AcasăPoliticaȘi ministrul Justiției declară război CCR! Troica Iohannis-Orban-Predoiu pune bocancul pe grumazul...

Și ministrul Justiției declară război CCR! Troica Iohannis-Orban-Predoiu pune bocancul pe grumazul Curții Constituționale a României!

Și ministrul Justiției declară război CCR! Troica Iohannis-Orban-Predoiu pune bocancul pe grumazul Curții Constituționale a României!

După ce atât președintele Iohannis, cât și premierul Orban au invocat nevoia unor schimbări la nivelul Curții Constituționale a României (CCR), mai nou și ministrul Justiției se raliază ideii de reformă la nivelul instituției conduse de către Valer Dorneanu.

Într-o analiză făcută la finele acestei săptămâni pe blogul său, în care menționează din start că ”este o opinie politică”, liberalul Cătălin Predoiu declară că susține ideea șefului Guvernului. ”Sunt de acord cu Prim-Ministrul când spune că se impune o reformă a CCR. Și nu numai”, scrie Predoiu.

Ministrul Justiției își motivează astfel ideea: ”Uneori, jurisprudența recentă a CCR îi ultra-activează competențele. În optica mea, potrivit Constituției, CCR trebuie să se oprească în marginea controlului constituționalității actelor normative cu rang de lege și a conflictului constituțional. Uneori, jurisprudența CCR a trecut din sfera controlului constituționalității legilor și cea a contenciosului constituțional, în sfera contenciosului administrativ rezervat instanțelor de judecată și chiar a mers până la a sugera și chiar impune Parlamentului legiferarea într-un sens sau altul, substituindu-se practic punctual acestuia. O astfel de “conduită” jurisprudențială împinge CCR în jocul politic sau, cel puțin, tinde, chiar și fără intenție, la influențarea jocului politic și nu este în regulă”.

Dorneanu, arătat cu degetul

Totodată, ministrul consideră că actualul număr 1 din cadrul CCR expune instituția, pentru că s-ar implica în dialoguri de natură politică. ”Pe de altă parte, opiniile politice exprimate în legătură cu funcționarea CCR trebuie dezbătute între politicieni, așa cum opiniile juridice sunt rezervate juriștilor. Cred că Președintele CCR expune Curtea implicându-se în polemici de natură politică. Opiniile CCR legate de propria funcționare ar trebui exprimate impersonal și strict principial, nu ca o replică politică la o opinie politică. În fine, poziția CCR de jurisdicție exclusivă și supremă în materie constituțională nu exclude și nu împiedică critica unor decizii ale CCR sau analiza efectelor acestora asupra echilibrelor din stat, funcționării justiției sau echilibrelor macro-financiare publice.

De altfel, critici la adresa CCR se pot citi și în Raportul de țară MCV. La rândul său, dl. Președinte al CCR a criticat în 2017 deciziile de condamnare penală a unui fost lider PSD, calificându-le ca fiind greșite și pronunțate prin “lentilă politică”, ceea ce i-a atras o hotărâre a Plenului CSM (v. https://www.mediafax.ro/stirile-zilei/csm-declaratiile-presedintelui-ccr-valer-dorneanu-despre-dosarul-lui-dragnea-au-afectat-independenta-justitiei-afirmatiile-sunt-revoltatoare-16771177) care a stabilit că declarațiile Președintelui CCR încalcă independența justiției. Personal, voi încerca să inițiez un dialog instituțional cu CCR pe marginea acestei chestiuni pentru a găsi cele mai bune formule de dialog în astfel de împrejurări. Și poate că nu ar fi lipsită de interes organizarea unei conferințe științifice în legătură cu marginile puterilor constituționale ale CCR prin prisma Constituției și a jurisprudenței Curții” mai scrie Predoiu.

Ce spuneau Iohannis și Orban

Curtea Constituțională face parte din ansamblul autorităților statului român și este obligată să respecte la rândul ei Constituția. (…) Reamintesc faptul că la referendumul din 2019 românii au decis că atribuțiile Curții Constituționale trebuie modificate. Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituțional a acestei instituții”, spunea Iohannis, în luna mai a acestui an.

Mult mai recentă este, însă, luarea de poziție venită din direcția lui Ludovic Orban. Reacția premierului, exprimată la un post TV, a adus, de asemenea, în discuție necesitatea unor schimbări la nivelul echipei de la CCR. ”Trebuie schimbat ceva, nu se mai poate așa cu asemenea… Trebuie schimbată componența CCR, trebuie eliminați politrucii de acolo. Trebuie să intre numai magistrați cu cariere serioase în spate, nu oameni care au făcut politică și care sunt numiți acolo ca să răspundă la comenzi politice”, a declarat Orban zilele trecute.

Replica președintelui CCR

Valer Dorneanu nu a lăsat fără replică aceste declarații. ”Am impresia că prim-ministrul are o altfel de pandemie împotriva Curţii Constituţionale şi a mea personal, incitând și opinia publică împotriva acestei importante instituţii. (…) Din păcate, am impresia că scaunul a adăugat acelui cuvânt ‘pandemie’ alte dimensiuni specifice bolii scaunului. Eu l-am cunoscut şi îl cunosc pe domnul prim-ministru de mulţi ani şi de aceea am un pic de fereală şi de respect ca să-i răspund în aceiaşi termeni pe care i-a folosit dânsul cu politruci şi cu nu ştiu ce.

Ştiu că dânsul a urmat (…) studii la TCM Braşov, nu ştiu dacă a făcut înalte studii pe care să le şi absolve, politice, care să-l justifice să ne califice pe noi, Curtea Constituţională, cum ne califică. Eu nu mă refer la mine, toţi colegii mei sunt profesionişti cu experiență, cu expertiză, care nu pot fi calificaţi în niciun chip politruci (…) În nicio țară din Europa un prim-ministru nu-și permite să aibă un asemenea limbaj și asemenea atacuri suburbane la adresa Curții Constitutionale”, a susținut Dorneanu.

author avatar
Andrei Coman
548 afisari

16 COMENTARII

  1. IN SFARSIT , SE APROPIE SFARSITUL CCR ACTUAL ERIJAT IN MAREA ADUNARE NATIOALA CA FOR DECIZIONAL IN ROMANIA , MAI RAU DECAT PE TIMPUL LUI CEAUSECU . AK-24 , AZI , 17 OCTOMBRIE 2020 , ” SE IMPUNE O REFORMA A CCR ” MINISTRUL JUSTITIEI DA SEMNALUL RESTRUCTURARII DIN TEMELII A CCR . PREDOIU IL PUNE LA PUNCT PE DORNEANU ” BRAVO , FOSILA ASTA COMUNISTA CONFUNDA CCR CU PROPRIA FEUDA AFILIATA PSD , MAI E PUTIN SI IL SALTA POPORUL IN SUTURI DE PE SCAUN , A INTRECUT ORICE MASURA SI LIMITA ! Sa vina elicopterul …..!

    • ??? bravo cap pătrat, de azi inainte ar trebui ficusul de la Cotroceni sa facă si legi, sa si judece sa si condamne pe cine vrea el. Dupa mintea ta creată, ai vrea sa existe un împărat cu puteri depline si sa nu mai existe parlament, votanți, nimic, doar slugi si sclavi ce sa ii dea limbi in dos Ficusului

  2. Cate locuri sunt in elicopter ? Dorneanu sa-i ia la bagaje si pe Stan , Deliorga , sogorul Varga si Mona Lisa Pivniceru ……

  3. Andrei Coman , POPORUL NU E TROICA , POPORUL NU-I MAI VREA IN HALUL ASTA , IOHANNIS -ORBAN -PREDOIU SUNT REPREZENTANTII POPORULUI ALESI LEGITIM , IOHANNIS A FOST ALES DE 7 MILIOANE DE ROMANI , ARE CEA MAI MARE LEGITIMITATE DIN PARTEA POPORULUI ROMAN . CATE VOTURI A OBTINUT DE LA POPOR DORNEANU , STAN , VARGA , MONA PIVNICERU SI DELIORGA ? NICI UN VOT ! LA CCR TREBUIESC NUMITI MAGISTRATI PROFESIONISTI SI COMPETENTI , NU POLITRUCI SLUGARNICI CU SCHELETI IN DULAP SI MAPELE PROFESIONALE !

  4. De ce s-a dus Dorneanu la Sankt-Petersburg fara incuviintarea autoritatilor romane si a Ministerului de Externe Roman ?

  5. Hopa,neomarxistii,’ liberalii „-PDL, nici nu au insfacat ‘Parlamentul meu,” ca si au si pornit campania de atac denigrare fatise a CCR.Singura Institutie a unui Stat de Drept care deoarece „nu este a mea „,trebuie desfiintata sau ” impanata ‘ cu judecatorii mei cu care sa ne intelegem doar din priviri ca sa nu ne mai enervam. Fiind incompatibila cu Statul meu de drept ” de tip mafiot ” actual, dupa cum corect l-a caracterizat Basescu.Atitudine de tip nazist,asa cum lui Hitler ii statea in cale Reichstagul,astora le sta in gat CCR si Parlamentul. Care nu dau Decizii pe placul lor. Adica ii obliga sa respecte Legile,culmea votate si de ei,si promulgate de Buturuga din varful dealului.Dragi romani ” suntem pe calea cea buna,” o sa-l vedeti voi pe dracu dupa ce STS-ul meu va stabili rezultatul votului.O sa va indesam pe gat si Stat de drept,si Romanie normaaaala,modernaaa,educataaaa digitalizataaa,asfaltataaa,independenta justitieiiiii,si spalati-va pe maini.In paralel,trepadusii mei acoperiti ” lucreaza,propoaganda duduie. Hei,prostilor,mai distantati,nu va inghesuiti sa „puneti botul”,este loc destul pentru toti.

  6. Propagandistilor,voi sunteti dusi la Moscova,cu pluta.Transmitati de-acolo,se simte duhoarea de dictatura. La inapoiere,treceti si pela Lucasenco sa va dea si asta indrumari,indicatii,are experienta sa va umpleti nu numai diblele alea infectate cu zeama rosie,dar si traistele.

  7. AK-24, azi , 17 oct. 2020 : ” ANA BIRCHALL IL PUNE LA PUNCT PE DORNEANU : ” DACA SE APLICA PUNCTUL 8 AL PROCLAMATIEI DE LA TIMISOARA ASTAZI DOMNUL DORNEANU NU ERA IN FRUNTEA CCR SI BENEFICIAR AL NUMEROASELOR PENSII SPECIALE ”

  8. Dupa Ptedoiu nu ne mai trebuie CCR…Dupa Predoiu ar trebui „reformata” CCR( a se citi : sa punem judecatori de ai nostri).
    Atac asupra ordinii constitutionale?
    PS : a fost sau nu condamnat socrul lui Predoiu , avocat in aceeasi casa de avocatura, cum zic unii ?

    • Ioana M. , s-a ars varza pe foc , posibil sa nu postezi tu si Kostea Sugiuk Tiraspol sa-ti fure pseudonimul . Poti sa ne spui unde ai terminat Facultatea de Drept , daca ai luat Licenta , Masterul si Doctoratul ? Unii zic ca esti habarnista , altii te sfatuiesc sa nu mai te iei dupa zvonuri pana cand nu este nimic oficial , altii se intreaba daca te strang pantofii si ai o stare de disconfort ……CAND O TARA INTREAGA ESTE SCARBITA DE CCR SI DE MANARIILE LUI DORNEANU , NIMENI NU SI-AR DORI SA FIE IN LOCUL CELOR 5 JUDECATORI CCR ! DE CE INSISTI SA FACI PIPI CONTRA VANTULUI ? Repet , e foarte posibil ca troll-ul stalinst CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL sa-ti fi furat nick-ul , javra zdrenturoasa e capabil sa labuiasca pseudonime !

  9. Hopa,au iesit slugile analfabete care nu stie sa scrie romaneste la inaintare.”HAI ROMANIA,SE POATE.”Sunteti mai prosti decat cei care faceau curat in birourile lui Gheorghiu Dej sau Anei Pauker.

  10. HAI , KOSTEA ! SE POATE ! Descanta cu botoxul virgulele zbarlite la slit si numeroteaza-le pe caiet , asta e specialitatea ta ……hihihihiohihihihi

  11. Lovitura de imagine cu efect de bumerang pentru PSD . Alexandru Rafila , fiul maiorului Rafila fost sef al Securitatii Arad in 1949 , care a executat 27 de tarani pe Valea Crisului Alb, este primul pe listele pentru Camera Deputatilor la Bucuresti . Cititi si urmariti video articolul lui OVIDIU ALBU de azi ,8 oct.2020 in AK-24 : ” MEMORIALUL DURERII ” TATAL LUI ALEXANDRU RAFILA A FOST SEFUL SECURITATII ARAD IN PERIOADA NEAGRA 1948-1949 : A EXECUTAT 27 DE TARANI ”- MEMORIALUL DURERII – EP . 6 -SERIA NEAGRA -ALEXANDRU RAFILA . MAIORUL RAFILA S-A NASCUT IN URSS SI AVEA 4 CLASE PRIMARE . Cititi si ce avere ar baronul Rafila in Comisarul .ro , azi , ora 07 :58 : ” TE CRUCESTI ! VOI VEDETI CE AVERE ARE RAFILA ? INTRA DIRECT IN TOPUL BARONILOR PSD ” . Vedeti in articol conturile , actiunile si casele lui Rafila

  12. AK-24 , AZI , 18 OCTOMBRIE 2020 : ” EDITORUL ANDREI RUSE : ” LUCIA HOSSU -LONGIN MI-A CONFIRMAT CA ALEXANDRU RAFILA ESTE FIUL UCIGASULUI DIN ANII 50 . E STRIGATOR LA CER SA ASCUNZI ASA CEVA ”.

  13. Jigodiile astea securiste,ANA PUAKER BIRCHAL SABOTOAREA CSM-ULUI,SLUGA LUI iOHANIS si a Lulutei,si alti cativa propagandisti,luati aminte,sunt ei amaratii ” O TARA INTREAGA „.Probabil acesti capcauni doritori de dictatura MICI DE ZILE,MARI DE PATIMI,INIMI BATRANE URATE viseaza sa mearga la defilare de 7 Noiembrie cu steaguri si pancarte,oracaind din toti plamanii, Iohanis si Romania stima noastra si mandria.Daca Dr. Rafila mergea la PNL nu ar mai fi fost improscat cu mizerii de tip securist-comunist.Mai bine v-ati uita la conturile si casele Hotului de case cu acte false,cocotat in varful dealului. Da ba Hotule inapoi Statului cei 360.000 Euro furati pe chirii incasate necuvenit,ca sa aiba Tara bani,si sa fie bani pt. pensii si alocatiile copiilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger