AcasăPoliticaNegocieri pentru viitorul guvern. Liderul UDMR dă cărțile pe față!

Negocieri pentru viitorul guvern. Liderul UDMR dă cărțile pe față!

Se duc negocieri pentru viitorul guvern. Anunțul liderului UDMR înaintea discuțiilor esențiale

Se anunță o zi importantă la nivel politic, în prim plan fiind negocierile pentru formarea viitorului Executiv, la care participă, sâmbătă, oficialii PNL, USR-PLUS și UDMR.

Până să ajungă să participe la discuțiile de la Vila Lac 1, ce vizează formarea unui nou guvern, liderul UDMR a transmis un mesaj cu referire la acest pas. ”În primul rând avem nevoie de un program de guvernare care răspunde la așteptările societății. Punerea în aplicare al unui astfel de program presupune un guvern bine structurat și un parlament cu o majoritate stabilă. Doar colaborarea de bună credință poate crește nivelul de încredere. Noi vrem ca țara noastră să ofere o șansă mai bună pentru fiecare om”, a transmis Kelemen Hunor, pe pagina sa de Facebook.

Ce spunea Orban

Zilele trecute, în contextul anunțării numelui lui Florin Cîțu ca propunere de premier din partea PNL, și al discuțiilor de la Cotroceni, cu președintele Iohannis, la care fuseseră prezenți și Dan Barna și Kelemen Hunor, Ludovic Orban anunțase că liberalii au stabilit posibilii parteneri cu care negociază o majoritate parlamentară, respectiv USR-PLUS și UDMR, dar și faptul că vor exista discuții și cu grupul minorităților.

”Va exista un acord care să arate existența unei majorități parlamentare. Am hotărât ca negocierile să demareze sâmbătă dimineață. Vom negocia pe mai multe paliere. Va fi o echipă care va negocia programul de guvernare, echipa politică care va negocia să spun chestiunile politice, structura guvernului, pozițiile și care va valida programul de guvernare.

De asemenea, o să existe o negociere și la nivelul Parlamentului, privitoare la comisii parlamentare, reprezentarea în birourile politice și o strategie comună de manifestare a acestei majorități parlamentare”, spunea, joi, Orban, cu mențiunea că la acea dată nu existase vreo discuție referitoare la repartizarea de portofolii.

Accentul pus de Barna

La rândul său, copreședintele USR-PLUS a făcut publice câteva concluzii referitoare la discuțiile de joi, vizând formarea coaliției de guvernare. ”Începând de sâmbătă vom avea discuții aprofundate între cele trei partide – USR PLUS, PNL și UDMR pornind cu prioritățile programului de guvernare al viitorului cabinet și continuând cu structura guvernului și structura majorității parlamentare.

Nu s-a discutat despre poziții sau nominalizări de miniștri, fiind discutate doar alternative posibile de calendar pentru finalizarea procesului ce demarează sâmbătă.
Am discutat de asemenea necesitatea respectării ponderilor de reprezentare rezultate în urma votului de duminică și a principiilor de colaborare loială și corectă”, a precizat Barna, într-un mesaj transmis joi după-amiază, pe pagina sa Facebook.

Totodată, copreședintele USR-PLUS a pus accent pe următorul aspect: ”Ne dorim ca aceste discuții să se finalizeze cât mai repede cu un acord și după învestirea noului parlament să avem și noul guvern. În același timp suntem hotărâți să dezbatem cât timp este nevoie pentru a ne asigura că mandatul reformist dat de alegătorii USR PLUS se va regăsi în mod semnificativ în programul și structura guvernului și a viitorului parlament”.