AcasăPoliticaSincronizare suspectă. România intră în febra pregătirilor pentru un atac nuclear

Sincronizare suspectă. România intră în febra pregătirilor pentru un atac nuclear

Se agită spiritele în UE. Amenințarea nucleară pusă pe tapet

La scurt timp după manevrele militare cu arme nucleare ale Rusiei, Guvernul, într-o sincronizare suspectă, a emis un regulament privind accesarea mecanismului de asistență internațională ca răspuns la urgența nucleară. Tot ca o coincidență, luna aceasta, la Conferința internațională pe acest sector din Viena va fi abordat și răspunsul coordonat la evenimentele de securitate nucleară. Printre obiectivele Regulamentului adoptat de Executiv se numără și creşterea nivelului de încredere a populaţiei în instituţiile statului cu atribuţii în domeniul răspunsului în caz de accident nuclear sau urgență radiologică.

Apele se agită la nivel european, după amenințările mai mult sau mai puțin voalate dintre NATO și Federația Rusă. Îngrijorător este faptul că autoritățile din UE pregătesc un răspuns coordonat în caz de incident sau atac nuclear. La Conferința internațională privind securitatea nucleară: modelarea viitorului, care se va desfășura între 20 și 24 mai la Viena, în Austria, deja s-a anunțat un subiect de dezbatere cât se poate de fierbinte, și anume răspunsul coordonat al statelor UE la evenimentele de securitate nucleară.

Fix pe acest subiect, Executivul a aprobat în ultima ședință de guvern un Regulament privind accesarea și implementarea mecanismului de asistență internațională prin intermediul Rețelei de asistență și răspuns la urgență nucleară sau radiologică. După cum se precizează și în expunerea de motive a actului normativ, încă din anul 2008, România, prin Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), a declarat la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), capabilități, expertiză și resurse naționale pe care le-ar putea pune la dispoziție pentru asistență internațională, în domeniile prevăzute de Rețeaua de Asistență pentru Răspuns la Urgență Nucleară sau Radiologică (RANET), astfel că Regulamentul este vizibil redundant.

Misiuni secrete

Hotărârea de Guvern prin care se legiferează Regulamentul prevede că instituțiile participante, inclusiv personalul acestora, care fac parte din misiunile de asistență internațională au obligația de a păstra confidențialitatea informațiilor aferente misiunii de asistență internațională.

Mai mult, în cazul în care asistența internațională este solicitată sau furnizată și prin alte mecanisme internaționale (UE, NATO, etc), Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) va hotărî mecanismul sau mecanismele prin care se va implementa asistența internațională. Totodată, CNCAN va solicita asistenţă internațională atunci când CNSU va decide că este nevoie de aceasta pentru eliminarea sau minimizarea efectelor unui accident nuclear sau ale unei urgențe radiologice. Asistență internațională solicitată de către statul român poate fi primită cu titlu gratuit sau cu rambursarea cheltuielilor, totală sau parțială, conform prevederilor art. 7 din Convenția cu privire la asistența în caz de accident nuclear sau urgență radiologică.

În situația primirii de asistență internațională cu rambursarea totală sau parțială a cheltuielilor necesare implementării planului de asistență se suportă de la bugetul de stat prin bugetele ordonatorilor principali de credite cu atribuții în domeniu, în subordinea/coordonarea/autoritatea cărora funcționează entitățile participante care beneficiază de asistență internațională.

Asigurarea de personal motivat

Printre obiectivele urmărite prin Regulament se numără și asigurarea unui număr suficient de personal calificat şi motivat şi a unor resurse financiare adecvate pentru un răspuns eficient, în toate organizaţiile responsabile cu prevenirea, pregătirea și răspunsul în caz de accident nuclear sau radiologic.

De asemenea, Guvernul urmărește să crească nivelul de încredere a populaţiei în instituţiile statului cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniul prevenirii, pregătirii și răspunsului în caz de accident nuclear sau urgență radiologică, precum și acordarea de asistență internațională, la cererea unui stat, prin intermediul AIEA.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.012 afisari

9 COMENTARII

  1. deci nu pricepeti nici in al 12-lea ceas ca românii nu sunt de acord cu participarea la nici un razboi. nici cu rusii, nici in ucraina, nici in tara noastra, nici in alta parte.
    nato a devenit o adunatura de nebuni.
    italia nu trimite militari in ucraina si nu doreste implicarea tarii in niciun fel de razboi al nato cu rusia.OFICIAL.
    ungaria la fel, se opune si nici nu va participa. deloc. OFICIAL.
    ambele tari membre nato.
    OARE DE CE?
    nu exista echipament sau arme sau oameni care sa reziste in cazul unui atac nuclear. plus ca odata contaminat radioactiv un teritoriu, ani buni nu mai este potrivit vietii.
    pupincuristii si leprele de la bucuresti ce nu inteleg?
    aaaa, ei au proceduri si moduri de actiune in caz de nucleara. EGAL CU ZERO!
    pentru ce mai platim anal_fabetii astia din toate serviciile secrete?
    doar ca sa stea toata ziua la barfe, la fumat si la cafele si pt. a turna tot ce misca sub cer?
    tâmpiților, in caz de ciuperca nucleara vor fi exterminați toti cei care respira sub cer. apoi apele vor fi contaminate si vor contamina pământurile pana la zeci si sute de metri adâncime si vor otravi definitiv pe toti care cred ei ca se vor ascunde prin buncare.
    credeti ca daca va incepe aruncatul cu nucleare de 1KT, satanistii nato se vor opri?
    desigur ca nu… jucarii nucleare au multi nebuni in acesti ani. si atunci puterea focoaselor se va duce spre zeci si sute de KT, astfel incat putorile din scarbiciile secrete vor arde impreuna cu neamurile lor si cu toti cei pe care i-au lasat sa-si faca de cap la toate nivelurile decizionale ale statelor.

  2. Pai Romanika retardatului lingator de clanțe la ambasade klaus werner IOHANNUS se pregateste sa INCASEZE in numele stapanului colonialist SUA.

  3. Nu inteleg ce anume poate functiona in caz de atac nuclear. Daca Rusia decide sa atace nuclear Europa, asta inseamna minim 20 de explozii in fiecare stat european „neprieten”. Capitala si principalele orase. In UE sunt parca 27 de state, deci ar fi cam 540 de explozii nucleare. Un fleac, luand in considerare arsenalul oficial de 7000 de focoase. Le-ar ramane rusilor inca 6500 pentru americani. Pai dupa 500 de explozii nucleare, chiar crede cineva ca mai exista vreo institutie sau ceva asemanator in Europa, care sa gestioneze ce? Cu ce? Cu porumbei calatori, cu fum?
    Cum ar arata Romania dupa 10 explozii nucleare? O tara fara primele 10 orase, chiar crede cineva ca mai poate functiona vreo forma statala de organizare peste supravietuitorii acestei tragedii?

    • Da, dar rusii nu s tampiti. VOR INCEPE DIRECT SI IMPREUNA CU CHINA, COREEA DE NORD SI IRANUL CU DISTRUGEREA SUA😀😀😀

  4. Trageți fermoarul la zvonurile astea alarmiste. Voi credeți ca rușii nu știu ca nouă ni se fâlfâie de NATO și jocurile americanilor?? Ca suntem împotriva subjugarii țării unor interese străine de poporul român?? Ca ne-am săturat sa plătim miliarde pe sepcute purtate de trădătorii neamului ?? O sa vedeți în curând. Numai p….știi mai cască ochii la inepțiile unor posturi TV și ziare …interesate.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger