AcasăPoliticaSe bagă, dar nu participă. Neutra Elveție se scarpină cu mâna țărilor...

Se bagă, dar nu participă. Neutra Elveție se scarpină cu mâna țărilor UE: tanc pentru un franc!

Într-un buncăr din munții din estul Elveției, aproape 100 de tancuri Leopard 2 au fost ținute la naftalină timp de aproape un deceniu, destinate să fie scoase din uz. Ideea era că războiul blindat în Europa aparținea trecutului.

Dar anunțul că  Germania și alte state europene își vor trimite tancurile în Ucraina pentru a se apăra de atacurile rusești, a intensificat o dezbatere în Berna cu privire la modul și momentul în care renumita Elveție neutră își poate intensifica propriul ajutor.

Nu se poate vorbi de trimiterea armelor direct pe câmpul de luptă.Politicienii mainstream cer acum ca Leopard2 să fie vândute pentru o sumă simbolică Poloniei, Slovaciei și Republicii Cehe, înlocuind tancurile pe care guvernele lor intenționează să le trimită în Ucraina.

De asemenea, parlamentarii elvețieni  dezbat acum un proiect de lege care câștigă ceva teren în parlament și ar permite Germaniei, Spaniei și Danemarcei să trimită pe front și muniție fabricată în Elveția.

„Războiul a schimbat discuția în Elveția”, a declarat pentru Bloomberg Maja Riniker, deputat din partea partidului centrist FDP, care a introdus propunerea de a dona tancurile. „Nu putem renunța la neutralitatea elvețiană, dar trebuie să discutăm despre posibilitățile pe care le avem pentru a sprijini țările care susțin aceleași valori democratice ca și Elveția.”

Decizia Germaniei de a încălca un tabu istoric și de a trimite Leoparzii în Ucraina, plus criticile internaționale tot mai mari la adresa elvețienilor pentru că au blocat transporturile de arme solicitate de aliați, au declanșat o schimbare în starea de spirit populară.

Cele 96 de tancuri depozitate în Elveția – inițial programate pentru vânzare în 2014 – ar reprezenta aproape o treime din cele 300 de care președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că are nevoie pentru a începe să schimbe cursul războiului cu Rusia.

Prezența atâtor vehicule de luptă subliniază cât de puternic militarizată este cu adevărat Elveția, precum și importanța industriei de armament. Arme în valoare de peste 800 de milioane de dolari au fost expediate în străinătate în 2021, iar serviciul militar este încă obligatoriu.

Riniker a cerut ca tancurile Leopard să fie scoase oficial din uz și apoi vândute pentru doar un franc simbolic vecinilor estici ai Elveției, cu condiția ca aceste tancuri să nu fie niciodată reexportate în Ucraina.

Partidul conservator social Die Mitte și-a manifestat sprijinul, dar a pus o condiție: tancurile să fie vândute la “prețuri competitive”.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
647 afisari

3 COMENTARII

  1. Elvetienii au o armata imensa . Si armament si mai mult . De aceea dau si la altii , dar la pret triplu. Cum credeati ca degeaba ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger