AcasăPoliticaSituația de pe front este “îngrozitoare”. Zelenski pierde - câștigă Putin?

Situația de pe front este “îngrozitoare”. Zelenski pierde – câștigă Putin?

Soldații ucraineni sunt copleșiți de un inamic superior numeric, iar ajutorul SUA și UE este blocat

Ucraina se află în defensivă: duce lipsă de proiectile de artilerie și de rachete de apărare aeriană pentru a-și proteja orașele de atacurile rusești, iar asistența vitală din partea UE și a SUA este blocată în procesul de aprobare.

În mod public, oficialii ucraineni spun că vor continua lupta împotriva forțelor de invazie ale Rusiei chiar dacă sprijinul aliaților nu va veni. Dar rapoartele de pe front arată că situația de acolo este din ce în ce mai gravă, „îngrozitoare” după cum a declarat un diplomat european pentru Bloomberg. Soldații ucraineni sunt copleșiți de un inamic superior numeric.

Recentele valuri de atacuri cu rachete rusești au ucis zeci de persoane la Kiev și în alte orașe, deoarece apărarea antiaeriană a Ucrainei nu mai dispune  în mare măsură de interceptoare scumpe furnizate de aliați.

Pe măsură ce invazia Rusiei intră în al treilea an, luptele s-au transformat într-un război de tranșee cu drone care lasă puține șanse ca oricare dintre părți să o surprindă pe cealaltă de-a lungul frontului. Dar pentru a susține această „apărare activă”, așa cum este cunoscută abordarea, Ucraina va avea nevoie de provizii constante de obuze de artilerie și alte muniții.

Aliații europeni vor fi cu mult sub nivelul de un milion de proiectile pe care au promis să le livreze până la 1 martie, furnizând doar 600.000, pe fondul întârzierilor persistente în producție și al îngrijorărilor legate de epuizarea stocurilor.

„Rușii poate continua să tragă cu artileria în timp ce infanteria lor atacă pozițiile ucrainene”, a declarat Ann Marie Dailey, cercetător la Rand Corp. și ofițer în rezerva armatei americane. „Aceasta nu este o luptă avantajoasă pentru Ucraina”.

Problemele vin în contextul în care comandanții ucraineni caută să mențină  linia frontului de aproape 1000 de kilometri în acest an, dar fără să încerce o descoperire majoră după ce contraofensiva de anul trecut a fost un eșec.

La Washington, pachetul de asistență de 60 de miliarde de dolari propus de Casa Albă este blocat de luni de zile din cauza opoziției republicanilor de linie dură. În timp ce administrația Biden continuă să spună Kievului și celorlalți aliați că se așteaptă să obțină aprobarea în cele din urmă, îndoielile cresc pe măsură ce campania prezidențială se intensifică.

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc la 1 februarie pentru un summit de urgență în încercarea de a  depăși opoziția guvernului Ungariei și  a  debloca ajutorul de 50 de miliarde de euro. Dacă acest efort eșuează – așa cum s-a întâmplat în decembrie – blocul va trebui să găsească o modalitate de a finanța sprijinul pentru Ucraina fără Budapesta. Cel mai probabil va fi vorba de un împrumut major, cu consecințe directe asupra contribuabililor europeni.

Și chiar dacă ajutorul UE va fi acordat, lipsa sprijinului american va fi resimțită de forțele ucrainene pe câmpul de luptă până la sfârșitul primăverii.

SUA au făcut presiuni asupra Kievului pentru a-și expune mai clar planul de război pentru acest an, având în vedere constrângerile legate de sprijin. „Ucraina se află în mod inevitabil în defensivă „, subliniază Ben Barry, analist militar la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

Moscova  ar putea să amâne orice încercare serioasă de negociere cu Washingtonul până după alegerile prezidențiale americane din noiembrie, în speranța unui al doilea mandat pentru Donald Trump, care a declarat că ar face o înțelegere rapidă pentru a pune capăt războiului. O astfel de înțelegere înseamnă un câștig pentru Putin și o înfrângere pentru Zelenski.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.302 afisari

9 COMENTARII

  1. Pana la urma de ce trebuie sa dea Ue 50 de miliarde Ucrainei? Banii astia nu vor fi recuperati in veci. De cand von der Laie porunceste statelor uce si are dreptul sa hotarasca ce face cu banii comuni? UE se va desfiinta pentru ca a juns la mana unei proaste care se crede Imparateasa UE!

  2. Pai NATO trebuie sa aiba motiv sa intre, nu? Si care sunt cei doi clesti ai NATO in zona? Unul mare ca la homari Polonia si unul mai mititel nepregatit cu nadragii rupti in fund, bandit hot las mincinos corupt increzut prost si detestat de toti vecinii inclusiv marea neagra – Romania

  3. Aceste gunoaie Na to spala banii in Urkraina si banii majoritatea se intorc inapoi de unde au. venit ,sclavii occidentali muncesc pentru acesti bani dar sint spalati pe creier de propaganda Diavolului drogat si criminal amerlocc ,Rusia a cistigat razboiul si produce armament sufficient sa se lupte cu organizatia nazista si criminala NATo fara probleme ,plus armata de patrioti rusi de peste 1 milion de militari lupta pentru tara lor iar urcraina nazista si homalaii drogati NATo lupta pentru bani niste mercenari homalai drogati ,in amerlica asteptam sa i ce apa razboi civil ,Texas sint adevarati americani dar gunoaiele de pedofili ,homalai ,transgenders,drogati si alte anomalii umane sustin aceasta politica deomcrata amerloca care a distrus planeta

  4. UCRAINA PLATESTE ACUM PACATELE DIN CEI 75 DE ANI DE CRIME IMPOTRIVA CELOR OCUPATI CU SILA SI CU TANCURILE SOVIETICE .
    UN RAZBOI FRATRICID CARE VA LASA URME PENTRU ZECI POATE SUTE DE ANI.
    AMERICANII DUPA 1945 AU APLICAT SISTEMATIC „DEZBINA SI STAPANESTE „,UCRAINEI I-A VENIT RANDUL SA MUSTE DIN MARUL OTRAVIT NUMIT NATO !,IAR LA CAT DE FRAIERI AU FOST SI-AU VANDUT PAMANTUL DUSMANULUI DE IERI ,AU MAI POFTIT SI IN UE SI ACUM AU CEEA CE AU POFTIT FARA SA DESCHIDA OCHII „TOT CE-I AZI CADOU ,MAINE E DATORIE
    DE 2 ANI II TRIMIT LA MOARTE CEI CARE LE-AU LUAT SI PAMANTUL IN CARE TREBUIE SA-SI INGROAPE MORTII.

  5. Ca sa castige Putin, acest militar trebuie ucis si acest militar va fi ucis mai mult ca sigur, daca nu a si fost deja ucis. Azi maine o bomba sau un glont trase de prietenul lui milenar rus, il va ucide.
    Impresionant acest militar. Se vad in ochii si pe fata lui, acolo langa parapetul lui de barne, in situatia „ingrozitoare” de pe front, atentia lui, hotararea lui de a-si face datoria dar si tristetea adanca, ingrijorarea lui fata de apropierea mortii, suferinta, frigul si poate foamea pe care le indura.
    Domnule Putin, domnule Zelenski daca nu l-ati ucis deja, nu-l ucideti domnilor si pe acest militar.
    Sa te ajute Dumnezeu omule. Sa ai zile. Sa nu fi ucis in acest macel fara de rost.

  6. Poate asa scapam de raketii astia corupti care ne-au distrus agricultura si ce ne-a mai ramas din economie.

  7. Foarte bine! Poate asa scapam de raketii astia nenorociti care ne-au distrus agricultura si industria si au folosesc porturile noastre pentru trafic de droguri, arme, cereale si cine mai stie ce!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger