AcasăPoliticaSe comasează alegerile din 2024? Ciucă: „Cinci rânduri de alegeri sunt cât...

Se comasează alegerile din 2024? Ciucă: „Cinci rânduri de alegeri sunt cât se poate de obositoare” – VIDEO

sursa foto: Facebook/Nicolae Ciucă

Apare din nou în discuție ideea comasării unor alegeri, în 2024, în contextul în care în anul ce vine vor avea loc mai multe rânduri de scrutin – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Nicolae Ciucă, actualul președinte al Senatului și liderul PNL, a făcut declarații pe această temă. „Cinci rânduri de alegeri sunt cât se poate de obositoare” pentru alegători- consideră președintele PNL, fostul șef al Guvernului.

Liderul liberalilor dă de ințeles că cinci rânduri de alegeri, într-un singur an, cu tot atâtea campanii electorale, sunt „cât se poate de obositoare” şi că e bine să fie luată o decizie politică în acest sens.

Ciucă: E bine să luăm o decizie politică faţă de numărul rândurilor de alegeri

Întrebat dacă alegerile parlamentare ar trebui să aibă loc după turul al doilea al prezidenţialelor sau între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, Ciucă a răspuns că există riscul ca, la finalul a cinci rânduri de alegeri, oamenii să se simtă „sătui” şi „uzaţi” de campania electorală. Și să nu se mai prezinte la urne.

Desfăşurarea alegerilor are la bază un suport legislativ. Decizia calendarului electoral se stabileşte prin hotărâre de guvern. Ca atare, în acest moment, ştiu că au fost discutate mai multe elemente de calendar electoral pentru anul viitor, existând mai multe opţiuni.

Ceea ce vă pot spune este următorul aspect: analiza noastră absolut generală, fără să ne ducem pe date, pe termene şi aşa mai departe, ne-a relevat faptul că pentru orice om aproape cinci rânduri de alegeri sunt cât se poate de obositoare şi apare această problemă ca la final oamenii să fie atât de uzaţi, ca să folosesc acest termen, şi de sătui de ceea ce poate să însemne campania electorală, ca partea finală a alegerilor să ne găsească fără prea mulţi votanţi. Motiv pentru care este bine să gândim, să analizăm, să luăm o decizie politică faţă de numărul rândurilor de alegeri la care vom solicita populaţia să vină să îşi exercite dreptul”, a declarat Nicolae Ciucă, luni seară, 4 decembrie.

Ciucă: „Am discutat, de principiu, ideea, necesitatea unei comasări”

Cât privește varianta comasării unora dintre alegeri, șeful PNL susține că acest lucru „este şi legal, şi benefic, şi economic”, în acelaşi timp, în ideea că ar permite scurtarea perioadei destinate alegerilor şi s-ar cheltui mai puţini bani în privința costurilor rundelor electorale.

Liderul Partidului Național Liberal a fost întrebat de presă dacă a existat o discuție cu premierul pe aceasta temă, așadar cu Marcel Ciolacu, președintele PSD, și dacă social-democrații sunt de acord cu o comasare. Iar fostul premier – aflat la cârma PNL – a precizat că a discutat „de principiu, ideea, necesitatea unei comasări”, dar că nu s-a vorbit şi în detaliu despre această chestiune.

„Am discutat, de principiu, ideea, necesitatea unei comasări. Care dintre ele, când… nu am discutat”, a spus Ciucă.

author avatar
Andrei Coman
275 afisari

3 COMENTARII

  1. Io zic sa le comasam pe toate asa: sa trimita toti candidatii la functii publice o scurta biografie/curriculum vitae, trei fotografii tip, copia pasaportului valabil pina in 2027, adeverinta de vaccinare si o copie autentificata a cazierului pe adresa Ambasadei SUA din Bucuresti pina la 15 Septembrie 2024. Lista Candidatilor Alesi va fi facuta publica de AMBASADA in pagina de INTERNET a AMBASADEI si in Presa Centrala.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger