AcasăPoliticaSe pune de-un 10 august cu mineri?

Se pune de-un 10 august cu mineri?

Primele declarații ale lui Miron Cozma au apărut în urmă cu două săptămâni, într-o emisiune televizată. Au fost mai mult niște răbufniri ale frustrărilor personale, dar nu s-a ferit de aluzii belicoase. Acum, însă, Cozma a fost cât se poate de tranșant. A amenințat că vine cu minerii la București și i-a pus în vedere premierului că nu îl poate opri nimeni. Absolut nimeni. Pornirile lui războinice se desfășoară pe fondul nemulțumirilor din Valea Jiului, dar nimeni nu îl revendică pe Cozma ca lider. Și atunci, ce caută „luceafărul huilei” la București? Cine îl susține?

Cine îl manipulează pe Miron Cozma

În 1991, declară el în prezent, a dat guvernul jos cu 10.000 de mineri. A uitat, se pare, că la confruntarea cu Theodor Stolojan, ținută de față cu toată presa la Sala Palatului cu ani buni în urmă, a afirmat că el a venit cu 6.000 de mineri, iar pentru diferența până la 12.000 să răspundă Ion Iliescu, nefiind aduși de el. A uitat cifrele sau le-a încurcat, cert este că nimeni nu a mai dezvoltat subiectul.

O luăm de la capăt?

De ce vrea, totuși, să vină la București? Nu miroase a bine indiferent cum s-ar interpreta lucrurile. Miron Cozma nu mai reprezintă pe nimeni în clipa de față. Se autointitulează lider al minerilor deși aceștia s-a disociat de multă vreme de el. Or mai fi poate niște grupuscule răzlețe ce pot fi manipulate, dar fără putere și fără a prezenta vreun pericol. Este adevărat că Valea Jiului încă fierbe, dar asta nu înseamnă că Miron Cozma chiar este cel care ar putea să dea forță unei revolte după cum o anunță el.

La câte compromisuri este dispus Cîțu pentru a scăpa definitv de mineri

4.000 de mineri din Valea Jiului plus încă 7.000 din Gorj ar fi îndeajuns pentru a da jos guvernul și a-l trimite pe Cîțu la plimbare, socotește el. Așa o fi, numai că liderul ortacilor invocă de fiecare dată mineriadele ca amenințare. Iar asta toată lumea știe ce înseamnă. Un București sub teroarea bâtei, haos, distrugeri, atacuri asupra instituțiilor statului și substituirea poliției cu hoardele de mineri. Seamănă izbitor de mult cu 10 august 2018, când se miza pe o lovitură de stat.

Partida e pe sfârșite

Nimeni nu știe cu exactitate ce este în mintea lui Miron Cozma. Se simte însă că cineva îl manipulează. Îl vrea pornit spre Capitală cu trupele de asalt care, dacă ar fi să dăm crezare unor informații, vor fi infiltrate de oameni special pregătiți pentru asta și care, ca și în 1990, vor instiga la violențe. Numai că de data aceasta nu se va urmări dărâmarea guvernului, ci compromiterea definitivă a minerilor și a mișcărilor sociale ce îi au ca protagoniști. Situația mineritului e muchie de cuțit.

Orban ascultă cu sfințenie de Uniunea Eurpeană

După ce a semnat pentru desființarea mineritului pe vremea când era premier, Orban nu mai are altă cale  decât să meargă înainte pe drumul ăsta. Pot veni din România zeci și sute de soluții pentru salvarea minelor, liderul PNL nu va ceda. Este în joc onoarea lui europeană ca om de încredere al unor planuri nemernice, dar care ne vizează pe toți. Cât a contat România pentru el s-a văzut, doar n-o să piardă partida tocmai acum, când nu mai durează mult.

Minerii, cu botul pe labe

Declarațiile lui Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, că România trebuie să renunțe complet la minerit, îi vin lui Orban ca o mănușă. Și nu numai lui, ci întregului guvern. Trebuie să renunțăm la puterea energetică a țării în favoarea firmelor și țărilor care ne vor obliga să o importăm de la ele, la prețuri monstruos de mari. Este vechea socoteală a Europei, care ne vrea dependenți de ea cu orice chip. Ce se va întâmpla cu minerii? Nu contează. Te ia groaza când auzi de reconversie profesională în Valea Jiului, în condițiile în care niciun plan nu este viabil. Se bat câmpii despre construcția de drumuri, despre fabrici de panouri solare și alte aiureli. Peste trei luni, înțelegerea încheiată între guvern și mineri expiră și iar se va ajunge la proteste. Și uite cum, pe acest fond de tensiuni sociale maxime, apare Miron Cozma care cere dreptate în numele ortacilor. Exact acum. Simplă coincidență? N-a scos un cuvânt despre revendicările minerilor, a amenințat doar cu o altă mineriadă. Este ceea ce, până la urmă, pare că îi convine și guvernului pentru a-i pune cu botul pe labe și pe mineri, și pe toți cei care mai vor minerit în România.

author avatar
Valentin Boeru
2.031 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger