AcasăPoliticaSe pregătește America pentru Războiul cel Mare?

Se pregătește America pentru Războiul cel Mare?

Pentru Statele Unite și pentru aliații și partenerii lor, un război de lungă durată cu China ar reprezenta probabil testul militar decisiv al timpului nostru

În ultimul deceniu, perspectiva unei agresiuni militare chinezești în Indo-Pacific a trecut de pe tărâmul ipotetic în centrele de comandă  ale planificatorilor americani din domeniul apărării.

Xi Jinping a accelerat în mod semnificativ acumularea militară a țării sale, aflată acum în al treilea deceniu. În același timp, China a devenit din ce în ce mai asertivă pe o porțiune largă din Pacific, avansându-și pretențiile maritime expansioniste și invadând apele unor aliați-cheie ai SUA și parteneri importanți în materie de securitate, inclusiv Japonia, Filipine și Taiwan.

Xi a afirmat, cu o frecvență din ce în ce mai mare, că Taiwanul trebuie să fie reunit cu China și a refuzat să renunțe la utilizarea forței pentru a atinge acest scop. În condițiile în care Statele Unite sunt distrase de războaiele majore din Europa și Orientul Mijlociu, unii de la Washington se tem că Beijingul ar putea vedea o oportunitate de a realiza unele dintre aceste ambiții revizioniste prin lansarea unei operațiuni militare înainte ca Occidentul să poată reacționa.

Având Taiwanul ca punct fierbinte, strategii americani au oferit mai multe teorii despre cum ar putea avea loc un astfel de atac, relatează Foreign Afairs. Prima este o cucerire „fait accompli” a Taiwanului de către China, în care Armata Populară de Eliberare folosește rachete și atacuri aeriene împotriva forțelor taiwaneze și a forțelor americane din apropiere, în timp ce bruiază semnalele și comunicațiile și folosește atacuri cibernetice pentru a le distruge capacitatea de a coordona apărarea insulei.

O a doua cale are în vedere o coaliție condusă de SUA care să respingă asaltul inițial al Chinei asupra Taiwanului. În acest scenariu optimist, coaliția folosește mine, rachete de croazieră anti-navă, submarine și drone subacvatice pentru a împiedica APE să controleze apele înconjurătoare.

Cu toate acestea, având în vedere că atât China, cât și Statele Unite dețin arsenale nucleare, mulți strategi sunt îngrijorați de un al treilea rezultat, mai catastrofal. Văd un război direct între cele două mari puteri care să ducă la o escaladare necontrolată.

În această versiune a evenimentelor, în urma unui atac inițial sau a izbucnirii unui conflict armat, unul sau ambii beligeranți ar căuta să obțină un avantaj decisiv sau să prevină un regres grav prin utilizarea unei forțe majore sau copleșitoare.

Chiar dacă această mișcare ar fi convențională, ar putea provoca adversarul să folosească arme nucleare, declanșând astfel Armageddonul. Fiecare dintre aceste scenarii este plauzibil și ar trebui să fie luat în serios de către factorii de decizie politică din SUA.

Totuși, există și o posibilitate diferită, care nu este doar plauzibilă, ci probabilă: un război convențional prelungit între China și o coaliție condusă de SUA. Deși un astfel de conflict ar fi mai puțin devastator decât un război nuclear, ar putea avea costuri enorme pentru ambele părți.

De asemenea, s-ar putea desfășura pe o întindere geografică foarte mare și ar putea implica tipuri de război cu care beligeranții au puțină experiență.

Pentru Statele Unite și pentru aliații și partenerii lor, un război de lungă durată cu China ar reprezenta probabil testul militar decisiv al timpului nostru.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.166 afisari

11 COMENTARII

    • USA este pregatita. Cand vor vedea ce arme au sa-i vezi pe chinezi si rusi cum vor merge in 4 labe. Nici nu viseaza ce arme detin USA.

  1. Abureala! EMP va anihila armele nucleare, si razboiul se va dala baioneta plus gloante..Cin are mai multi militari va invinge! China-EMP?, India…Rusia arme secrete? SUA arme secrete? Cinetice? LASER? CHINA? Germania aeropurtate secrete?

    • Uite un bou care s-a uitat la prea multe filme americane si crede ca e intr-un film in care se pot anihila bombele atomice.

      • Esti preaprost pt. vremurile de azi! Esti in urma cu 80 de ani la toate capitolele. M-as bucura numa sa fii vaxat la zi cu minim 3 doze. Sau mai multe! Numa pt.binele tau!

  2. „și pentru aliații și partenerii lor”
    -raspundem dupa atacul chinezesc!

    nimeni nu stia la ce e buna NATO….ce chestie!

    (poate au chinezii
    -sigur ca au-
    cal troian in huawei
    si se linistec toti fara „internet”
    cum ii spunea pe vremuri)

  3. Al treilea razboi mondial este aproape totusi nu fiti naivi fortele din spate ii conduc pe toti ,in pandemie s-au aliniat majoritatea tarilor pe acelasi buton /comanda :)))

  4. Daca vor administra si razboiul la fel de bine cun au administrat pandemia abia atunci vor fi adevaratele ravagii.
    Cum cine?

  5. de ce sa se pregateasca sua?
    inca sunt gramezi de multi alti prosti care pot fi pacaliti ca sa mearga la moarte pentru tot felul de frici induse si inchipuite.
    caz concret inca in desfasurare: ucrainienii.
    i-o fraierit sua prin gura lui zelenski ca sa se lupte pana la ultimul ucrainian… nici ei nu mai tin minte pentru ce.
    apoi finlandezii, polonezii si cati or mai fi.
    se duc ca animalele la sacrificare, doar ca sa ingrase pamantul… iar samsarii de armament si munitii isi rad in barba din locuri exotice si luxoase.
    rad batjocoritor la adresa idiotilor utili si se mira cat de usor se imbogatesc si cum acapareaza noi teritorii bogate in resurse de tot felul, si bineinteles pustiite de oamenii locurilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger