Se anunță o zi importantă la nivel politic, în prim plan fiind negocierile pentru formarea viitorului Executiv, la care participă, sâmbătă, oficialii PNL, USR-PLUS și UDMR.
Până să ajungă să participe la discuțiile de la Vila Lac 1, ce vizează formarea unui nou guvern, liderul UDMR a transmis un mesaj cu referire la acest pas. ”În primul rând avem nevoie de un program de guvernare care răspunde la așteptările societății. Punerea în aplicare al unui astfel de program presupune un guvern bine structurat și un parlament cu o majoritate stabilă. Doar colaborarea de bună credință poate crește nivelul de încredere. Noi vrem ca țara noastră să ofere o șansă mai bună pentru fiecare om”, a transmis Kelemen Hunor, pe pagina sa de Facebook.
Ce spunea Orban
Zilele trecute, în contextul anunțării numelui lui Florin Cîțu ca propunere de premier din partea PNL, și al discuțiilor de la Cotroceni, cu președintele Iohannis, la care fuseseră prezenți și Dan Barna și Kelemen Hunor, Ludovic Orban anunțase că liberalii au stabilit posibilii parteneri cu care negociază o majoritate parlamentară, respectiv USR-PLUS și UDMR, dar și faptul că vor exista discuții și cu grupul minorităților.
”Va exista un acord care să arate existența unei majorități parlamentare. Am hotărât ca negocierile să demareze sâmbătă dimineață. Vom negocia pe mai multe paliere. Va fi o echipă care va negocia programul de guvernare, echipa politică care va negocia să spun chestiunile politice, structura guvernului, pozițiile și care va valida programul de guvernare.
De asemenea, o să existe o negociere și la nivelul Parlamentului, privitoare la comisii parlamentare, reprezentarea în birourile politice și o strategie comună de manifestare a acestei majorități parlamentare”, spunea, joi, Orban, cu mențiunea că la acea dată nu existase vreo discuție referitoare la repartizarea de portofolii.
Accentul pus de Barna
La rândul său, copreședintele USR-PLUS a făcut publice câteva concluzii referitoare la discuțiile de joi, vizând formarea coaliției de guvernare. ”Începând de sâmbătă vom avea discuții aprofundate între cele trei partide – USR PLUS, PNL și UDMR pornind cu prioritățile programului de guvernare al viitorului cabinet și continuând cu structura guvernului și structura majorității parlamentare.
Nu s-a discutat despre poziții sau nominalizări de miniștri, fiind discutate doar alternative posibile de calendar pentru finalizarea procesului ce demarează sâmbătă.
Am discutat de asemenea necesitatea respectării ponderilor de reprezentare rezultate în urma votului de duminică și a principiilor de colaborare loială și corectă”, a precizat Barna, într-un mesaj transmis joi după-amiază, pe pagina sa Facebook.
Totodată, copreședintele USR-PLUS a pus accent pe următorul aspect: ”Ne dorim ca aceste discuții să se finalizeze cât mai repede cu un acord și după învestirea noului parlament să avem și noul guvern. În același timp suntem hotărâți să dezbatem cât timp este nevoie pentru a ne asigura că mandatul reformist dat de alegătorii USR PLUS se va regăsi în mod semnificativ în programul și structura guvernului și a viitorului parlament”.
Se formeaza viitorul Guvern de kkt, patronat de PNL;
Daca cu ai lor n-au fakut fata, asa amestecati o sa faka treaba de kkt
O sa va dea PNL prin bot atat celor de la UDMR cat si USR + , ei vor ramane doar cu firimiturile, grosul la PNL, si vor sa conduca tara ?
Partidul rusinii acest PNL
sa vina iar la guvernare agentii budapestei travestiti sa inceapa doar cu drepturile pt minoritatea lor care si asa acolo e majoritara dar trebuie sa suga multi bai pt terti!!!!!
Noi UDMR halim kkt cu drag, numai sa avem sefia Camerei Deputatilor
„Am si eu o intrebare: cine l-a votat pe sociopat? Nu romanii? Si atunci de ce atata suparare? Au iesit romanii in strada sa schimbe legea ca sa nu mai fie STS implicat in alegeri sau sa fie demis joianis pentru nenumarate incalcari grave ale constitutiei sau sa ceara referendum pentru interzicerea votului in strainatate, unde se cheltuie milioane de euro din banii contribuabililor din Romania pentru unii care nu traiesc si nu platesc taxe in Romania dar tin mortis sa voteze si deci sa decida soarta romanilor care traiesc in Romania !? Romanii nu se revolta niciodata pentru ceva corect, asta e realitatea,cum iti asterni asa dormi.
PS traiesc in strainatate de zece ani ,nu am votat si nu intentionez sa votez la alegerile din Romania, din respect pentru romanii care traiesc in Romania. Eu va respect, voi insa nu va respectati.”
Foarte bine ar fi ca pragul de intrare in parlament sa fie de 10 % !!!! De ce? d-aia!
Si noi romanii din Ardeal si voi ungurii ne-am mai „fript” odata cu promisiunile liberale in 1918. Si voi si noi continuam , noi sa le dam votul, voi sa „guvernati” cu ei … Sant convins ca stiti la ce ma refer.