AcasăPoliticaSIIJ, piatra de moară a coaliției

SIIJ, piatra de moară a coaliției

Grabă mare pe desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Stelian Ion cerea, dimineață, o întrunire urgentă a liderilor coaliției și mai voia și o convocare a unei sesiuni extraordinare prin care parlamentarii să elaboreze, tot de urgență, o lege prin care SIIJ să fie desființată.

Goana după o asemenea lege nu are nicio justificare, după cum nici desființarea SIIJ nu se justifică decât în mintea obosită a ministrului. Nu au contat reacțiile adverse venite din partea celor mai luminate capete ale sistemului judiciar. Stelian Ion vrea și asta este de ajuns. În caz că nu o face, se duce la naiba obiectivul lui în mandatul lui de ministru. Singurul. Graba pare să îi vină și de la răspunsul Comisiei de la Veneția, cu care încearcă să aburească lumea mai deșteaptă decât el.

Ministrul susține că s-a dat undă verde pentru aruncarea SIIJ peste gardul justiției. Nu e de crezut, e mai degrabă un fals. În primul rând, Comisia de la Veneția nu se poate pronunța în acest sens. Nici ca da, nici că nu. Nu are atribuțiuni în domeniu. Ea poate veni cu sfaturi, cu recomandări, dar nu poate emite decizii care să mai și fie obligatorii. Că un stat ține cont de recomandări sau nu deja este o altă problemă. E treaba fiecăruia cum își construiește politica în domeniu.

Ce ar motiva graba cu care coaliția vrea să desființeze SIIJ? Or mai fi niște dosare privindu-l pe Iohannis rămase pe acolo? Nu pe el în mod direct, ci pe procurorii sau judecătorii care i-au albit trecutul? Al Codruței Kovesi există sigur. Nu se cade ca „Zâna Dreptății” să aibă deranjuri cu justiția din România? Ditamai procurorul-șef european să fie agățat cu acuzații care îi șifonează imaginea? Păi nu s-o cădea, dar SIIJ ce vină are? Se scormonește prea mult în dosarul cu retrocedări ciudate de la Sibiu, când Iohannis era primar? Poate, dar cine l-a pus să le facă? Și, colac peste pupăză, ancheta privind furtul voturilor la alegerile locale de la Sectorul 1 merge prea repede, cu toate piedicile care i se pun. Dacă apucă vreun judecător să decidă că alegerile au fost fraudate, că a fost vorba de furt, beleaua e cât China. Atunci, cea mai bună soluție este desființarea SIIJ, ca să nu mai existe posibilitatea de a ancheta ceva. Și, ca să se asigure că lucrurile merg după cum vrea el, ministrul ar fi în stare să aducă avize favorabile și de la Moara cu noroc. Un asemenea pietroi e prea greu și strică râșnița. De oriunde, numai să-și ducă obiectivul până la capăt și să scape cine trebuie.

author avatar
Valentin Boeru
773 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger