AcasăPoliticaSoarta Ucrainei depinde de două partide politice

Soarta Ucrainei depinde de două partide politice

Pentru ca Ucraina să fie sigură și stabilă, democrații și republicanii Americii vor trebui să găsească un teren comun pentru a pune capăt războiului

Pentru ca Ucraina să fie sigură și stabilă, democrații și republicanii Americii vor trebui să găsească un teren comun pentru a pune capăt războiului.

La urma urmei, problema nu este de cea mai mare importanță doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume occidentală. În cel mai rău caz, ar putea duce la anihilare nucleară.

Consensul bipartizan, primul pas

În principiu, un astfel de consens bipartizan nu ar trebui să fie imposibil de realizat, potrivit Responsible Statecraft. Decidenții politici ar spune  că nu doresc un război direct între SUA și Rusia, care să conducă la riscul major al unui schimb nuclear catastrofal. Și să păstreze cât mai mult posibil din Ucraina ca stat independent viabil, cu șansa de a-și reconstrui economia și de a adera în cele din urmă la UE.

O Ucraină care nu se poate reconstrui va deveni o rană deschisă în Europa, cu implicații grave pentru securitatea și prosperitatea regiunii.

Soluții, nu injurii

Din păcate, dezbaterea politică americană include foarte puține discuții despre modul în care poate fi gestionată criza din Ucraina, în timp ce abundă în injurii. O parte strigă „împăciuitori” și „apologeți ai Rusiei”, în timp ce cealaltă replică cu acuzații (reciproc contradictorii) de „agresivitate” și „slăbiciune”.

O astfel de retorică excesivă a devenit norma în campaniile politice americane, dar dacă alegerile prezidențiale sunt un indiciu, este foarte probabil să continue și după noiembrie, cu consecințe dezastruoase.

Democrații, susținuți de cea mai mare parte a presei mainstream, ar face probabil tot posibilul pentru a bloca și sabota o încercare a administrației Trump de a ajunge la o înțelegere de pace. Este la fel de probabil ca republicanii să facă același lucru în cazul unei inițiative a administrației Harris. În calitate de cea mai importantă putere internațională, Statele Unite nu își pot permite o astfel de paralizie.

Dacă războiul nu se încheie curând, situația din Ucraina se va îndrepta rapid spre un punct în care o administrație americană va avea puține opțiuni.

Să accepte ca Ucraina să piardă din ce în ce mai mult teritoriu (probabil lent și treptat, ca în prezent, dar cu posibilitatea unui colaps brusc), în timp ce economia și infrastructura sa sunt ruinate pentru viitorul previzibil. Alternativa va fi escaladarea spre un război direct între SUA și Rusia.

Miza unui compromis în Europa

Democrații și republicanii trebuie să caute o combinație de descurajare militară și garanții diplomatice în Europa, care să reducă la minimum probabilitatea unui război NATO-Rusia, să păstreze independența Ucrainei și să asigure securitatea acesteia în cadrul Uniunii Europene.

Este fezabil un astfel de obiectiv? Rușii ar fi pregătiți să accepte o înțelegere de pace acum, în conformitate cu liniile existente. Poate că nu doresc un război pe termen nedefinit pentru o victorie completă (oricare ar fi aceasta), care necesită mult mai multe sacrificii de vieți și resurse.

Ar fi Ucraina de acord? Există cu siguranță un număr mare de ucraineni care nu au încredere că Rusia își va respecta angajamentele asumate în cadrul oricărui acord și mulți ar prefera să continue să lupte decât să recunoască că speranțele lor de a recâștiga frontierele Ucrainei din 1991 sunt zadarnice. Dar forțele ucrainene sunt slăbite nu pot lupta fără arme occidentale.

Cum rămâne cu Europa? Consacrarea neutralității formale a Ucrainei ar reflecta realitatea că membrii NATO au declarat în mod repetat că nu vor intra în război pentru a o apăra. În aceste condiții, aderarea Ucrainei la NATO este o idee nepractică, deoarece ar necesita tocmai această garanție.

În schimb, aderarea la UE ar contribui la descurajarea unei invazii repetate din partea Rusiei, care ar fi reticentă în a intra într-un război cu membrii blocului, chiar dacă Ucraina nu ar avea garanția de securitate prevăzută la articolul 5 al NATO.

A determina Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană să ajungă la un compromis reciproc acceptabil care să pună capăt războiului și să stabilizeze regiunea înseamnă o miză și o provocare formidabilă. Dar  va fi de neconceput dacă Washingtonul însuși rămâne în conflict de partide.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
360 afisari

1 COMENTARIU

  1. Daca suntem anihilati nu o sa mai conteze nimic pentru noi. O sa se mai zbata pentru viata in peisajul apocaliptic aia care o sa aiba (ne)norocul sa supravietuiasca.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger