Cauta

Soarta Ucrainei, în mâinile Chinei? Confruntarea directă cu America!

Xi Jinping l-a numit pe Vladimir Putin cel mai bun prieten al său. Dar acum liderul rus are nevoie urgentă de ajutor din partea Chinei.

Armata lui Putin este împotmolită în Ucraina și rămâne fără muniție. Ar trebui ca Xi să dovedească faptul că este într-adevăr un prieten, furnizând arme Rusiei? Decizia Chinei va spune multe despre modul în care vede viitorul lumii.

O alegere de a furniza arme Rusiei ar sugera că China crede că intensificarea rivalității cu SUA este inevitabilă – și poate de dorit, notează Financial Times. Un refuz ar indica faptul că Bedijingul încă mai speră că tensiunile cu americanii sunt controlabile și  globalizarea poate fi salvată.

„Dacă China ia partea Moscovei în conflictul cu Ucraina, atunci suntem deja în zorii celui de-al treilea război mondial”, a avertizat Zhou Bo, fost colonel în Armata Populară de Eliberare.

Spusă astfel, o decizie a Chinei de a furniza arme Rusiei sună de neconceput. Și totuși, guvernul american crede că Beijing o va lua în cele din urmă.Motivul pentru care Xi ar putea să crească dramatic sprijinul pentru Putin se întoarce la parteneriatul „fără limite” anunțat de cei doi președinți în februarie 2022 – cu trei săptămâni înainte ca Rusia să lanseze invazia  în Ucraina.

Mai importantă decât anunțul parteneriatului a fost analiza comună care a stat la baza acestuia. Putin și Xi consideră că SUA reprezintă amenințarea centrală pentru ambițiile și regimurile politice ale țărilor lor. Lupta împotriva puterii americane este sarcina comună care îi unește.

Xi l-a vizitat pe Putin mai mult decât pe oricare alt lider mondial. Cel mai rău scenariu pentru el ar fi căderea președintelui rus și înlocuirea acestuia cu un lider pro-occidental – o posibilitate îndepărtată.

Dar, chiar dacă Putin rămâne la putere, o Rusie umilită și slăbită ar face ca SUA să pară amenințătoare și China să fie mai izolată. Unii analiști de la Beijing susțin că, odată ce Rusia ar fi înfrântă, America s-ar întoarce împotriva Chinei.

China ar putea alege un compromis incomod. Va continua să se prezinte ca un broker de pace neutru în Ucraina, asigurând politicieni europeni precum cancelarul german Olaf Scholz că nu intenționează să furnizeze muniții Rusiei.

Între timp, ar putea încerca să canalizeze armament către Rusia în mod indirect, poate prin intermediul unor țări terțe precum Iran sau Coreea de Nord. Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, l-a vizitat pe Xi la Beijing luna trecută – prima vizită în China a unui președinte iranian în ultimii 20 de ani.

Dar o politică de sprijin militar chinezesc ascuns sau negabil pentru Rusia nu este un glonț magic pentru Beijing. S-ar putea să fie prea restrânsă pentru a schimba cursul războiului în favoarea lui Putin. Și ar fi în continuare vulnerabilă la detectarea de către SUA.

Sprijinul militar chinezesc indirect pentru Rusia ar putea fi, în cele din urmă, o cale ocolitoare către aceeași destinație: confruntarea directă cu America.

 

 

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version