Jens Stoltenberg pare să se fi trezit abia acum la realitate. Recunoaște că “trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”. Ca și când Alitanța Nord-Atlantică s-ar fi așteptat ca armata lui Putin să ridice steagul alb după cum vrea Occidentul.
„Majoritatea războaielor durează mai mult decât se anticipa când au început”, a declarat secretarul general al NATO într-un interviu acordat grupul de presă german Funke. „De aceea, trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”, a adăugat el.
Boală lungă, moarte sigură: Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, iar contraofensiva Kieului, anunțată în iunie de președintele Volodimir Zelenski, a înregistrat puține progrese în ceea ce privește respingerea pozițiilor rusești în sudul și estul țării.
„Toţi dorim o pace rapidă”, a continuat Stoltenberg.Care toți? Păi dacă un război se prelungește mai mult decât se anticipa când a început, atunci e limpede că șansele unei păci mulțumitoare pentru Ucraina, Occident și Rusia se pierd în ceață.
“Dacă președintele Zelenski și ucrainenii încetează să lupte, țara lor nu va mai exista”, a mai susținut șeful NATO. “Dacă Putin și Rusia își depun armele, vom avea pace”. Mai degrabă începerea luptei pentru pace.
Stoltenberg spune că „nu există nicio îndoială că Ucraina va fi în cele din urmă în NATO”, fără a preciza un termen de aderare realist. Kievul a fost dus cu preșul în timpul summitului Alianţei din iulie.
Garanțiile de securitate pentru Ucraina vor funcționa când “se va termina acest război”, a precizat același Stoltenberg. Era mai bine dacă ne explica cum va reuși Zelenski(urmează să-l viziteze pe președintele american Joe Biden la Casa Albă săptămâna aceasta) să-și reînnoiască cererea pentru furnizarea de sisteme de rachete tactice (ATACMS).
Se așteaptă să fie anunțate mai multe arme pentru Ucraina, dar ATACMS nu se află pe listă. În acest context incert, afirmațiile lui Stoltenberg nu înseamnă nimic nou.
Nimeni nu îndeamnă NATO să dezvăluie planuri secrete în sprijinul Ucrainei, dar a spune numai că războiul devine lung este deja o banalitate. Mai ales, treaba cu Putin care depune armele în schimbul păcii se încadrează într-un scenariu SF.
Nu e clar dacă Stoltenberg este sfătuit de consilieri sau dacă vorbește doar să lungească platitudini. Oricum, arată un amatorism care nu are ce căuta la nivelul înalt al NATO. Kremlinul are de ce să râdă.