AcasăPoliticaSEGREGARE în România? Kelemen Hunor a explicat ce înseamnă mutarea secţiilor maghiare...

SEGREGARE în România? Kelemen Hunor a explicat ce înseamnă mutarea secţiilor maghiare din grădiniţe şi şcoli

hunor-kelemen

Kelemen Hunor a declarat că nu se pune problema segregării în cazul intenţiei de a muta secţiile maghiare de la grădiniţa din Huedin şi de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea.

Preşedintele UDMR a evocat cele două cazuri care au făcut vâlvă recent, într-o declaraţie dată cotidianului maghiar Krónika din Transilvania.

Grădiniţă fără ăpredare în limba română

La Huedin, consiliul local cu majoritate românească a refuzat să preia gratuit de la Biserica Reformată o nouă grădiniţă, construită cu sprijinul statului ungar şi destinată copiilor maghiari din localitate, invocând inexistenţa grupelor de grădiniţă cu limba de predare română.

Astfel, noua clădire modernă a rămas închisă, iar copiii au început anul şcolar în vechea grădiniţă mixtă, aglomerată

La Oradea, o comisie de anchetă ministerială a considerat un risc de segregare decizia de a muta secţia maghiară a Şcolii Gimnaziale “Nicolae Bălcescu” într-o clădire pe care Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului (ERPC) a cumpărat-o şi a renovat-o cu sprijinul statului ungar.

Hunor dă asigurări că nu e segregare

El a pus conflictul de la Huedin pe seama unei dispute politice locale.

În condiţiile în care sute de şcoli din România au încă toalete în curte, ar fi normal ca o administraţie locală să mulţumească dacă i se oferă gratuit o clădire grădiniţă modernă. În loc să spună: mulţumim frumos, slavă Domnului că a îmbogăţit localitatea, ei sunt preocupaţi de cine va umbla la acea instituţie”, a spus șeful UDMR.

“Dacă ar exista cu adevărat o intenţie centrală, s-ar crea asemenea situaţii în mult mai multe locuri decât cele problematice. Am rezolvat multe probleme, au fost înfiinţate şcoli noi, secţii noi, grupe noi, cu care nu este nimic în neregulă”, a spus vicepremierul.

author avatar
Andrei Ștefan
647 afisari

12 COMENTARII

  1. Va fi un adevarat handicap pentru acei copilasi ,care vor fi izolati , pentru ca nu vor cunoaste limba romana.Nu vor putea calatori, nu vor putea participa la concursuri scolare desi au potential, nu vor intelege nimic din excursiile tematice.

  2. Huooo!! Sunteti in ue ba nu in trib sa va segregati si demnitar al ststului roman si toata zius esti doar cu maghiarii tai in gura!!

    • tribalitatea nu dispare niciodate iar in vremuri tulburi se accentueaza. cat despre ue, maine s-ar putea sa nu mai fie

  3. Intrebati-l pe barbos de unde vine si ce inseamna ”budyos olah” si veti avea raspunsul la separarile din orice situatie.

  4. Acest individ chiar ne crede proști, nedându-ne seama ce urmăresc ei. Când va verifica Guvernul României amestecul Ungariei în situația economică a țării noastre, chiar dacă este vorba despre unele investiții care ne scutesc pe noi de unele cheltuieli, dar care au scop ascuns, cu tentă separatistă.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger