AcasăPoliticaSIIJ, la un pas de a sparge coaliția

SIIJ, la un pas de a sparge coaliția

E deranj cât casa în coaliția de dreapta. Parlamentul trebuie să aprobe proiectul de lege adoptat de guvern privind desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, dar UDMR nu vrea să-și ridice piciorul de pe frână. Amendamentul propus, ca dosarele magistraților să treacă la Parchetul General, nicidecum la DNA, se află încă la comisia juridică din Senat. După modul în care se agită Cîțu și Dan Barna, pare că are șanse să treacă și atunci legea va trebui să apară cu această modificare. Altfel spus, exact ceea ce nu-i convine lui Stelian Ion, a cărui dragoste față de DNA este de nestins.

UDMR joacă pe cartea justiției

Ministrul Justiției consideră că dacă dosarele trec la Parchetul General nu va fi, practic, nicio desființare a SIIJ, este un truc prin care se încearcă păcălirea publicului. UDMR se apără cu un raport al Inspecției Judiciare privind abuzurile comise de DNA în anchetarea magistraților, susține Stelian Ion, care contraatacă invocând faptul că raportul nu a fost încă validat de judecători.

Imaginația ministrului bate câmpii

Dan Barna percutează și el: „Am analizat împreună cu colegii din Biroul Național toate variantele posibile. Concluzia este foarte clară: amendamentul UDMR, care se află în momentul de față în Comisia de la Senat, este unul care nu desființează SIIJ. Amendamentul UDMR nu face altceva decât să mute SIIJ la Parchetul General. Ori nu ne putem permite, ca stat, să transmitem acest mesaj de reformă ca și glumă, prin care în loc să desființăm SIIJ pur și simplu schimbăm eticheta de pe ușă și adresa de pe cartea de vizită și mutăm o secție dedicată magistraților la Parchetul General. Este un lucru de neacceptat”. Însă imaginația lui Stelian Ion o ia razna când e vorba de apărarea DNA, care nu poate fi scoasă din ecuația desființării SIIJ. „Cine are o astfel de abordare, de atac în continuare asupra DNA-ului, spun fără niciun menajament că este în dezacord cu interesele României. Eu nu ştiu ce alte interese, dar vă spun foarte clar că, dacă nu se întâmplă aceste lucruri putem să ne luăm la revedere de la ridicarea MCV şi mulţi condiţionează includerea în Schengen de ridicarea MCV. Deci lucrurile sunt în lanţ. Cine profită, întreb retoric, de faptul că noi nu vom avea aceste beneficii care sunt atât de necesare României?”

Și în dormitor, și în baie

UDMR pare destul de hotărât să nu renunțe la demersurile sale. Știe bine ce a însemnat DNA, la fel ca ceilalți, și nu mai vrea ca istoria să se repete. Aici însă are de luptat cu stalinismul ce le fluieră în cap lui Dan Barna și Stelian Ion. Și mai știe și că orice procuror care se opune ministrului de Justiție devine țintă în cel scurt timp. Primenirea pe care USR PLUS o face în justiție tocmai în asta constă, în înlăturarea oricui nu este de acord cu opiniile lui Stelian Ion. În timp ce UDMR vine cu cazuri concrete, cuprinse în raportul Inspecției Judiciare, ministrul nu scoate o vorbă despre abuzurile comise, spune doar că acesta încă nu a fost validat. După mintea lui, e normal ca un judecător să fi fost monitorizat de DNA ani de zile, cu înregistrări video și audio inclusiv în baie și în dormitor. Este firesc să fie supravegheat, cu trecutul răscolit pentru a i se descoperi un punct vulnerabil bun de speculat, pe baza căruia să fie șantajat la pronunțarea unei hotărâri. În aceste condiții, nu desființarea SIIJ este tema principală, ci redarea puterii unei instituții abuzive, compromise iremediabil, dar care, după mintea unora, poate fi revitalizată pentru aceleași scopuri.

author avatar
Valentin Boeru
1.429 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger