AcasăPoliticaȘedință decisivă la PSD. Cine îi înlocuiește pe Firea și Budăi în...

Ședință decisivă la PSD. Cine îi înlocuiește pe Firea și Budăi în Guvernul Ciolacu. Numele vehiculate

Mai-marii formațiunii social-democrate vor avea, luni dimineață, o ședință în care ar urma să se discute și să se ia o decizie finală privind nominalizările în fruntea ministerelor Familiei și Muncii, după demisiile Gabrielei Firea și a lui Marius Budăi.

E vorba despre o ședință a Consiliului Politic Naţional al PSD, ce va avea loc de la ora 10, prin videoconferinţă, la sediul partidului, din Kiseleff.

În cadrul reuniunii forului de conducere al PSD-ului ar urma să se valideze decizia privind propunerile pentru șefia ministerelor Muncii și Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Două nume sunt intens vehiculate pentru aceste ministere.

Ce nume sunt „în cărți” pentru cele două ministere

Natalia Intotero este favorită pentru a prelua Ministerul Familiei, iar Simona Bucura-Oprescu ar urma să preia portofoliul Muncii – potrivit unor surse politice citate de news.ro. Cele două ministere au conduceri interimare, după ce Gabriela Firea şi Marius Budăi au demisionat, zilele trecute. Totul, în contexul scandalului privind tratamentele inumane la care erau supuşi vârstnicii în unele azile.

Natalia Intotero, preşedinta Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, este, așadar, favorită pentru a prelua Ministerul Familiei, în timp ce la Ministerul Muncii ar fi mari şanse ca deputata Simona Bucura-Oprescu să-i succeadă lui Marius Budăi.

Natalia Intotero a fost ministru pentru Românii de pretutindeni în Guvernul Dăncilă şi a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul de Externe, în timpul guvernării Ponta. Intotero se află la al treilea mandat de parlamentar din partea PSD, iar din decembrie 2020 conduce Comisia pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor.

Simona Bucura-Oprescu ocupă funcția de preşedinte al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaţilor. A fost aleasă parlamentar de Argeş pe listele PSD întâi în 2012, iar apoi apoi în 2016 şi 2020. Numele său a mai fost vehiculat pentru Ministerul Muncii la rotativa guvernamentală din luna iunie.

Citiți și: BREAKING NEWS: Marius Budăi a cedat! Ministrul Muncii a demisionat din funcție! Ciolacu a confirmat plecarea

Ștefan Godei, patronul de la „azilele groazei”, s-a îmbogăţit de pe urma suferinţei bătrânilor. Cum cheltuia banii

Cum fentau angajaţii de la „căminele groazei” controalele ITM. Unde erau ascunşi bătrânii

Budăi și Firea, două demisii în tot atâtea zile

Joi s-a aflat că Marius Budăi și-a dat demisia din fruntea Ministerului Muncii. „Am avut astăzi de dimineață o discuție cu domnul ministru al muncii, Marius Budăi, care m-a anunțat despre decizia de a-și depune demisia la finalul acestei ședințe. Din punctul meu de vedere, este un gest de onoare pentru care îi mulțumesc și sunt convins că aceasta este reacția firească a unui decident politic într-o asemenea criză. Este reacția firească în orice democrație consolidată a Europei”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern din 13 iulie.

O zi mai târziu, vineri, 14 iulie, Gabriela Firea a anunțat, pe Facebook, după o întrevedere cu premierul Ciolacu, la Palatul Victoria, că pleacă din Guvern, respectiv din fruntea Ministerului Familiei, și că a decis să se suspende, pe o perioadă limitată, din funcţia de preşedinte al organizaţiei PSD Bucureşti. „Am decis, cu mare regret, dar hotărâtă și cu fruntea sus, să plec din Guvernul României. Am avut acum câteva minute o întâlnire cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu în care i-am prezentat demisia din funcția de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Nu am de ce să mă rușinez, nu am nicio vină, nu aș fi acceptat să se întâmple ceva rău cu vreo persoană și să nu reacționez.

Plec pentru ca premierul să poată lucra în liniște proiectele economice și sociale bune pentru români, la fel miniștrii PSD și PNL, să-și poată prezenta munca. (…)

Dar, miza celor care au profitat de ancheta autorităților, au confiscat mesajele publice și au pus tunurile pe mine nu este Ministerul Familiei, ci reconfigurarea scenei politice pentru anul electoral viitor.

Tocmai din acest motiv plec, pentru moment, cu mare tristețe, față de tot ceea ce am făcut și puteam construi împreună cu echipa social-democrată din Capitală, și din funcția de Președinte al Organizației PSD București, din care mă suspend o perioadă limitată”, a transmis, între altele, Firea, în mesajul postat în după-amiaza zilei de 14 iulie.

După ce Firea și-a anunțat demisia, premierul Ciolacu a transmis, într-o postare pe Facebook, faptul că a avut vineri o discuție la Guvern cu Firea, „pe tema ”azilelor groazei”” și că apreciază „gestul voluntar” pe care l-a făcut aceasta, respectiv acela de a semisiona din funcția de ministru.

„Îmi este foarte clar că doamna Gabriela Firea în calitate de ministru nu are nicio legătură directă cu acest caz. Cu toate acestea, a fost o presiune uriașă în ultimele zile la adresa domniei sale, din cauza unor colaboratori ai doamnei ministru pentru care s-a probat deja implicarea.

În consecință, până la clarificarea tuturor aspectelor legate de acest caz, doamna Firea a decis să își depună mandatul de ministru al Familiei”, a transmis Marcel Ciolacu.
Totodată, Ciolacu a mai subliniat un aspect – acela că ar mai trebui ca și alți oficiali să facă un pas în spate în acest caz, inclusiv în rândul primarilor și ai șefilor de CJ-uri. „Lucrurile nu trebuie să se oprească însă aici. Aștept acum ca și primarii, șefii de Consilii Județene, directorii de instituții publice locale sau șefii din poliție care au avut o legătură cu “azilele groazei” să își asume pe deplin responsabilitatea. Toți trebuie să facă un pas în spate”, a mai transmis Ciolacu, pe aceeași rețea de socializare.

184 afisari

3 COMENTARII

  1. Bine ca Ciolacu isi da oamenii afara si o pastreaza pe Turcan, eminenta cenusie, care a semnat avizele de functionare a azilului lui Godei…
    Parca cine semneaza, raspunde juridic, nu e asa?

  2. Baiatule, cit a fost Ciuca numai ati ris si sosotit amindoi . V-a durut in fesuri de tot ! Acum generalul are treburi, probabil mai baga un curs prin America si tu ai cam dat de dracu ! Esti cam depasit dle Marcel, tot si toti sint aiurea iar tu esti invins de toate cele care iti provocau risul ! Te invirti in cerc si in curind vei fi ametit ! N-ai anvergura sa le faci pe toate, nici nu poti sa te lupti cu toate lichelele de care ati ris cu blindete ! Inca doua saptamini si gata, Grecia scrie pe noi ! Si mai este ceva, nu te ajuta nimeni, tot tac si fac, esti singur ! Succes.

  3. Maestre ne mai adusesi doua cu scoala Pe linga SRI ! Te-ai intrebat de ce in Romania nu acced in fctii cei cu scoli politice si administrative ci …. ca cele de mai sus ??! De mai bine de 15 ani se scolesc sute de politruci si in schimb la comanda apar zuze care cinta la pian, una care stringe pusti( arma Marcele) acasa, sri-sti in rezerva si economisti ratati??!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger