AcasăPoliticaSlăbiciunea ascunsă a hipermasculului Putin

Slăbiciunea ascunsă a hipermasculului Putin

Vladimir Putin pozează macho, dar pare să fie conștient de pericolul nemulțumirilor populare, inclusiv în rândul susținătorilor săi

Vladimir Putin a câștigat oficial cel de-al cincilea mandat cu 87% din voturi. Cum s-ar spune, un lider fără opozanți demni de luat în seamă.

Deși ratingurile de aprobare ale lui Putin sunt impresionante, datele sondajului Russian Election Study (RES) indică faptul că doar o mică majoritate a susținătorilor săi sunt acum în favoarea menținerii războiului în Ucraina.

Opinia publică

De fapt, în ciuda efortului masiv al Kremlinului de a obține sprijin, aproape unul din patru susținători ai lui Putin se opune continuării războiului și aproximativ același număr declară că nu sunt siguri dacă susțin războiul (19%) sau refuză să răspundă la întrebare (4%).

Asta înseamnă că doar puțin peste jumătate dintre susținătorii lui Putin – 54% – cred că Rusia ar trebui să continue războiul.

În rândul tuturor alegătorilor ruși, sprijinul pentru războiul lui Putin este și mai slab, subliniază Foreign Affairs. În octombrie 2023, doar 43% dintre ei au declarat că susțin continuarea „operațiunii  militare speciale”.

Mai mult de jumătate dintre respondenții care se opun atât lui Putin, cât și războiului, spun că situația lor economică s-a înrăutățit.

Aceste cifre sunt cu siguranță cunoscute de Kremlin, care își realizează propriile sondaje și permite și sondaje independente să funcționeze. Deoarece este mai ușor să guvernezi ca un autocrat popular decât ca unul nepopular, Putin urmărește îndeaproape opinia publică.

Un președinte lipsit de spijinul popular?

Scăderea sprijinului pentru război în rândul cetățenilor ruși nu îl va obliga, în sine, pe Putin să îi  pună capăt. Cu toate acestea, un președinte lipsit de spijinul popular devine din ce în ce mai vulnerabil și  va trebui să se bazeze mai mult pe represiune: un drum înfundat și o slăbiciune.

Atractivitatea lui Putin continuă să se bazeze pe imaginea sa hipermasculină și  pe asocierea cu valorile conservatoare care rezonează cu mulți cetățeni ruși. Reprezintă o  tactică adesea trecută cu vederea în analizele occidentale ale strategiei de război a Rusiei.

Sentimentul anti-război se poate alinia cu sentimentul anti-Putin

Chiar dacă Kremlinul promovează un sentiment de normalitate, ridicarea mizei efortului de război este o strategie riscantă în sine. În cazul în care Putin continuă să împingă  narațiunea  luptei Rusiei – în Ucraina și împotriva Occidentului – și susținătorii săi se plictisesc de război, aceștia ar putea deveni mai predispuși să se despartă de el dacă evoluțiile iau o turnură negativă în alte domenii care îi interesează, cum ar fi economia și nivelul de trai.

Dacă  Rusia cunoaște un declin economic sau o cerere pentru mai multe cheltuieli sociale, atunci baza lui Putin va fi erodată.

Dacă sentimentul anti-război începe să  se alinieze cu sentimentul anti-Putin, așa cum s-a întâmplat mai des în orașe, ar putea fi un punct de cotitură pentru Kremlin.

Președintele pozează macho, dar pare să fie conștient de pericolul nemulțumirilor populare, inclusiv în rândul susținătorilor săi. Este un pericol pe care nici măcar o victorie electorală copleșitoare nu îl mai poate ascunde.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
455 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger