AcasăPolitica... și circul o ia de la capăt

… și circul o ia de la capăt

La ora la care scriu alegerile nu s-au încheiat. Nu pot să spun dacă sunt la jumătate sau mai spre final. Procentele abia de urcă la 22 și ceva la sută pentru București , și puțin peste 25 și ceva la sută în tot teritoriul. E mult? E puțin? Unii spun că suntem cam la nivelul din 2016. Apoi aflăm că greșim dacă ne raportăm la 2016, la 2008 trebuie să privim. N-am înțeles logica, încercam să mă uit pe cât mai multe canale și ceva mi-a scăpat. Am să fiu mai atent la alegerile viitoare. Astea de acum mi se par deja compromise.

Diferență de doar un vot nu a existat niciodată

Singurul lucru bun remarcat până acum este că i s-a dat vacanță Covidului. O zi. Hai, poate două, să nu bată la ochi. Este singura zi din cele șapte, opt luni de zaveră cu pandemia când nu se vorbește despre el. Nici câți morți, nici câți răniți, nici cum stăm cu recensământul paturilor de ATI. Este singura zi în care Arafat, Tătaru sau Rafila nu au apărut să ne sperie cu profețiile lor de proroci expirați. Doar așa, din când în când, mai amintește câte unul de dezinfectantul din secțiile de votare.

Atât s-a văzut, atât au transmis

Cine va fi câștigătorul de la București nu este greu de aflat, chiar dacă nu s-au închis urnele și nu s-au numărat voturile. Nu trebuie decât să privești atent evoluția lucrurilor în raport de cât de repede se mișcă procentele și de eșantioanele de vârstă. Și mie îmi stă pe limbă să spun cine va culege laurii, ca și altora, dar nu mă lasă legea electorală. Marja de eroare nu este dată de numărătoare și prezență, ci de modul în care STS și-a definit țintele și diferențele de procente. În rest, procesul de votare merge ca uns. Cu aceleași scandaluri ca și în alți ani, cu aceleași cozi pe care nimeni nu le prevede sau de care nu este interesat.

Falsa imagine a puterii

Cu aceleași coțcării cu buletine gata ștampilate, cum prevestesc cunoscătorii, cu aceleași fraude asupra cărora partidele se vor înțelege la final că da, au existat, dar nu au fost de natură să influențeze rezultatele. Cu partide care se reclamă unul pe celălalt că au încălcat legea și, la proces, dacă se va ajunge până acolo, judecătorii vor aplica dreptatea lui Solomon. Cu aceleași intervenții ale trimișilor media ici și colo, care se scandalizează patriotard că nu se respectă distanțarea și masca nu e purtată corect. E bine, e bine, țara e minunată și nimeni nu va băga de seamă că atât pot ei vedea în ziua alegerilor.

Dacă nu, așteptați alegerile viitoare

Punctul culminant va fi nu despuierea urnelor. Nu, ci momentul în care unul dintre cele două partide mari va constata că și-a construit degeaba în curte o tribună impresionantă, cu ecrane imense, să vadă toată țara. Să vada toată țara cum a pierdut, căci nu pot fi doi câștigători. Este momentul în care circul o va lua de la capăt în bătălia absurdă pentru putere. Am pierdut Bucureștiul, vor spune unii, dar am câștigat niște orașe mari din țară. Ceilalți vor declara, la fel de pompos, că au luat Bucureștiul și că pierderea de comune și orașe mici nu prea mai contează.

Nu vreau să mă refer strict la București, dar ce câștig este când primarul sau președintele Consiliului Județean are un consiliu care, croit majoritar pe politica lui NU, îi va fi mereu potrivnic? Când alianțele postelectorale nu au strategii despre oameni, ci despre cum să-i dea la cap primarului sau președintelui CJ? Citiți cu atenție orice document emanat de alianțele postelectorale și, dacă găsiți vreun cuvânt despre fericirea oamenilor, înseamnă că nu ar fi exclus ca ele să-și atingă scopul. Asta numai în cazul în care oamenii îi mai interesează, fapt ce nu se mai întâmplă după alegeri. Dacă nu, ghinion! Așteptați alegerile viitoare, când poate veți fi mai luminați la minte.

Doar câteva minute cu ștampila

Cu ce ne vom căpătui după alegeri? Ați vrut spital comunal, dar primarul nu are resurse. Va trebui să apeleze la Consiliul Județean, care, întâi de toate, vă va spune că ține de Ministerul Sănătății, adică de Guvern. Iar Guvernului ori nu-i place primarul, ori vă va spune că bagă banii în rețeaua de electrificare. O rețea care, exact în dreptul comunei, o ia la dreapta. Ați vrut grădiniță? Nu se poate, banii pleacă la spitalul comunal. La cel de mai sus. Vi s-a promis apă curentă și canalizare?

Nici asta nu se poate, rețeaua are nevoie de pompe care funcționează electric, ori eletricitatea, după cum vă spuneam, o ia la dreapta. Sunt cele mai neînsemnate exemple, dar cele mai ușor de înțeles. Cine va fi de vină? Alegătorul. Doar el, pentru că nu a înțeles sensul alegerilor, nu a citit atent. Scrie negru pe alb peste tot. Alegeri pentru primari. Nu pentru cetățeni. Iar circul, căci doar de circ e vorba, o va lua de la capăt de fiecare dată. Până când veți înțelege de ce ștampila vi se încredințează doar câteva minute. Dacă o păstrați toată viața, deveniți periculoși.

author avatar
Valentin Boeru
1.148 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger