În plină tensiune pe plan mondial, cauzată de amenințările nucleare tot mai îngrijorătoare, Statele Unite au decis să înzestreze Poliția Română cu aparatură performantă pentru detectarea armelor nucleare. Donația se ridică la o valoare de aproape două milioane de dolari și include, printre altele, un sistem mobil de detectare a radiațiilor și un detector cu raze X, cu capacitate detecție plumb în carcasă. Aparatura va fi utilizată de MAI în activitățile specifice de detecție sau identificare materii radioactive.
Ministerului Afacerilor Interne a elaborat un proiect de hotărâre de guvern în vederea acceptării oficiale și legale de către statul român a unei donații de vehicule de detecție discrete și echipamente portabile de detecție făcute de Departamentul pentru Energie al Statelor Unite – Administrația Națională pentru Securitate Nucleară/Oficiul pentru Detecția și Descurajarea Contrabandei Nucleare.
Scopul livrării echipamentelor de către americani este întărirea capacității operative și suplimentarea dotărilor tehnice utilizate pentru menținerea ordinii și siguranței publice, pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional și terorismului, respectiv de identificare și contracarare a acțiunilor elementelor care atentează la viața, libertatea, sănătatea și integritatea persoanelor, a proprietății private și publice, precum și a altor interese legitime ale comunității, susține MAI.
”Potrivit Legii nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, instituția asigură, direct sau în cooperare cu alte instituții abilitate, executarea controalelor tehnice și intervențiile pirotehnice pentru prevenirea, descoperirea și neutralizarea dispozitivelor explozive, radioactive, nucleare, chimice sau biologice amplasate în scopul tulburării ordinii publice, vătămării integrității corporale, vieții și sănătății persoanelor sau provocării de daune proprietății publice ori private”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Descurajarea contrabandei nucleare
Potrivit MAI, donația vine după încheierea, la data de 17 iulie 2023, a unui acord-cadru între Inspectoratul General al Poliției Române și Departamentul pentru Energie al Statelor Unite -Administrația Națională pentru Securitate Nucleară/Oficiul pentru Detecția și Descurajarea Contrabandei Nucleare, care a avut ca obiect prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare și alte materiale radioactive.
Prin documentul semnat s-a stabilit cooperarea în domeniul detecției și al interdicției traficului ilicit cu materiale nucleare speciale și alte materiale radioactive, prin combaterea contrabandei nucleare. În cuprinsul acordului se reglementează acordarea de asistență pentru Inspectoratul General al Poliției Române în ceea ce privește îmbunătățirea arhitecturii de detecție nucleară în vederea detectării și interzicerii materialelor nucleare speciale și ale altor materiale radioactive, inclusiv prin furnizarea și testarea de echipamente, furnizarea de schimb, instructaj și alte domenii de cooperare care ar îmbunătăți arhitectura de detecție nucleară.
”În acest context, Departamentul pentru Energie al Statelor Unite -Administrația Națională pentru Securitate Nucleară/Oficiul pentru Detecția și Descurajarea Contrabandei Nucleare, în cadrul Programului pentru Detectarea și Combaterea Contrabandei Nucleare pentru România intenționează donarea către Inspectoratul General al Poliției Române de vehicule de detecție discrete și echipamente portabile de detecție în valoare de 1.948.037,45 dolari”, a precizat MAI.
Detector cu raze X
Cel mai scump produs este sistemul mobil de detectare a radiațiilor, care include detectoare Gamma, modul de integrare a vehiculului, cod de montare, modem celular, antene, kit hardware, kit de cablu și curele cu clichet și detector neutron lancer, acestea fiind evaluate la aproape 175.000 de dolari.
Rucsacul detectare radiații, cu geantă de transport, acumulator LifePO4, încărcător și priză UE, este valorizat la circa 50.000 de dolari, iar automobilul Ford Ranger Wildtrak 4×4, la puțin peste 49.000 de dolari. Poliția Română a mai primit de la americani și un detector cu raze X, capacitate detecție plumb în carcasă Pelican, inclusiv cabluri de încărcare, acumulator LI-ION 14.4V și încărcător, estimat la 45.500 dolari, precum și set identificator izotopi inclusiv carcasă, baterie de rezervă LI-ION și cabluri de alimentare, pager personal de radiații cu teacă și baterii LN91 AA, precum și modul contextual OWL și camere sistem mobil Perm.
Bunurile devin proprietatea privată a statului la data autentificării contractului de donație și se dau în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratului General al Poliției Române, începând cu aceeași dată, cu destinația utilizării de către Poliția Română în activitățile specifice de detecție și/sau identificare materii radioactive/nucleare.