Președintele Klaus Iohannis a condus, joi, 28 noiembrie, o ședință a CSAT, convocată la Cotroceni.
UPDATE: După ce s-a încheiat ședinta CSAT, Administrația Prezidențială a transmis, joi după-amiază, un comunicat de presă.
În care se menționează, între altele, că deși Consiliul Suprem de Apărare a Țării „nu are atribuții legate de desfășurarea procesului electoral”, însă, în cazul în care „există elemente cu impact asupra securității naționale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT”.
Conform comunicatului, în cadrul ședinței CSAT, reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al securității naționale „au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”.
Totodată, în comunicatul făcut public de Cotroceni se menționează că „potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral”.
Conform aceluiași comunicat, „din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală”.
Redăm în cele ce urmează, integral, comunicatul transmis de Administrația Prezidențială:
„Joi, 28 noiembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu are atribuții legate de desfășurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securității naționale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT.
În cadrul ședinței, reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al securității naționale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.
Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral.
De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială.
Din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.
Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.
Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.
Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.
În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT.”
În doar câteva ore, la Cotroceni urmează să ajungă premierul Marcel Ciolacu, dar și miniștrii și ceilalți oficiali care vor participa la ședința CSAT pe care a convocat-o președintele Klaus Iohannis. Reuniunea CSAT va avea loc la câteva zile după desfășurarea primului tur al alegerilor prezidențiale.
Miercuri s-a anunțat, de la nivelul Administrației Prezidențiale, că președintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), ședință care va avea loc joi, 28 noiembrie, începând cu ora 14,00, la Palatul Cotroceni.
„Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”, a informat Administraţia Prezidenţială, într-un scurt comunicat.
Citiți și: Profitorii campaniei electorale
„Meteoritul și tonomatele”, tragicomedie în două acte
Planul „LEBĂDA NEAGRĂ” pentru Cotroceni!
Alegeri de uz intern. Cearta – la noi, miza – la ei
Precizări de la DNSC
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis, miercuri, că, anul trecut, la solicitarea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), a recomandat oficial instituţiilor publice să interzică aplicaţia TikTok din cauza riscurilor semnificative de securitate cibernetică şi manipulare a datelor, mai ales în contextul riscurilor de influenţare a opiniei publice şi proceselor decizionale prin intermediul reţelelor sociale, potrivit Agerpres.
Totodată, DNSC a transmis că nu intră în atribuţiile instituţiei monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi.
Nu în ultimul rând, reprezentanţii DNSC au menţionat, conform sursei citate, că, pe întreaga perioadă a alegerilor, s-a colaborat activ cu autorităţile naţionale de specialitate – Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii – pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale şi pentru a asigura un proces electoral transparent şi sigur.
Georgescu și Lasconi, în turul 2
Primul tur al alegerilor prezidențiale a avut loc duminică, 24 noiembrie. Iar în turul al doilea al cursei pentru fotoliul de la Cotroceni s-au calificat, conform rezultatelor din primul tur, independentul Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi.
Potrivit rezultatelor finale publicate, marţi, de Biroul Electoral Central, Călin Georgescu (independent) a obţinut 2.120.401 voturi valabil exprimate, reprezentând 22,94%, iar Elena Lasconi (USR) – 1.772.500 voturi valabil exprimate, reprezentând 19,18%. Turul doi al alegerilor prezidenţiale este programat să aibă loc pe 8 decembrie.
Este cel puțin îngrijorător.
În loc să se convoace CSAT-ul din cauza noii rachete Oreshnik a rușilor care nu poate fi interceptată, se convoacă CSAT-ul pentru TikTok.
Trăim vremuri interesante.
Frica? Ia anulati alegerile sa vedem daca aveti jandarmi sa mentineti ordinea publica.
Sunteti redusi bah.
Deci statul roman are pretentii ca o companie straina cu sediul in strainate ale caror servicii pot fi accesate virtual din Romania sa isi aplice singura, birocratia romaneasca si legile ei anacronice de sorginte comunist socialista din sec 20? …Dosar cu sina nu vroiati?
S-a sculat din somn Mutalaul Arogant ???
Nu are atributii dar se baga in seama cs stapanii lui nu vor patrioti la carma vor doar slugi.
CSAT luptă cu TikTok-ul, care i-a nedreptățit pe strălucitorii Ciucă și Ciolacu.
Votati romani o sa va anunte stapanii coloniei cand iese cine vor ei…..asta se numeste democracy 👍
STS a declarat ca nu au existat astfel de atacuri.
AEP cere anchetă pentru promovarea lui Călin Georgescu fără cheltuieli raportate. Tot intelligences-ul își dă cu părerea că au fost atacuri cibernetice. De ce nu cere verificarea modalitatii de ”tragere la sorti” a operatorilor de calculator unde absolut toti au avut recomandari de la cate un partid?