AcasăPoliticaSlava Ucraina sună a doagă. Europenii au obosit

Slava Ucraina sună a doagă. Europenii au obosit

Deși majoritatea liderilor europeni rămân fermi în sprijinul pentru Kiev, le este din ce în ce mai greu să mențină același nivel de susținere în rândul publicului lor

Au trecut aproape 700 de zile de la invazia Rusiei în Ucraina. Deși majoritatea liderilor europeni rămân fermi în sprijinul lor  pentru Kiev, le este din ce în ce mai greu să mențină același nivel de susținere în rândul publicului lor.

Preocupările legate de costul vieții îi determină pe mulți europeni să pună sub semnul întrebării sustenabilitatea continuării finanțării Ucrainei, iar izbucnirea războiului în Fâșia Gaza a divizat atenția Europei în ultimele săptămâni.

Impulsul generat de succesul Ucrainei în primul an a făcut loc sentimentului că, în ciuda luptelor continue, linia frontului nu se mișcă, iar riscul unui conflict înghețat este în creștere.

Potrivit ultimului sondaj realizat în septembrie și octombrie de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), doar 34% din europeni susțineau ca Ucraina să-și recupereze tot teritoriul.

Procentul de persoane care consideră că războiul dintre Rusia și Ucraina trebuie să se încheie cât mai curând posibil, chiar dacă ar însemna ca Ucraina să piardă o parte din teritoriu în favoarea Rusiei, s-a menținut la 29%.

Politicienii europeni nu au oferit alegătorilor lor o teorie convingătoare despre cum poate Ucraina să câștige războiul – și ce înseamnă asta pentru Europa.

Există încă țări în care prevalează preferința ca Ucraina să își recupereze tot teritoriul, mai degrabă decât ca războiul să se încheie cât mai curând posibil:Estonia, Polonia, Danemarca,  Marea Britanie.

Un punct de vedere opus (ca războiul să se încheie cât mai curând posibil, chiar dacă înseamnă că Ucraina își pierde părți din teritoriul) este dominant în Germania și Italia.

Majoritatea europenilor (52%) consideră în continuare că Rusia este principalul obstacol în calea păcii, în timp ce mai puțin de un sfert (23%) dau vina pe Statele Unite, Ucraina sau UE. În urmă cu 20 de luni proporția era de 60 la 19 la sută.

În țările europene mai apropiate de zona de conflict, sprijinul pentru Ucraina rămâne, de obicei, puternic. Dar chiar și în țările est-europene, există dovezi că oamenii  s-au săturat de război și de consecințele acestuia.

Cu cât ne îndepărtăm mai mult de zona de război, cu atât interesul pare să scadă. În Franța, dezbaterea națională este acum absorbită de războiul din Gaza, având în vedere comunitatea musulmană numeroasă din această țară, care susține poporul palestinian. Potrivit Google Trends, în ultimele două luni, francezii au căutat mai mult „Israel” decât „Ucraina”.

Imediat după invazia Ucrainei,  europenii s-au temut că țările lor ar putea fi următoarele atacate, că Rusia ar putea folosi arme nucleare sau că războiul ar putea escalada în alte moduri.

Dar niciunul dintre aceste scenarii nu s-a materializat, astfel încât  o mare parte din populația europeană vede în prezent frontul ucrainean ca pe unul dintre diferitele războaie care se desfășoară departe de casă, pentru unii poate la fel de îndepărtat și de abstract ca și conflictele din Armenia sau Gaza.

În septembrie, doar într-o mână de țări intervievate – Danemarca (46%), Estonia (67%), Polonia (49%) și Portugalia (48%) – a existat o opinie predominantă potrivit căreia Ucraina avea mai degrabă șanse să  câștige războiul în următorii cinci ani.

Un număr considerabil mai mic de persoane împărtășeau această convingere în Franța (28%), Germania (32%), România (35 %), Spania (26%) și chiar și în Regatul Unit (34%). În Italia, doar 20 la sută au considerat probabilă victoria Ucrainei – în timp ce aproape de două ori mai mulți (38 la sută) au considerat că Rusia este câștigătoarea probabilă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
643 afisari

3 COMENTARII

  1. europenii au obosit?!
    dupa figurile finlandei… nu prea pare.
    ce-o sa le faca rusia… va ramane in istoria, istoriilor.
    la cum vor fi calcati europenii… si nu va fi mila.
    dar România isi vede de viitorul ei si nu ne bagam in troaca razboiului, sau a urmatoarei operatiuni speciale.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger