AcasăPoliticaSfârșitul războiului - esențial pentru supraviețuirea Ucrainei, benefic pentru Rusia

Sfârșitul războiului – esențial pentru supraviețuirea Ucrainei, benefic pentru Rusia

Este timpul ca actorii geopolitici să nu se mai întrebe cine este de vină pentru declanșarea războiului și să înceapă să se concentreze asupra a ceea ce trebuie făcut pentru a-l opri

Recent, prim-ministrul italian Giorgia Meloni a declarat că în Europa există un sentiment tot mai mare de oboseală din cauza războiului din Ucraina. Aceeași oboseală începe să se simtă și în Statele Unite.

Oricine ar fi responsabil pentru declanșarea acestui război, devine limpede că toată lumea ar avea de câștigat dacă i s-ar pune capăt.

Dar de ce nu se zărește pacea? Potrivit The National Interest, cele două puncte de blocaj mai evidente sunt decretul prezidențial al lui Volodimir Zelenski din 4 octombrie 2022, care interzice orice negocieri cu Vladimir Putin, și opoziția categorică a Statelor Unite față de orice încetare a focului „chiar acum”.

Sfârșitul războiului ar deveni esențial pentru supraviețuirea Ucrainei. Datoria țării se ridică anul acesta la peste 88% din PIB și se așteaptă să crească la peste 100% în 2025. În dolari, Statele Unite au cheltuit pentru reconstrucția Afganistanului la fel de mult ca pentru Planul Marshall. Au cheltuit din nou la fel de mult până în prezent în Ucraina fără să reconstruiască nimic.

Oricât de nedrept ar fi ca Ucraina să fie nevoită să negocieze ceva după ce a suferit pierderi atât de îngrozitoare, mâine ar putea fi și mai rău.

Ben Wallace, fostul secretar de stat pentru apărare al Regatului Unit, a dezvăluit, fără să vrea, că vârsta medie a soldaților ucraineni de pe front este de peste 40 de ani. Pentru a pune această cifră în perspectivă, vârsta medie a soldaților americani uciși în Vietnam era puțin peste 23 de ani, iar vârsta medie a militarilor britanici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial era de aproape 25 de ani.

Și abia dacă s-a ridicat o sprânceană atunci când ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Natalya Kalmykova, a menționat într-un interviu televizat că cei care se sustrag de la încorporare se numără în prezent în „zeci, sute de mii de persoane”.

Acestea ar putea fi unele dintre motivele pentru care unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei, președintele polonez Andrzej Duda, s-a referit recent la Ucraina ca la un „om care se îneacă” și care i-ar putea trage în jos cu el pe cei care încearcă să îl ajute.

Cu siguranță, încheierea războiului va aduce beneficii Rusiei, iar mulți vor considera acest lucru fundamental nedrept.

Dar Putin trebuie să ia în considerare posibilitatea ca o nouă escaladare să ducă la mai multe pierderi și pericole, inclusiv posibilitatea ca actualii prieteni ai Rusiei din Sudul Global să se sature și ei de prețul acestui război.

În cele din urmă, încheierea războiului va fi benefică și pentru economiile europene aflate în suferință.

Cum rămâne cu Statele Unite? Au văzut că războiul din Ucraina a consolidat parteneriatul strategic Rusia-China.

După ce și-au demonstrat supremația militară în zădărnicirea expansiunii rusești, americanii ar putea acum să demonstreze supremația diplomației lor, încurajând încheierea acestui conflict sumbru prin negocieri.

Este timpul ca actorii geopolitici să nu se mai întrebe cine este de vină pentru declanșarea războiului și să înceapă să se concentreze asupra a ceea ce trebuie făcut pentru a-l opri.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
656 afisari

2 COMENTARII

  1. Oricare ar fi situatia de acolo dupa incheierea pacii, aceasta nu va fi vesnica. Rusia in final va avea conducatori normali si asa ca in vremea lui Gorbaciov popoarele subjugate vor fi eliberate pe cale pasnica.

  2. „… vârsta medie a soldaților ucraineni de pe front este de peste 40 de ani.”? S-ar putea să fie chiar mai mare. Uitați-vă numai în mall-urile și parcurile din București care sunt pline de tineri ucraineni buni de muncă și luptă și care se distrează pe banii, cui? Până și în orice loc de joacă dintre blocuri este imposibil să nu auzi vorbindu-se ucraineana sau rusa.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger