AcasăPoliticaScurgeri de informații. Dosare militare rusești dezvăluie criteriile pentru un atac nuclear

Scurgeri de informații. Dosare militare rusești dezvăluie criteriile pentru un atac nuclear

Forțele lui Vladimir Putin au exersat folosirea armelor nucleare tactice într-o fază incipientă a unui conflict cu o mare putere mondială

Forțele lui Vladimir Putin au exersat folosirea armelor nucleare tactice într-o fază incipientă a unui conflict cu o mare putere mondială, potrivit unor scurgeri de informații din dosare militare rusești care includ scenarii de antrenament pentru o invazie a Chinei.

Cele 29 de documentele clasificate, întocmite între 2008 și 2014,  văzute de Financial Times, evidențiază și scenarii pentru jocuri de război și prezentări pentru ofițerii de marină, care discută principiile de operare în utilizarea armelor nucleare.

Criteriile pentru un potențial răspuns nuclear variază de la o incursiune inamică pe teritoriul rusesc până la declanșatori mai specifici, cum ar fi distrugerea a 20 % din submarinele strategice rusești cu rachete balistice.

„Este pentru prima dată când vedem astfel de documente raportate în domeniul public”, a declarat Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia Eurasia din Berlin. „Ele arată că pragul operațional pentru utilizarea armelor nucleare este destul de scăzut dacă rezultatul dorit nu poate fi obținut prin mijloace convenționale.”

Armele nucleare tactice ale Rusiei, care pot fi lansate cu rachete lansate de pe uscat, de pe mare sau din avioane, sunt concepute pentru o utilizare limitată pe câmpul de luptă în Europa și Asia, spre deosebire de armele strategice mai mari, destinate să vizeze SUA.

Deși dosarele datează de acum 10 ani și mai mult, experții susțin că acestea rămân relevante pentru doctrina militară rusă actuală. Documentele au fost prezentate FT de către surse occidentale.

Planurile defensive scot la iveală suspiciuni adânc înrădăcinate față de China în rândul elitei de securitate a Moscovei, chiar și atunci când Putin a început să forjeze o alianță cu Beijingul, care a inclus încă din 2001 un acord nuclear de evitare a primului atac.

În anii care au trecut de atunci, Rusia și China și-au aprofundat parteneriatul, în special de când Xi Jinping a preluat puterea în 2012. Războiul din Ucraina a cimentat statutul Rusiei de partener junior în relația lor, China aruncând Moscovei un colac de salvare economic vital pentru a ajuta la evitarea sancțiunilor occidentale.

Cu toate acestea, chiar dacă țările s-au apropiat, documentele arată că districtul militar de est al Rusiei repeta mai multe scenarii care descriu o invazie în China.

Exercițiile oferă o perspectivă rară asupra modului în care Rusia își vede arsenalul nuclear ca pe o piatră de temelie a politicii sale de apărare – și a modului în care își antrenează forțele pentru a fi capabile să efectueze un prim atac nuclear în anumite condiții de pe câmpul de luptă.

“Federația Nordului” oprește “Sudul”

Un exercițiu care prezintă un atac ipotetic al Chinei notează că Rusia, supranumită „Federația Nordului” în scopul jocului de război, ar putea răspunde cu un atac nuclear tactic pentru a opri „Sudul” să avanseze cu un al doilea val de forțe invadatoare.

Totodată, se așteaptă ca armata rusă să fie capabilă să folosească arme nucleare tactice pentru o gamă largă de obiective, inclusiv pentru „a împiedica statele să recurgă la agresiune  sau să escaladeze conflictele militare”.

Putin a declarat în iunie anul trecut că are un sentiment „negativ” în legătură cu utilizarea loviturilor nucleare tactice, dar apoi s-a lăudat că Rusia are un arsenal non-strategic mai mare decât țările NATO.

“Aceste documente au ca scop antrenarea unităților rusești pentru situații în care țara ar putea dori să aibă capacitatea de a folosi arme nucleare, mai degrabă decât stabilirea unei reguli de utilizare a acestora”, a declarat Jack Watling, analist militar la Royal United Services Institute.

„La acest nivel, cerința este ca unitățile să mențină – pe parcursul unui conflict – opțiunea credibilă pentru factorii de decizie politică de a folosi arme nucleare”.

„Rusia continuă să își consolideze și să își exerseze rachetele cu capacitate nucleară în Orientul Îndepărtat, în apropierea graniței cu China”, comentează William Alberque, director de strategie, tehnologie și control al armelor la Institutul Internațional pentru Studii Strategice. „Multe dintre aceste sisteme au doar raza de acțiune pentru a lovi China”.

Escaladarea pentru a de-escalada

În timp ce președintele Rusiei este singurul care are autoritatea de a lansa un prim atac nuclear, pragul scăzut pentru utilizarea nucleară tactică stabilit în documente este conform cu o doctrină pe care unii observatori occidentali o numesc „escaladarea pentru a de-escalada”.

În cadrul acestei strategii, o armă tactică ar putea fi folosită pentru a încerca să împiedice Rusia să se implice într-un război de amploare, în special unul în care ar putea interveni SUA.

Folosind ceea ce se numește „inducerea fricii”, Moscova ar încerca să pună capăt conflictului în propriile condiții, șocându-l pe adversarul țării prin utilizarea timpurie a unei arme nucleare de mici dimensiuni – sau asigurând o înțelegere prin amenințarea de a face acest lucru.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
521 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dezvăluiri de genul acesta cu „scurgeri de informații” neverificabile căci cei ce sunt vizați oricum nu reacționează ( orice reacție e prezentată apoi ca și confirmare ) sunt arme de dezinformare folosite de toate părțile. Știrea durează două -trei zile și apoi dispare. Probabil la cei mai „neștiutori” prinde, dar atât , de obicei ea e urmată de altceva la care asemenea știri le pregătește terenul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger