AcasăPoliticaȘeful CCR, decis să nu lase recentul atac al premierului Orban fără...

Șeful CCR, decis să nu lase recentul atac al premierului Orban fără urmări. O să afle toată lumea!

Șeful CCR, decis să nu lase recentul atac al premierului Orban fără urmări. O să afle toată lumea! (sursa foto: Twitter)

Spre deosebire de alte dăți în care au mai existat critici fățișe venite de la vârful Guvernului la adresa forului pe care îl conduce, președintele Curții Constituționale a ales să dea o replică recentelor declarații venite din partea premierului Ludovic Orban, care a calificat drept ”abracadabrantă” o decizie a CCR-ului și a vorbit despre ”politrucii” din componența acestui for. Mai mult, s-a aflat că de la nivelul Curții ar putea fi formulată inclusiv o sesizare Comisia de la Veneţia.

”Am impresia că prim-ministrul are o altfel de pandemie împotriva Curţii Constituţionale şi a mea personal, incitând și opinia publică împotriva acestei importante instituţii. (…) Din păcate, am impresia că scaunul a adăugat acelui cuvânt ‘pandemie’ alte dimensiuni specifice bolii scaunului. Eu l-am cunoscut şi îl cunosc pe domnul prim-ministru de mulţi ani şi de aceea am un pic de fereală şi de respect ca să-i răspund în aceiaşi termeni pe care i-a folosit dânsul cu politruci şi cu nu ştiu ce.

Ştiu că dânsul a urmat (…) studii la TCM Braşov, nu ştiu dacă a făcut înalte studii pe care să le şi absolve, politice, care să-l justifice să ne califice pe noi, Curtea Constituţională, cum ne califică. Eu nu mă refer la mine, toţi colegii mei sunt profesionişti cu experiență, cu expertiză, care nu pot fi calificaţi în niciun chip politruci„, a ținut să precizeze Valer Dorneanu, joi seară, la Antena 3.

Împart ‘vina’ cu Avocatul Poporului

Președintele Curții a adus în discuție și atacurile venite de la Guvern în direcția actualei conduceri a instituției Avocatului Poporului.

”Noroc că a apărut și doamna (Renate) Weber, cu Avocatul Poporului, și mai împărțim ‘vina’ de a fi distrugătorii țării și ai democrației. (…) În nicio țară din Europa un prim-ministru nu-și permite să aibă un asemenea limbaj și asemenea atacuri suburbane la adresa Curții Constitutionale”, a mai punctat Dorneanu.

Pasul următor

Întrebat în această privință, Dorneanu nu a exclus o eventuală sesizare a forurilor internaţionale, după aceste recente declarații ale premierului. ”O să discut cu colegii mei, am mai avut asemenea discuţii şi am tot avut rezerve asupra oportunităţii de a face un demers. Cred acum că lucrurile au luat o amploare care impune neapărat o asemenea intervenţie la Comisia de la Veneţia, la Consiliul Europei, la Asociaţia Curţilor Constituţionale. (…) Avem în vedere să sesizăm Comisia de la Veneţia şi Consiliul Europei şi, în mod sigur, Asociaţia Curţilor Constituţionale din Europa”, a anunțat Dorneanu, citat de stiri.tvr.ro.

De la ce a pornit totul

Reacția președintelui Curții Constituționale vine după ce tot joi seară, aflat în studioul unei televiziuni, Ludovic Orban a lansat un nou atac în direcția CCR-ului. ”Dați-mi voie să spun câteva cuvinte despre decizia CCR, care mi se pare abracadabrantă, care mi se pare o încălcare flagrantă a Constituției de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituției. Trebuie schimbat ceva, nu se mai poate așa cu asemenea… Trebuie schimbată componența CCR, trebuie eliminați politrucii de acolo. Trebuie să intre numai magistrați cu cariere serioase în spate, nu oameni care au făcut politică și care sunt numiți acolo ca să răspundă la comenzi politice”, a declarat premierul, la Digi 24.