AcasăPoliticaUPDATE. Se dă startul rocadei. Premierul Ciucă, așteptat să-și depună mandatul și...

UPDATE. Se dă startul rocadei. Premierul Ciucă, așteptat să-și depună mandatul și să-i lase locul lui Ciolacu la șefia Guvernului

sursa foto: Facebook/Guvernul României

Se pregătește transferul de putere la vârful Executivului, de la PNL la PSD.

UPDATE 11.40: Ședința de Guvern, programată pentru luni, la ora 11.30, nu a început încă.

UPDATE: Pe surse s-a aflat că deja o parte dintre consilierii premierului Ciucă și-au depus demisiile din funcții. Ceea ce reprezintă, practic, un prim semn că se apropie tot mai mult momentul în care prim-ministrul Ciucă își va depune mandatul. Și că va va urma declanșarea rocadei guvernamentale.


Premierul Nicolae Ciucă este așteptat ca luni să-și depună mandatul, într-o ședință de Guvern, ceea ce presupune demisia întregului Cabinet pe care-l conduce. În urma anunțului pe care ar urma să-l facă actualul șef al Guvernului, se declanșează procedura pentru rocada premierilor în cadrul coaliției de guvernare.

Astfel, funcția de prim-ministru ar urma să fie preluată de către președintele PSD, Marcel Ciolacu, în urma nominalizării sale, pentru această postură, de către președintele Klaus Iohannis.

Săptămână decisivă

Era așteptat ca Ciucă să-și depună mandatul încă de la finalul lunii mai, dar demersul a fost amânat, ca urmare a grevei generale din educație, începute în 22 mai. În primă fază, s-a aflat că rocada premierilor urma să aibă loc la finalizarea grevei din învăţământ. Doar că, ţinând cont de prelungirea crizei, decizia de a demisiona ar urma să vină luni, în speranţa că sindicatele din educație vor da un răspuns favorabil celei mai recente oferte făcute profesorilor.

Însă e de menționat că și dacă greva din educaţie va înceta şi se va declanşa rotativa guvernamentală, coaliţia se confruntă cu problema negocierilor pentru formarea noului Guvern. UDMR-ului i s-a propus să preia două ministere, Energia şi Investiţiile şi Fondurile Europene şi să renunţe la Mediu şi Dezvoltare. Doar că UDMR a anunţat duminică seară, prin vocea liderului formațiunii politice, că nu acceptă această propunere venită dinspre PSD. Dar că vor rămâne la masa negocierilor, dorind păstrarea protocolului iniţial.
Totodată, PSD și PNL au de negociat și alte portofolii importante, cum ar fi Transporturile, social-democraţii dorind să păstreze portofoliul pentru Sorin Grindeanu.

Un lucru e clar – s-a ajuns la un acord pe reducerea numărului de ministere la 18, faţă de 20 cât sunt în prezent. După ce premierul Ciucă va face anunțul privind depunerea mandatului, se așteaptă ca președintele Iohannis să cheme partidele la consultări pentru formarea unui nou Guvern, urmând să fie desemnat noul premier.

author avatar
Andrei Coman
151 afisari

3 COMENTARII

  1. A furat destul, acum mai lasa si pe altii sa faca si gura lor de un ban ceva! Haordeoo!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger