zile, din direcția PSD-ului pe tema alocațiilor. Vineri dimineață, pe 11 iunie, fosta șefă de la Primăria Capitalei, actualmente senator, l-a criticat fățiș pe Florin Cîțu, actualul premier și fost ministru al Finanțelor, în privința împrumuturilor ”hazardate”.

Iată, integral, mesajul Gabrielei Firea, postat pe Facebook:

”Justificarea pentru nerespectarea promisiunii de majorare a alocațiilor este perfidă și profund incorectă! Nu copiii sunt de vină pentru creșterea deficitului, ci proasta gestionare a economiei de către Guvernul Cîțu.

Numai dobânda suplimentară plătită la împrumuturile hazardate ale lui Cîțu este de 7 ori mai mare decât era nevoie pentru majorarea alocațiilor de la 1 iulie.

Rolul unui guvern nu e să se plângă de faptul că nu sunt bani. În guvernarea PSD, s-au dublat alocațiile și au crescut veniturile, iar deficitul a fost sub 3%.

Din momentul în care a fost numit ministru al Finanțelor și până în prezent, când exercită funcția de premier, Cîțu a îndatorat țara cu 31 de miliarde de euro.

Doar pentru aceste împrumuturi, România trebuie să plătească în fiecare an băncilor dobânzi de peste 1 miliard de euro, adică 5 miliarde de lei.

Efortul bugetar pentru majorarea alocațiilor cu 20 de puncte de la 1 iulie, cum promiseseră Cîțu și Orban înainte de alegeri, era de 700 de milioane euro până la finalul anului. Adică de 7 ori mai puțin decât dobânzile plătite la împrumuturile făcute de Cîțu.

Dacă alocațiile ar fi crescut de la 1 ianuarie 2021 la valoarea dublată stabilită de PSD încă de anul trecut, atunci efortul bugetar ar fi fost de 2 miliarde de lei, deci mai puțin de jumătate din dobânzile pe care România le plătește la împrumuturile lui Cîțu!”