AcasăPoliticaSfinții, arestați la domiciliu de ziua lor

Sfinții, arestați la domiciliu de ziua lor

Acum câteva zile îi spuneam unui prieten că, de aproape 400 de ani de când Sfânta Parascheva veghează asupra Moldovei, nimeni nu a îndrăznit să facă o asemenea prostie. Să interzică accesul pelerinilor la racla ei, pentru a se reculege sau ruga.

Și uite că se întâmplă. La Catedrala din Iași, polițiștii și jandarmii depășesc de câteva ori numărul credincioșilor. Să interzică ce? Apropierea de raclă? Este un gest, o dovadă și un simbol al credinței. Știu sigur că materia aceasta, credința, nu s-a predat în nicio școală de agenți de poliție sau de subofițeri de jandarmi. Asta însă, nu-i scutește de oprobiul public, chiar dacă execută ordinele unora pe care prefer să nu-i descriu după cum îi simt. Peste câteva zile, tabloul va fi aidoma și la București, când ocrotitorul Sfântul Dimitrie cel Nou va fi ținut la distanță de credincioși. O mizerie fără egal în cei 228 de ani de când a poposit în Dealul Mitropoliei. Pretextele invocate de tripleta Tătaru, Arafat și Orban țin de anuarul prostiei umane, ediția 2020, revăzută și adăugită.

Interdicțiile privind transportul pelerinilor și trecerea pe lângă raclele celor doi sfinți nu au niciun suport legal. Pandemie, virus, prevenție? Se puteau lua cele mai bune măsuri de protecție, cu măști, cu distanțare, dar nici măcar nu au vrut să audă de ele. Au zis nu, și nu a rămas. E ambiția Guvernului, pe care și-o face cu poporul. Este vorba despre restrângerea unui drept, toată lumea știe asta. Nu suntem însă într-o stare de urgență care să impună asta. Și, oricum, dacă s-ar fi recurs la așa ceva, era nevoie de o lege. Un drept prevăzut în Constituție nu se poate restrânge printr-o ordonanță scrisă pe genunchi sau prin ordin dat de Ministrul Acordeoanelor, căci de Interne nu pare a fi. L-a dat Nelu Tătaru după ce s-a consultat cu specialistul Arafat? N-a găsit altul? Sau l-a dat chiar Arafat, invocând consultări cu specialiști și experți nenumiți?

Și la Iași, și la București, presimt că vom asista la cel mai degradant spectacol al condiției umane. Creștinii probabil vor forța cordoanele de siguranță, polițiștii și jandarmii le vor da o bătaie vecină cu leșinul, ca să le scoată sfinții din cap. Căci prevenirea răspândirii pandemiei se face cu bocancul și pulanul. La ordin, pentru că sfinții sunt arestați la domiciliu, fără ca vreun judecător să le poată imputa ceva.

author avatar
Valentin Boeru
832 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger