AcasăPoliticaSemnalele lui Iohannis

Semnalele lui Iohannis

De cele mai multe ori, desele și plictisitoarele ieșiri la rampă ale președintelui au rol foarte clar. Acela de a transmite mesaje, de a trage semnale Sistemului pe care, chiar dacă nu o recunoaște, îl patronează. L-a luat în primire de la Traian Băsescu și i-a dat o altă față, lăsând impresia că nu mai este folositor și că este depășit de evoluția societății. În culise, însă, l-a perfecționat, transformându-l într-o mașinărie care funcționează perfect. Fără existența lui, Klaus Iohannis nu ar putea conduce.

În câteva ore Dragnea era și condamnat și băgat în pușcărie

Nu purtatul măștii, spălatul pe mâini și distanțarea fizică sunt mesajele pe care președintele le are de transmis Sistemului. Sunt de o banalităte cumplită. Nu mai interesează pe nimeni și, dincolo de asta, nicio instituție de forță nu are ce face cu ele, întrucât nu îi sunt adresate.

Hoții și infractorii stau la pușcărie

27 mai 2019. La o zi după referendumul pe justiție, pe care, ulterior, Curtea Constituțională l-a apreciat ca fiind în afara legii, încălcându-se constituționalitatea. „Ieri, dragii mei, a câștigat România europeană, România democratică, România în care justiția este și trebuie să rămână independentă, România în care hoții și infractorii stau la pușcărie, nu în fruntea statului”, spunea Iohannis dornic să marcheze victoria celor care cântă după partitura lui. Intervenția lui nu avea nicio legătură cu votul din ziua anterioară și cu tematica întrebărilor din buletinele referendumului. Niciuna. Absolut niciuna. Avea legătură, în schimb, cu ce se petrecea la Înalta Curte de Casație și Justiției tot la aceeași oră, 12.00, unde dosarul în care era judecat Liviu Dragnea își aștepta soluția. O lungă perioadă de timp acesta a reușit să amâne luarea unei decizii, folosind nu neapărat chichițe avocățești, ci apelând la toate drepturile legale de care beneficia. Jocul risca să fie pierdut de justiție dacă o mai lungea mult. Și uite cum a venit soluția salvatoare, printr-o intervenție televizată, aparent banală și fără legătură cu referendumul. Sistemul s-a revigorat brusc. Curtea a înțeles mesajul, poliția era deja pe drum și Administrația Penitenciarelor pregătea primirea. În câteva ore, Dragnea era și condamnat, și împachetat și depus la închisoare. „…România în care hoții și infractorii stau la pușcărie, nu în fruntea statului” Câteva cuvinte care au fost înțelese de cine trebuia.

Scoaterea din joc a lui Barna

Vara lui 2019. Întâlnire la Cotroceni între o delegație PSD și președinte. Klaus Iohannis a cerut un tête-à-tête cu Viorica Dăncilă. După 20 de minute, aceasta a ieșit din biroul unde a avut loc dialogul privat și, spre stupefacția tuturor, a declarat că vrea să participe la prezidențiale din partea social-democraților. Întâlnirea ei cu Iohannis nu, dar noua schimbare în politica PSD a apărut, în câteva ore, pe toate posturile.

Exact când a vrut să fie președinte s a împiedicat de un dosar căzut din cer

A fost tot un semnal lansat Sistemului. După o zi sau două a apărut ancheta Rise Project care îl făcea praf pe Barna, liderul USR. Fonduri europene, bani însușiți sau dați pe ochi frumoși rudelor, prietenilor și foștilor colegi de facultate, sesizarea Parchetului, mă rog, tot tacâmul care se poartă în asemenea ocazii.

Viorica Dăncilă a plătit prețul propriului orgoliu

Cu Barna scos din joc, era semnalul că Iohannis trebuia să câștige, căci Dăncilă nu era un contracandidat de anvergură. Și exact asta s-a întâmplat.

Doar pentru binele țării

2019. Campania electorală pentru prezidențiale. Odată stabilite regulile de câștig pe baza „simpatiei populare”, Iohannis a mai tras un semnal. Luați la mână cuvântările lui de la întâlnirile cu alegătorii și veți vedea că nu există una în care să nu fi spus „îmi doresc din toată inima ca acest Guvern să cadă” Nu are rost să mai analizați cât era de morală și de legală dorința lui Iohannis, lucrurile sunt foarte clare. Și uite cum, la moțiunea de cenzură, PSD își pierde Guvernul. Sistemul nu e de vină, căci nu se ocupă cu șantaje, cu dosare care îți faultează existența sau cu amenințări dincolo de care ți se ivește perspectiva pușcăriei. Ca atare, PSD a pierdut pe mâna a trei, patru cetățeni care și-au trădat patriotic partidul. Pentru binele țării, evident.

N-am văzut noi bine

2020. Ori de câte ori Iohannis a spus că Orban este cel mai bun prim-ministru, Sistemul i l-a scos premier. Mesaj mai clar nici că există. 2020. Alegeri locale. Nici nu apucase USR să cotrobăie prin sacii cu voturi, că Iohannis a dat semnalul. A mulțumit Guvernului pentru modul exemplar în care a organizat alegerile și l-a felicitat pe Orban. Este mesajul transmis Sistemului că PSD trebuie să piardă.

Nu sunt imagini cu furtul voturilor ci dintr un film de Walt Disney

Ce anchete, ce abuzuri, ce hoții, falsuri sau softuri neomologate? Nu există. Imagini cu furturile în direct? Aveți vedenii. Păi am văzut toți. Nu, nu, Parchetul stabilește ce am văzut și judecătorii vor concluziona că nu am văzut bine. Din moment ce Iohannis a felicitat Guvernul, cine are curaj să-i dea declarația peste cap?

author avatar
Valentin Boeru
3.152 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger