Atunci când Ungaria va prelua conducerea Uniunii Europene la 1 iulie, mulți politicieni de la Bruxelles se vor gândi dacă premierul populist Viktor Orban se va folosi de acest rol pentru a-și consolida reputația de principal distrugător al blocului comunitar.
În ultimii ani, Orban a părut să savureze oportunitățile de a bloca, atenua sau întârzia deciziile-cheie ale UE, mergând în mod obișnuit împotriva opiniei majorității celorlalți lideri în chestiuni precum războiul din Ucraina, relațiile cu Rusia și China și eforturile de a apăra democrația și statul de drept.
MEGA, mai tare ca MAGA?
Opoziția sa publică față de politicile și pozițiile UE i-a frustrat mult timp pe partenerii săi din cadrul blocului comunitar și l-a împins la marginea curentului principal al continentului, relatează AP. Motto-ul Ungariei pentru președinția sa – Make Europe Great Again – a ridicat semne de întrebare pentru asemănarea cu celebrul slogan al fostului președinte american Donald Trump.
Acum, când Ungaria va deține președinția blocului de 27 de națiuni pentru următoarele șase luni, probabil că își va menține retorica anti-UE, a declarat Dorka Takacsy, cercetător la Centrul pentru Integrare Euro-Atlantică și Democrație.
Dar calendarul președinției sale – care începe cu o lungă pauză de vară și o perioadă de tranziție de formare a unui nou Parlament European și a unei noi comisii executive – va oferi Budapestei “puține oportunități de a deraia semnificativ prioritățile blocului”.
Pe măsură ce se apropia preluarea puterii de către Ungaria, liderii de la Bruxelles s-au grăbit să adopte decizii politice importante în timp ce Belgia era încă la conducere. Marți, de exemplu, UE a lansat negocierile de aderare cu țările candidate Ucraina și Republica Moldova. Orban s-a opus vehement și a amenințat că va bloca candidatura Ucrainei.
„Toți pașii semnificativi din partea europeană cu privire la Ucraina au fost deja făcuți”, a precizat Takacsy. „O amânare din partea Ungariei, potrivit majorității liderilor europeni, este deja calculată și luată în considerare ca și cum ar fi ceva ce se va întâmpla cel mai probabil.”
„Guvernul ungar a folosit imaginea Bruxelles-ului ca pe un sac de box”
Orban a fost îndelung acuzat de desființarea instituțiilor democratice și de încălcarea standardelor UE privind statul de drept, ceea ce a determinat legislativul blocului comunitar să solicite în luna mai ca președinția să fie retrasă complet din mâinile Ungariei.
Într-o rezoluție, Parlamentul UE a susținut că deficiențele democratice au ridicat semne de întrebare cu privire la „modul în care Ungaria va fi capabilă să îndeplinească în mod credibil această sarcină în 2024”.
Însă unii oficiali maghiari au subliniat că intenționează să acționeze constructiv în timpul președinției lor. Săptămâna trecută, ministrul pentru afaceri europene, Janos Boka, a declarat reporterilor că „vom fi intermediari onești, lucrând cu loialitate cu toate statele membre și instituțiile”.
Printre obiectivele pe care Ungaria le-a prioritizat în programul său în șapte puncte se numără extinderea UE în Balcanii de Vest pentru țări precum Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru și Albania printr-o procedură „bazată pe merit”.
Budapesta a promis, de asemenea, să consolideze frontierele externe ale UE și să ia măsuri împotriva imigrației ilegale, precum și să abordeze „provocările demografice” care implică îmbătrânirea populației în Europa – două priorități care reflectă imaginea lui Orban de opozant ferm al imigrației și apărător al valorilor familiei.
După ani de campanii în care UE a fost descrisă ca impunând Ungariei politici nedorite, ar putea fi dificil pentru Orban să restabilească bunăvoința în rândul partenerilor săi europeni. „Guvernul ungar a folosit imaginea Bruxelles-ului ca pe un sac de box”, subliniază Takacsy.
Cu câteva cuvinte de sfat pentru Orban înainte ca Ungaria să își asume rolul, premierul Belgiei, Alexander De Croo, a spus că poziția „nu înseamnă că ești șeful Europei”. „Președinția înseamnă că tu ești cel care trebuie să facă compromisul. Să fii în poziția în care trebuie să faci compromisul este o poziție interesantă în care să te afli cel puțin o dată în viață, așa că pot să i-o recomand cu siguranță domnului Orban”. Rămâne de văzut dacă îl va asculta. Poate că vrea să devină chiar „șef”.