AcasăPoliticaSe rupe prietenia dintre SUA și Israel?

Se rupe prietenia dintre SUA și Israel?

Apar tensiuni vizibile între Casa Albă și Israel, pe măsură ce războiul din Gaza devine un dezastru umanitar

Apar tensiuni vizibile între Casa Albă și Israel, pe măsură ce războiul din Gaza devine un dezastru umanitar, iar prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu se opune presiunilor administrației Biden pentru o schimbare de curs.

Deși susține vocal obiectivele declarate ale Israelului de a înfrânge Hamas și de a salva ostaticii pe care gruparea palestiniană i-a luat în captivitate în timpul atacului din 7 octombrie, Biden a exprimat critici tot mai vehemente față de modul în care statul ebraic își desfășoară operațiunile în Fâșia Gaza.

Și tot repetă necesitatea unui stat palestinian independent – dar Netanyahu nici nu vrea să audă de așa ceva și a respins propunerile unui rol de lider al Autorității Palestiniene cu sediul în Cisiordania în ceea ce privește viitorul Gaza, odată ce războiul se va încheia.

Aceste diviziuni pun întreaga „relație specială” dintre SUA și Israel sub o presiune pe care nu am mai văzut-o niciodată în viața mea”, a declarat pentru CNBC Hussein Ibish, cercetător rezident senior la Institutul statelor arabe din Golf. „Relația dintre Biden și Netanyahu este absolut teribilă”.

Un raport publicat de Politico la începutul lunii februarie a citat oficiali ai administrației Biden, care, sub protecția anonimatului, au descris faptul că președintele l-a numit pe Netanyahu un “tip nenorocit”. Casa Albă a negat afirmația.

Benny Gantz, membru al cabinetului de război israelian, un rival de lungă durată al lui Netanyahu și considerat mai moderat, a efectuat o vizită la Washington. Potrivit Axios,  vizita „l-a înfuriat” pe Netanyahu. Se pare că Gantz s-a confruntat cu o avalanșă de întrebări și critici dure din partea administrației Biden cu privire la modul în care Israelul a gestionat războiul din Gaza.

Biden se confruntă și cu o provocare internă din cauza sprijinului său pentru Israel, în special din partea multor tineri liberali și a americanilor musulmani și arabi.

Acest lucru amenință să îl coste voturi cruciale, în special în statele oscilante. Vicepreședintele Kamala Harris a făcut comentarii dure într-un discurs în care a îndemnat la încetarea focului, spunând: „Oamenii din Gaza mor de foame. Condițiile sunt inumane”.

Netanyahu insistă că o încetare a focului ar amenința impulsul Forțelor de Apărare israeliene și că „victoria totală este la îndemână”. Unii observatori spun că retorica sa are ca scop menținerea la putere, în condițiile în care ratingul său intern de aprobare se află la cel mai scăzut nivel din cei peste 16 ani de când se află la conducere.

Pentru Nimrod Novik, membru al Israel Policy Forum, deosebit de grăitoare este „decizia lui Netanyahu de a preîntâmpina strategia emergentă a lui Biden – care oferă Israelului o cale de ieșire din Gaza, o schimbare în Cisiordania, precum și normalizarea saudită și integrarea regională – prin denaturarea acestei oferte fără precedent și prezentarea ei ca o impunere”.

Ibish a afirmat că tot sprijinul american, în special din partea lui Biden personal, este întâmpinat cu dispreț din partea guvernului lui Netanyahu.

Potrivit lui Yonatan Freeman, profesor de relații internaționale și mass-media la Universitatea Ebraică din Israel, există o percepție generală în rândul multor evrei americani că fostul președinte Donald Trump a fost cel mai pro-Israel din istoria SUA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
519 afisari

1 COMENTARIU

  1. NETANIAHU A ACTIONAT IN GAZ PE BAZA SPRIJINULUI NECONDITIONAT DIN AMERICA ,UN GENOCID PREMEDITAT !.
    Netaniahu a stiut de pregatirile HAMAS din Gaza ,au spus-o si egiptenii.
    Netaniahu a provocat atacul Hamas odata ce a prezentat harta sub titlul ASA VA ARATA ORIENTUL MIJLOCIU !,VEZI PROIECTUL CANALULUI BEN GURION ,VEZI RESURSELE DE GAZE
    ZACAMANTUL LEVIATAN LA CARE AU DREPTUL SI PALESTINIENII DIN GAZA !.
    Vezi pentru acelas zacamant Leviatan cum a fost distrusa Siria .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger