AcasăPoliticaSe destramă Vechea Ordine? Populiștii europeni devin din ce în ce mai...

Se destramă Vechea Ordine? Populiștii europeni devin din ce în ce mai puternici

Cea mai mare amenințare la adresa euro-establishmentului vine din partea facțiunilor de dreapta

În acest an de alegeri,  una dintre cele mai importante este cea pentru Parlamentul European, care începe pe 6 iunie.

 Până în acest moment, euro-establishmentul nu a trebuit să-și facă griji.Un aranjament confortabil între cele trei partide europene principale – Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta, Partidul Socialist și Democrat (S&D) de centru-stânga și gruparea liberală Renew Europe (RE) – înseamnă că, indiferent de rezultatul exact, establishmentul intră întotdeauna în Parlament.

Nu contează alegătorii, același club vechi se ocupa de împărțirea posturilor importante, mai ales de președinția Comisiei Europene.

De data aceasta, însă, există un element de pericol pentru cei mari: posibilitatea ca liberalii să piardă locul trei și să cadă pe poziția a patra, a cincea sau chiar a șasea, relatează UnHerd. Acest lucru ar submina legitimitatea celor trei grupuri, ca să nu mai vorbim de viitoarele opțiuni de carieră ale celui mai important politician liberal din UE, Emmanuel Macron.

Asensiunea dreptei

Cea mai mare amenințare la adresa vechii ordini vine din partea populiștilor de dreapta din Europa. Potrivit celei mai recente proiecții a numărului de locuri pentru Euractiv, se așteaptă ca dreapta să obțină câștiguri substanțiale – cu 36 de locuri în plus pentru cele mai mari două facțiuni populiste. Pe de altă parte, se preconizează că liberalii vor pierde 15 locuri, iar Verzii 20 de locuri.

Proiecția arată că RE se menține pe locul trei (în termeni de eurodeputați), dar este o situație incertă. Într-adevăr, există mai multe motive pentru care populiștii sunt mai puternici decât ar putea sugera totalul brut al mandatelor.

În primul rând, europopulismul este împărțit între două grupuri principale: conservatorii naționali ECR și dreapta dură ID. Dacă acestea ar fi numărate împreună, atunci nu i-ar depăși doar pe liberali, ci și pe socialiști, ajungând în urma doar a Partidului Popular European.

În al doilea rând, grupurile ECR și ID au fiecare o cotă de voturi mai mare (conform sondajelor actuale) decât RE.

În al treilea rând, există și mai mulți populiști de dreapta ascunși printre „neînscriși”. Sunt toți deputații europeni care nu sunt afiliați la niciunul dintre grupurile oficiale ale eurogrupării. Printre aceștia se numără eurodeputații maghiari care aparțin partidului Fidesz al lui Viktor Orbán. Dacă aceștia s-ar alătura fie grupului ID, fie grupului ECR, atunci liberalii ar pierde cel mai probabil locul trei.

În al patrulea rând, alegerile din iunie ar putea aduce în Parlamentul European destui eurodeputați PPE și populiști pentru a crea o majoritate de centru-dreapta.

Cel puțin în anumite chestiuni, populiștii ar putea oferi PPE o alternativă la coaliția sa obișnuită cu centrul și centrul-stânga.

Centrul de greutate populist se deplasează spre țările bogate

În cele din urmă, centrul de greutate populist se deplasează spre vest. În timp ce dreapta dură a pierdut teren în Polonia, este în creștere în cele mai puternice țări cu cele mai bogate economii (de exemplu, Germania, Franța, Italia și Olanda). Banii vorbesc în UE, iar această influență va avea o tentă din ce în ce mai populistă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
239 afisari

1 COMENTARIU

  1. Romani, sa votam AUR si SOS 80%altfel mafia klaus – ciolacu – ciuca-AEP, STS, si SECURITATE nu va reusi sa fure cat sa ntoarca rezultatul

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger