AcasăPoliticaSituație paradoxală. Sporuri „babane” pentru funcționarii unei primării cu proiecte europene ratate

Situație paradoxală. Sporuri „babane” pentru funcționarii unei primării cu proiecte europene ratate

salariuCe sporuri SCANDALOASE încasează angajaţii de la stat. Salariul mediu în sectorul public, mai mare cu 1500 lei decât la privat

Caz paradoxal la Primăria Bacău, unde unii angajați implicați pe proiecte cu finanțare europeană, dar pentru care s-a „ratat” finanțarea, sunt plătiți cu zeci de mii de lei anual.

O parte însemnată dintre angajații Primăriei Bacău primesc, pe lângă salarii, bani pentru proiectele cu fonduri europene în care sunt implicați. Până aici, nimic surprinzător.

Situația, poate fi considerată, totuși, una paradoxală. De ce anume? Sumele primite de aceștia în ultimii 3 ani s-au ridicat la câteva milioane de lei, iar sporurile încasate de unii funcționari ajung la nivelul miilor de euro, asta în condițiile în care Primăria Bacău a ratat cu desăvârșire majoritatea proiectelor finanțate de UE, fiind nevoită să amâne finalizarea acestora după termenul limită de 31 decembrie 2023, dezvăluie Ziarul de Bacău.

Peste un milion de euro, sporuri, în ultimii trei ani, pentru funcționarii Primăriei

Publicația a cerut Primăriei Bacău o listă cu toate sporurile încasate de angajații implicați în proiecte europene pe ultimii trei ani.

Cum arată cifrele comunicate de instituția condusă de către primarul Stanciu-Viziteu? Potrivit răspunsului, în anul 2021 s-au cheltuit 805.581 lei pentru 56 de angajați, în 2022: 1.823.332 lei pentru 73 de angajați, iar în 2023 s-a ajuns la 2.772.809 lei pentru 80 de angajați implicați în proiecte europene, notează aceeași sursă. Un simplu calcul duce la concluzia că, în total, municipalitatea a plătit peste 5,3 milioane de lei pe sporuri. Adică peste 1 milion de euro.

Anul trecut, în 2023, când activitatea în ceea ce privește proiectele europene a fost mai intensă, majoritatea sporurilor au fost cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei pe an, pentru fiecare angajat. Publicația citată menționează că sunt și cazuri de angajați care au încasat 8-9000 de lei, însă și cazuri în care suma a ajuns la peste 90.000 de lei, brut, adică aproximativ 10.000 de euro, în mână. E important de precizat că aceste sume se adaugă salariilor încasate de funcționari.

„Deși sporurile pentru proiecte finanțate de Uniunea Europeană plătite de Primăria Bacău angajaților depășesc în ultimii 3 ani 1 milion de euro, rezultatele au fost catastrofale. Executivul local a reușit să rateze termenul de implementare pentru majoritatea proiectelor, care era 31 decembrie 2023”, dezvăluie publicația locală.

Au fost situații când proiectele au fost fie fazate – cum se întâmplă în cazul pistelor de biciclete Centru – Șerbănești sau Traseul Tineretului, sau pur și simplu amânate pentru decembrie 2024, urmând ca o parte din bani să fie suportată din bugetul local.

Citiți mai multe detalii pe acest subiect AICI.

author avatar
Andrei Coman
227 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger