AcasăPoliticaȘmecheria de la achiziția de vaccinuri. Nu vor găsi vinovați

Șmecheria de la achiziția de vaccinuri. Nu vor găsi vinovați

Florin Cîțu, scos basma curată de coaliție

Declarațiile contradictorii apărute în ultimele zile pe marginea achiziției de vaccinuri anti-Covid, care înseamnă o gaură în buget de un miliard de euro, arată clar că s-a căzut la pace. După ce au jucat ping-pong cu vinovăția aruncată de la Ioana Mihăilă la Florin Cîțu și invers, ministrul Alexandru Rafila a aruncat bomba neutralității, astfel că nimeni nu va ieși vinovat.

Scriam și zilele trecute că scandalul achiziției vaccinurilor, iscat din zona Ministerului Sănătății după publicarea sumelor exorbitante pe care România trebuie să le plătească, îi are în vizor pe artizanul acesteia, Florin Cîțu. Chiar dacă, aparent, vina a fost aruncată asupra USR, recte, asupra Ioanei Mihăilă. Ceva însă s-a întâmplat în coaliție, căci iată, discursurile s-au schimbat. Și, dintr-o dată, Alexandru Rafila scoate din joben o aiureală, de genul aprobării tacite în lipsa unui răspuns din partea României.

”În luna mai 2021 a existat o solicitare expresă care se referea la livrările din anul 2022 şi 2023, a existat un interval de câteva zile în care puteam să spunem «da, dorim sau nu dorim», sau puteam cel puţin să încercăm să spunem ceva, în lipsa unui răspuns s-a considerat o aprobate tacită şi, ca urmare a acestei aprobări tacite – nu am avut niciun fel de intervenţie practic noi – s-a semnat acel document care stipula că pentru 2022 şi 2023 se va achiziţiona o cantitate de 39 de milioane de doze”, a afirmat Alexandru Rafila. Până acum, în opinia liderilor PSD, solicitarea pentru suplimentarea dozelor a venit din partea României, deși la ora aceea existau în stoc 6 milioane de doze și o campanie de vaccinare la pământ. Și apoi cum vine asta? Cine ne solicita cumpărarea a 39 milioane de doze? Ursula? Companiile producătoare? Și în ce fel de relații contractuale absența unui răspuns echivalează cu aprobarea tacită și cu o semnătură pe contracte? Este mai mult decât evident că se încearcă un fel de ”damage control”, după ce s-a ajuns la concluzia că o condamnare a lui Cîțu ar afecta PNL și, implicit, coaliția.

Ioana Mihăilă dă din casă

Indignată că a fost învinuită pentru achiziția de vaccinuri, fostul ministru al Sănătății din acea perioadă, Ioana Mihăilă, a început să dea din casă. O informație importantă pe care am reținut-o a fost aceea că, prin acord, compania Pfizer se obligă să furnizeze vaccinuri adaptate noilor tulpini și că nu exista posibilitatea de a comanda mai puține.

”Acordul pentru vaccinurile din 2022-2023 s-a făcut după informarea printr-un memorandum a întregului Guvern. Dacă trâmbițașii PSD ar fi citit puțin, ar fi aflat că s-a semnat acord pentru un singur tip de vaccin, care înregistra cea mai mare cerere la momentul respectiv (când erau 100.000 de vaccinări/zi în România, în plină pandemie), iar pentru alte tipuri fie a fost refuzată continuarea contractelor (unde era posibil), fie s-a comandat doza minimă”, a declarat Ioana Mihăilă. Păi Omicron a apărut din toamna lui 2021, dar vaccinuri adaptate la noua variantă nu au fost produse și dezvoltate nici până în prezent.

Ministerul, agent de vânzări

Tot Ioana Mihăilă l-a criticat pe Alexandru Rafila că nu este capabil să vândă sau să doneze vaccinurile, lăudându-se că ea a vândut. De vândut s-au vândut circa două milioane de doze Pfizer, când încă interesul în Europa pentru vaccinuri era ridicat. În rest, nici de donat nu prea aveai cui să le donezi, că nimeni nu le voia. Revenind la achiziții, Cătălin Drulă, de la USR, a fost singurul care l-a indicat, cu precizie, pe Cîțu. ”Transformaseră Ministerul Sănătăţii într-un notar care semna comenzile cu vaccinuri negociate de Cîţu. Florin ne-a spus: <<Eu, Ursula, suntem în alte legături, cumpărăm atâtea că am spus eu>>. El şi-a asumat. Noi aveam un interval minim şi maxim, el a luat la maxim vaccinurile, pe acel interval, pe un poker, cum face cu toată cariera lui politică, aruncat aiurea, dar era premier. În şedinţa de Guvern, ştiu explicit, că am asistat la discuţia asta, Cîţu a spus, hai să spun în engleză: <<It s on me>>, adică eu am făcut-o”, a precizat Cătălin Drulă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.562 afisari

20 COMENTARII

  1. O sa l dea si pe el in gat ca pe tariceanu aia care le a dat mita ca doar nu stau aia sa traga pt slugoi , ii da justitiei!!! Doar politicienii nostrii se cred la adapost la astia care ii corup dar ei nu fac decat deservicii propriilor cetateni ca ei tot penali ajung!!!

    • SITE-UL CARE IMPUNE CENZURA SI DICTATURA IN ROMANIA !!! FALSI JURNALISTI , SIMPLI COPISTI PLAGIATORI, LINGAI IN CÙR A CLASEI POLITICE , MÙISTI PROFESIONISTI
      SI SLUGI CREDINCIOASE SUNT ZILNIC CU ARTICOLE ELOGIOASE , SCARBOASE PANA LA VOMA , SI ODE LA ADRESA JEGURILOR DIN FRUNTEA TARII CE AU DISTRUS TOATAL SI INDATORAT ROMANIA

  2. SCRIAM AZI DIMINEATA CA SPECIALII DE LA CURTEA DE CONTURI SI DE LA DNA DORM SOMNUL DE VECI !,EI CEI CARE-S PLATITI SA VADA CUM SI DE CE ROMANIA ESTE DESTABILIZATA DE O MANA DE EXCROCI DE TRADATORI ,TOCMAI EI DORM IN PAPUCI SI NU MISCA UN DEGET CAND SA-AU PLATIT 899 DE MILIOANE DE EURO PENTRU APA DE PLOAIE ,ACELE MILIOANE DE VACCINURI FARA EFECT !.
    CINE STA SCUT PENTRU DERBEDEUL DE CITU & CO ?????? .
    SA ZVARLI UN MILIARD DE EURO SI APOI SA SARACESTI ,SA INFOMETEZI ACEASTA NATIE TREBUIE SA FII CRIMINAL !.

  3. cine are semnatura pe orice act privitor la achizitia de vaccinuri poarta vina si trebuie bagat la puscarie. Ce cazut la pace?

  4. Afacerea, ca doar afacere este, pute de la varfurile Comisiei Europene. De aceea stau linistiti. ,,Regina” Kovesi abia acum si-a intrat in paine, adica nu face nimic in aceasta speta. Cum sa-i deranjeze pe cei care au sustinut-o ?! In rest, de dimineata pana seara, democratie, stat de drept, economie de piata, bla…bla…bla..bla…

  5. am mai spus-o de nenumarate ori , toti si toate institutiile statului sint partase la jaf . naivi si prosti de-a dreptul care se tot intreba ce face dna si parchetul , si sint si pe aici , au tot timpul sa tot astepte sa se faca dreptate . s-a ajuns in faza in care nu se mai feresc de nimic .

  6. Rahila minte în mod obișnuit mai mult decât Câtzu, Arahat, Bode și tot usereul la un loc. De ce credeți că a fost trimis la oms ca reprezentant al nostru?

    • cine si-a pus semnatura pe orice act care priveste achizitia de vaccinuri trebuie sa putrezeasca in puscarie si fireste sa plateasca prejidiciul.

    • Da…sunt toti bagati…..ministrul sanatatii care pe vremea aia era o tanti de la usr…..acest bastard se pare al mesterului manole….ei zic ca daca se au la mana unii pe altii se tin unii pe altii…au semnat toti…adica ministrul sanatatii,prim ministru….trebuiau si niste avize juridice….au semnat multi…..

  7. Bai, nu are importanta ce, care, cum si cat a semnat, e clar ca astia nu isi scot ochii unul la altul, ca fiecare stie prea multe, asa ca oricum numai se vor ameninta ei intre ei, dar ideea era ca bastarzii astia ca Matu. Prafila, Arahat, Gheoghitza Muitza chiar vroiau sa vaxxineze in cap tot poporul, daca puteau, numai sa dea bine in fata eliteli naziste-globaliste de la Bruxxelistan, unde tanti aia nazista, una Ursulla von der Pfizer face jocurile, iar cine nu canta dupa ei, isi ia zborul fara avion !! Asa ca, bai astia adunatura de vaxxinati in cap si in vene, ca toti drogatii tampiti, o data la 3-4 luni, acum chiar ca puteti sa o luati in mana, pana in toamna ii doare pe astia din gubern fix in pwula de cat de cobai sunteti voi, acum a-ti avansat la statutul de cobai pampasi !! Ha ha ha 🙂 Cam la toamna o sa isi aduca aminte ca au un esantion de cobai vaxxinati in cap, in jur de 5.5 milioane de idioti inutili, in care iar o sa bage niste seruri otrava, pe care ei le denumesc pompos vaxxinuri !! Bai Gheorghitza Muitza, bai rujatule de robotel strikat la cap, iesi din ascunzatoare, sa te repare romanasii tai, de tot, de data asta !! Ha ha ha 🙂 Si, nu va faceti iluzii, balciul continua, din vara vine Foametea, iar din iarna, cu putin noroc o sa aveti parte si de ceva Iarna Nucleara !!

  8. Acesta este alianta politicienilor pro-furaciune, pro-asuprirea poporului roman si anti-raspundere.

  9. Urmarind banii de pe vaccinuri vezi si cine a declansat pandemia. Daca era asa de grava situatia in lume pretul vaccinurilor nu trebuia sa contina profit. Toata lumea trebuia sa contribuie la binele comun, adica unii nu trebuiau sa se imbogateasca si altii sa saraceasca.

  10. After a short recess, Vice Adm. Crandall gave the panel financial statements showing that three prominent pharmaceutical companies—Pfizer, Moderna, and Johnson & Johnson—had periodically deposited substantial sums of money into an offshore bank account in Fauci’s name. Those deposits, incidentally, began arriving within days of the FDA granting emergency use authorization to each company’s Covid-19 vaccination. Collectively, the deposits totaled $14m – https://realrawnews.com/2022/04/military-sentences-fauci-to-hang/

  11. Ma inebuniti cu ingleza voastra Smecheria nu este ca tu ai invatat o limba pe care o invarti in toate directiile ,smecheria este sa fii bun economist ,bun finantist ,bun inginer ,bun ca sef de stat cu gandire si logica normala ,de om normal Degeaba te pitigaesti si te rresti daca esti un bolovan in viata reala Ingleza nu tine de foame Pentru orice domeniu exista traducatori care-si castiga painea cinstit .Tu stii ingleza dar in gestionarea tarii esti un esuat iar poporul te-a ales sa-i conduci inspre bine nu inspre porcarii inglezestiDaca ai observat ..italienii nu vor sa invete limbi straine Vin la ,,Romanii au talent dar nu stiu nici buna-ziua in romana.Logica asta cu vai,.. wow..o mai gad,este scoasa de voi rezistii care ati fost obligati de parinti sa invatati ingleza sperand sa ajungeti oameni normali dar voi cu atat ati ramas ..cu ingleza cu wow ,o mai gad,yes in rest bata ,tufa de venetia Uite unde ati dus tara cu prostiile voastre de ,,pretioase ridicole”!

  12. O sa spui ca nu stiu engleza ca scriu ,,ingleza’Mi se pare ca asa scot in evidenta falsitatea si ipocrizia voastra de aerieni,buni imitatori ai prostilor

  13. Te intrebi ce e mai mare la astia: prostia sau ticăloșia? Doamne, da-le dupa fapte si gânduri!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger