AcasăPoliticaSfidările Coreei de Nord. Ce e în capul tovarășului Kim?

Sfidările Coreei de Nord. Ce e în capul tovarășului Kim?

Kim Jong Un crește din nou tensiunile în Peninsula Coreeană

Kim Jong Un crește din nou tensiunile în Peninsula Coreeană. Fiecare săptămână pare să aducă vești noi despre teste de rachete, în timp ce gama de arme de distrugere în masă se extinde în calitate și cantitate.

În același timp, Kim lansează noi amenințări de război cu Coreea de Sud. Negând rudenia dintre cele două țări, el îl denunță acum pe vecinul său ca fiind un stat inamic. Cucerire, nu reunificare.

Analiștii americani susțin că există trei explicații probabile pentru schimbările de ton și de politică ale lui Kim. Prima și cea mai îngrijorătoare este că sunt motivate de dorința sa de a justifica utilizarea armelor nucleare într-un viitor conflict.

Cea de-a doua explicație, mai optimistă, sugerează că această schimbare de atitudine este o modalitate de a normaliza relațiile prin tratarea Coreei de Sud ca pe o altă țară străină. Cu toate acestea, decizia lui Kim de a rupe toate legăturile cu Sudul face ca această explicație să fie puțin probabilă.

Cea mai credibilă explicație este că schimbarea a fost făcută pentru a justifica o agresiune mai mare împotriva Sudului. Washingtonul, Seulul și Tokyo trebuie să ia în serios cuvintele lui Kim, deoarece motivațiile sale rămân neclare și este imperativ să fie pregătiți pentru orice ar putea face.

Și Kim profită de o situație geopolitică propice. Concurența dintre SUA și China și invazia rusă în Ucraina au dus la o mai mare cooperare între Beijing, Moscova și Phenian. Ca urmare, Rusia și China refuză acum să colaboreze cu Statele Unite pentru a impune sau a aplica sancțiuni împotriva Coreei de Nord.

Relația dintre Moscova și Phenian, care s-a încheiat după Războiul Rece, a fost relansată. Coreea de Nord furnizează acum Rusiei rachete balistice, drone și obuze de artilerie.

Ar lansa Kim un atac nuclear asupra Sudului – care ar duce probabil la distrugerea Coreei de Nord de către Statele Unite – sau chiar un raid similar celui întreprins de Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie, o posibilitate care îi îngrijorează pe sud-coreeni?

Puțin  probabil, dar ar putea foarte bine să comită o provocare sau să întindă o capcană pentru a atrage Coreea de Sud într-o confruntare care ar putea duce la un conflict convențional limitat între cele două țări.

Ar putea fi tentat să intensifice tensiunile pentru a menține presiunea asupra Sudului în acest an electoral, pentru a pregăti terenul pentru negocieri în cazul în care “prietenul” Trump se întoarce la Casa Albă. Kim a învățat că există puține consecințe pentru un comportament greșit și multe recompense potențiale.

Administrația Biden a încercat în repetate rânduri, fără succes, să convingă Coreea de Nord să se angajeze într-un dialog reînnoit. SUA trebuie să continue să încerce pentru a reduce riscul unui conflict accidental. Și să își consolideze capacitățile militare și alianțele – Coreea de Sud, Japonia – pentru a descuraja Coreea de Nord.

America a menținut pacea în Peninsula Coreeană timp de peste 70 de ani. Acum nu are niciun motiv să lase garda jos.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
539 afisari

3 COMENTARII

  1. Baiatul e tanar si se distreaza si el tragand rachete.
    De fapt el face reclama la armament, caci are succes deja, vinde si rusilor, iar europenii si americanii nu mai au nici ei obuze ca sa le mai dea ukrainienilor si nici pentru rezervele lor.
    Stie baiatul ce face.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger