Liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) s-a adresat Curții Constituționale (CCR) cu o contestație, după runda finală a cursei pentru Cotroceni, ce a avut loc pe 18 mai.
Sesizarea președintelui AUR, George Simion, prin care acesta contestă rezultatele turului doi al alegerilor prezidențiale, a fost înregistrată miercuri la Curtea Constituțională, au confirmat oficiali ai CCR, pentru Agerpres.
CCR urmează să stabilească un termen pentru soluționarea sesizării pe care a depus-o George Simion.
Șeful AUR declarase încă de marți seară că va contesta la Curtea Constituțională rezultatul alegerilor prezidențiale din 18 mai. Și alegerea lui Nicușor Dan, declarat câștigător al cursei electorale pentru fotoliul de la Cotroceni.
Liderul AUR: „Vom contesta la Curtea Constituțională alegerea lui Nicușor Dan”
„Vreau să vă anunț că, așa cum Călin Georgescu a fost scos pe nedrept din competiția electorală și alegerile au fost anulate de CCR, nejustificat, care nu se baza pe dovezi, noi vom contesta la Curtea Constituțională alegerea lui Nicușor Dan, din exact aceleași motive pentru care ei au anulat alegerile în decembrie. Nu pentru a fi președinte m-am înscris la sfârșitul lunii martie în această competiție, ci pentru a restabili dreptatea”, a afirmat Simion, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.
Simion: Vom acționa pe căile legale, și intern, și internațional
Totodată, candidatul AUR la alegerile prezidențiale din luna mai a adăugat că susținătorii săi i-au cerut „insistent” în ultimele 24 de ore să facă acest lucru, menționând că va acționa pe căi legale „și intern, și internațional”.
„Voi mi-ați cerut, insistent, în ultimele 24 de ore, să ascult de vocea voastră. Voi mi-ați zis că nu vreți un președinte ca această marionetă, care, teoretic, s-a bucurat de susținerea românilor. Așa că vom acționa pe căile legale, și intern, și internațional, pentru ca mișcarea noastră să aibă câștig de cauză”, a anunțat Simion.
Ce a mai anunțat Simion
Potrivit liderului AUR, contestația se va baza „pe exact motivele din decizia din 6 decembrie 2024” de anulare a alegerilor de anul trecut.
„Eu, ca și competitor electoral, voi scrie Curții Constituționale și voi cere anularea alegerilor. De ce? Pentru că a fost vorba de cumpărare de voturi! 100 de milioane de euro a fost bugetul alocat în Republica Moldova, numai pentru turism electoral și pentru cumpărarea voinței românilor basarabeni care au fost diabolizați pe nedrept în ultima săptămână. Pentru că au folosit resurse administrative ale unui alt stat ca să anuleze alegerile. Pentru că persoane decedate au votat la scrutinul din 18 mai și niciun calcul din lume nu ne poate arăta că peste 11.500.000 de români au fost la vot.
Observatorii internaționali au văzut ingerințe, nu doar din partea Republicii Moldova, ci și din partea statului francez. Rețelele de socializare au fost manipulate și algoritmii au fost folosiți în direcția influențării cetățenilor români. Mărturia creatorului Telegram în care spune că Guvernul francez a intervenit pentru cenzurarea vocilor noastre în această perioadă este grăitoare și cer audierea creatorului Telegram înainte ca aceste alegeri să fie declarate valide”, a mai afirmat liderul AUR.
Analiza „Național”: Alegerile din România s-au încheiat, dar ecourile internaționale abia încep
„Alegerile din România s-au încheiat, dar ecourile internaționale abia încep. Dacă rezultatul oficial pare clar, reacțiile sau, în cazul de față, lipsa lor – din partea partenerului strategic, Statele Unite – spun o poveste mult mai complicată. Nu lansăm acuzații gratuite și nu susținem teorii ale conspirației. Dar trei semnale majore transmise de la Washington – analiza explozivă a unuia dintre consilierii lui Donald Trump, retragerea neașteptată a ambasadoarei Kathleen Katalec și poziționarea dură a emisarului special Richard Grenell – nu pot fi ignorate.
Nu spunem că SUA nu îl vor recunoaște pe Nicușor Dan drept președinte. Încă. Totuși, mișcările care au avut loc imediat după scrutinul de duminică ridică serioase semne de întrebare. Tăcerea nu înseamnă întotdeauna nepăsare. Uneori, e un avertisment.
Liniștea cu care America a primit rezultatul alegerilor de la noi, într-un moment în care Europa a salutat rapid victoria lui Nicușor Dan, este nu doar suspectă, ci potențial explozivă. Mai ales când această tăcere vine însoțită de acuzații de cenzură, de „decapitări politice” și de fraudă electorală sistemică, făcute direct de nucleul puterii republicane de la Casa Albă.
Că ne place sau nu, trebuie să punem întrebarea incomodă pe care, momentan, nimeni din clasa politică nu are curaj să o rostească: dacă SUA nu recunosc aceste alegeri, ce urmează?”
Citiți mai multe AICI: Alertă în Sistem: Trump se uită cu lupa la alegerile prezidențiale din România!