AcasăPoliticaSoarta Ucrainei, în mâinile Chinei? Confruntarea directă cu America!

Soarta Ucrainei, în mâinile Chinei? Confruntarea directă cu America!

Xi Jinping l-a numit pe Vladimir Putin cel mai bun prieten al său. Dar acum liderul rus are nevoie urgentă de ajutor din partea Chinei.

Armata lui Putin este împotmolită în Ucraina și rămâne fără muniție. Ar trebui ca Xi să dovedească faptul că este într-adevăr un prieten, furnizând arme Rusiei? Decizia Chinei va spune multe despre modul în care vede viitorul lumii.

O alegere de a furniza arme Rusiei ar sugera că China crede că intensificarea rivalității cu SUA este inevitabilă – și poate de dorit, notează Financial Times. Un refuz ar indica faptul că Bedijingul încă mai speră că tensiunile cu americanii sunt controlabile și  globalizarea poate fi salvată.

„Dacă China ia partea Moscovei în conflictul cu Ucraina, atunci suntem deja în zorii celui de-al treilea război mondial”, a avertizat Zhou Bo, fost colonel în Armata Populară de Eliberare.

Spusă astfel, o decizie a Chinei de a furniza arme Rusiei sună de neconceput. Și totuși, guvernul american crede că Beijing o va lua în cele din urmă.Motivul pentru care Xi ar putea să crească dramatic sprijinul pentru Putin se întoarce la parteneriatul „fără limite” anunțat de cei doi președinți în februarie 2022 – cu trei săptămâni înainte ca Rusia să lanseze invazia  în Ucraina.

Mai importantă decât anunțul parteneriatului a fost analiza comună care a stat la baza acestuia. Putin și Xi consideră că SUA reprezintă amenințarea centrală pentru ambițiile și regimurile politice ale țărilor lor. Lupta împotriva puterii americane este sarcina comună care îi unește.

Xi l-a vizitat pe Putin mai mult decât pe oricare alt lider mondial. Cel mai rău scenariu pentru el ar fi căderea președintelui rus și înlocuirea acestuia cu un lider pro-occidental – o posibilitate îndepărtată.

Dar, chiar dacă Putin rămâne la putere, o Rusie umilită și slăbită ar face ca SUA să pară amenințătoare și China să fie mai izolată. Unii analiști de la Beijing susțin că, odată ce Rusia ar fi înfrântă, America s-ar întoarce împotriva Chinei.

China ar putea alege un compromis incomod. Va continua să se prezinte ca un broker de pace neutru în Ucraina, asigurând politicieni europeni precum cancelarul german Olaf Scholz că nu intenționează să furnizeze muniții Rusiei.

Între timp, ar putea încerca să canalizeze armament către Rusia în mod indirect, poate prin intermediul unor țări terțe precum Iran sau Coreea de Nord. Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, l-a vizitat pe Xi la Beijing luna trecută – prima vizită în China a unui președinte iranian în ultimii 20 de ani.

Dar o politică de sprijin militar chinezesc ascuns sau negabil pentru Rusia nu este un glonț magic pentru Beijing. S-ar putea să fie prea restrânsă pentru a schimba cursul războiului în favoarea lui Putin. Și ar fi în continuare vulnerabilă la detectarea de către SUA.

Sprijinul militar chinezesc indirect pentru Rusia ar putea fi, în cele din urmă, o cale ocolitoare către aceeași destinație: confruntarea directă cu America.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.110 afisari

23 COMENTARII

  1. Chinezii stiu ca daca pica rusii urmeaza ei. Probabil ca o sa urmeze oricum chiar daca nu pica rusii. Asa ca lucrurile sant clare

    • Chinezii nu sunt singuri, au BRICS. Adica Brazilia, Rusia, India, China si Sud Africa. Au impreuna vreo 4 miliarde de oameni…

    • Deocamdată primul lot de baterii Patriot americane a ajuns în Ukraina. De acum începe distracția adevărată. Următorul va ajunge într-o lună. Deja în faza asta, cel puțin în Ukrania, nu mai depinde nimic de China. La asemenea mișcare și rușii sunt obligați să facă o mutare nouă și nu o vor face spre pace mai ales că America se află în alertă nucleară de câteva zile..

    • Radu , s-a strecurat o greseala de corectura : ” Un refuz ar indica faptul ca BEDIJINGUL inca mai spera ca tensiunile cu americanii ……………….. „. Sau e BIDENJING ?

  2. armata lui Bideu, s-a retras victorioasă din Afganistan (unde a atacat în haită, cu sprijinul „aliaților”) . cum ii ataca (la nivel de batalion) un singur războinic taliban cu turban și sandale (crescător de capre in civilie) cum cerșeau sprijinul aviației „strategice” lol

  3. sa ne amintim puțin, pentru cei mai tineri..pai cât s-au chinuit americanii+vasalii să cucerească Fallujah (Irak) apărată de beduini in slapi, înarmați cu pușcoace de pe vremea URSS și-a imperiului otoman..

  4. Moartea voinicului de mîna calicului. Cindva o sa cadă și dinastia americană, abia atunci va fi pace și suveranitate in lume. Deocamdată în toate statele lumii ambasadorii americani impun democrație proprie, reguli, legi , președinții doar se supun și execută.. știu un exemplu concret ……unde calca totul în picioare de la interes național pina la tradiții și imunitate in fata legilor, iar sărmanii cu pricina îngenunchează cerșind o viză. Și de unde infrastructura rutieră și feroviară daca în momentul cînd sărăntocii au doi bani trebuie să cumpere cu de-a sila avioane și tancuri ruginite. America cînta, europa acompaniază prostimea dansează

  5. Bai, vi s-a spus ca o sa va bage talharii aia ordinari din sparlament in razboi, uite ca a-ti avut noroc de data asta, nimeni nu v-a intrebat daca si vreti sa mergeti ca si carne de tun in ukro-na-zia, dar bingo, se pare ca a-ti primit biletul castigator, si aia e, incepe ma-celul din 15 martie, chiar cand au ungurii ceva mare zi nationala, pe la ei, prin Budapesta !! Ha ha ha 🙂 Bai, deja s-au pus nemtii si ungurii din Transilvania pe facut raliul Oradea – Budapesta inca de azi, adica luni, uite ca tot ce a zis marele Parinte Justin Parvu se va adeveri !! Asa ca, dragi romanasi, va asteapta sua disparitia ca si popor, fiindca veti ramane numai cam 8 milioane in colonia esuata, sau vine Marele Cutremur de 8.5, sa vedem ce noroc o sa aveti de data asta 🙂 Si vedeti si voi ce faceti, cand se termina tot Balciul Desertaciunilor, sa il mancati si pe Maciukanezul Maidanez, aka Maciuca, aka Jeneralul de Karton Ghipsat de 120 de kile 🙂 Sieg Heil, Sieg Heil, Nazi Stolti ist eine kleine nazi polizei !!

    • Nu sunt nici un Michel Platini , sunt zdreanta mankurta Kostea Sugiuk Tiraspol , de profesie dama de moravuri usoare . Cand nu behai in pozitia capra ma refulez in postari si preiau titulatura de troll ordinar .

  6. DACA CHINA PROCEDEAZA IDENTIC CU CE FACE SUA DIN 2014 IN UCRAINA , UCRAINA POATE DISPAREA CA STAT !,IAR NATO SI AMERICANII VOR PLECA DIN UCRAINA CA DIN AFGANISTAN.

  7. „prima vizită în China a unui președinte iranian în ultimii 20 de ani.”
    -si unii si altii au inchis moscheile,
    sa se aiba ca fratii vitregi!

  8. Chinezu’ ie popor intelept, neam de comercianti de mii de ani… fac o gramada de bani cu muricanii. Nu or sa se bage in rahatul asta, cel putin nu pe fata, dar nici nu pot dezice de „tabara” rosie. Doar o sa se foloseasca ocazia asta, sa mai suga de la rusi, resurse pe 2 yeni, restul este politica.
    In ceea ce priveste, tampitii care inca pot crede ca muricanii mai au putin si dau coltul de la faza cu Ucraina sau un utopic conflict deschis cu China, pot sa faca una mica, sa se mai linisteasca un pic.
    Cine a avut de a face cu muricanii mai binisor, este obiectiv si sanatos la cap, isi da seama cu usurinta, ca astia daca construiesc un zid de 100 de metri in jurul lor, pot trai linistiti, singuri, inca 100 de ani.
    Ar fi mai util sa vedem ce facem noi in situatia asta, si cum o sa iesim din ea in castig, inainte sa ne fwta grija de muricani sau galbejiti.
    Pentru ca oricum o dai, niciunii nu ne vor binele.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger