AcasăPoliticaȘi UDMR cere bani de la marile companii. Kelemen Hunor: „Eu propun...

Și UDMR cere bani de la marile companii. Kelemen Hunor: „Eu propun o taxă de 1%”. Câți bani ar aduce la buget

kelemen hunorMarcel Ciolacu se ceartă cu PNL de dragul UDMR-ului. Ce ministere vrea să le dea maghiarilor

Taxa de solidaritate ar lovi peste 330 de companii din România, iar statul ar încasa dintr-un foc peste 1 miliard de euro, potrivit stiripesurse.ro. Ideea unei astfel de taxe, propusă de PSD, a mai apărut în 2017, cu o guvernare social-democrată și ALDE, când ministrul de Finanţe de atunci, Ionuţ Mişa, avansa o taxă de 2%, dar la fondul de salarii.

4 ani mai târziu, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut introducerea unei taxe de 1% din cifra de afaceri pentru companiile care au o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro. Propunerea UDMR nu a fost însă acceptată de liberali.

„Este o propunere pentru o perioadă scurtă, de un an de zile, de a creşte veniturile la buget într-o perioadă dificilă, când eşti nevoit, din cauza inflaţiei, a creşterii preţurilor la energie, să mai aduci la buget nişte sume cu care poţi să îi ajuţi pe acei oameni care au nevoie de ajutor, dar, în acelaşi timp, trebuie să faci şi investiţii în sănătate, în educaţie, în domenii importante.

Eu am propus această taxă, nu este ceva uzual, trebuie o discuţie şi cu oamenii de afaceri. Au existat mici discuţii, unii acceptă mai uşor, alţii mai greu. Eu propun o taxă de 1% din cifra de afaceri pe anul 2021, pe un an de zile, care înseamnă un venit important şi care va avea ca destinaţie investiţii în sănătate şi educaţie, domenii prioritare, nu cheltuieli permanente”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

Propunerea nu este acceptată de liberali

Kelemen Hunor consideră că, prin discuţii cu mediul de afaceri, se poate stabili o soluţie, se poate merge pe diferite variante. „A fost o propunere, o direcţie de acţiune. Se poate merge apoi pe deductibilităţi, se pot găsi modalităţi prin care firmele să fie ajutate pe termen mediu şi chiar lung, dar în acest moment avem nevoie de resurse bugetare, iar această taxă este una dintre resursele posibile”, a concluzionat liderul UDMR. Estimarea UDMR este că această taxă ar putea aduce la bugetul de stat în jur de 5 miliarde de lei.

Președintele PNL Florin Cîțu spune că taxa nu se justifică. „Din punctul meu de vedere, nu susțin astfel de taxări. Bineînțeles că am susținut asta în coaliție. Așa pe hârtie pot să scriu multe.

Ea nu se justifică în context economic, am avut economia închisă 2 luni, bugetul a fost susținut de astfel de companii. Nu-și are loc astfel de taxă. Ea este susținută de partenerii din coaliție, dacă și premierul este de acord. Este vorba de impozitarea pe cifra de afaceri vs impozitarea pe profit”, a declarat Florin Cîțu.

author avatar
Andreea Vlad