AcasăPoliticaȘcoala începe altfel. Discursurile politicienilor de la careul din curtea școlilor, înlocuite...

Școala începe altfel. Discursurile politicienilor de la careul din curtea școlilor, înlocuite cu mesajele online

Începe un nou an școlar. Altfel decât anii trecuți, dat fiind contextul provocat de noul coronavirus. În culori, dar nu de la uniforme, ci de la scenariile stabilite de autorități – verde, galben, roșu. Fără festivități și flori pentru cadrele didactice. Și cu mare atenție la măsurile de siguranță sanitară.

În lipsa tradiționalelor festivități care însemnau mai mult decât discursuri pe care copiii nu prea le urmăreau, dar le păstrau ca amintire, asociate cu emoția și bucuria cunoașterii unui nou început din viețile lor, de școlari, cu noii colegi abia întâlniți sau cu cei pe care nu îi văzuseră pe durata vacanței de vară, mesajele venite de la oamenii politici au fost transmise prin intermediul internetului.

Printre primii care au făcut un astfel de pas a fost președintele Iohannis. Care anunțase încă de zilele trecute că nu va participa la vreo festivitate de deschidere de an școlar, spunând că e de părere că ”nu este bine să se organizeze astfel de festivități de început de an școlar în condiții de pandemie”.

Klaus Iohannis s-a adresat atât elevilor, cât și cadrelor didactice, într-un mesaj video de la Cotroceni. Primilor, le-a transmis că are mare încredere în ei și că fiecare dintre ei va avea ocazia să fie un supererou dacă poartă mască și respectă regulile. ”Dragi elevi, Chiar dacă astăzi începem un nou an școlar altfel decât erați obișnuiți, entuziasmul, nerăbdarea și bucuria de a reveni la școală au rămas neschimbate. Trecem cu toții printr-o situație care, în urmă cu câteva luni, ar fi părut posibilă doar în cărți sau în filme. Până când vom reuși să învingem virusul care ne-a schimbat tuturor modul de viață, va trebui ca la școală să respectați câteva măsuri speciale, concepute pentru a nu pune în pericol sănătatea voastră și a celor dragi. Fiecare dintre voi veți avea ocazia să fiți un supererou care, atunci când poartă mască, se spală des pe mâini și ascultă îndrumările cadrelor didactice, își ocrotește părinții și bunicii, cei mai expuși pericolului de a se îmbolnăvi. Eu am foarte mare încredere în voi și, împreună, vom trece cu bine prin această perioadă!”, a fost auzit spunând Klaus Iohannis în mesajul său.

Mesajul președintelui Iohannis pentru cadrele didactice

Totodată, primul om în stat s-a declarat convins că dascălii vor găsi soluții pentru procesul educațional în condiții speciale, cum sunt cele generate de noul coronavirus. ”Frumoasa misiune pe care v-ați ales-o devine anul acesta una extrem de grea. Obiectivul prioritar de a oferi învățământ de calitate este dublat acum de necesitatea desfășurării actului educațional în condiții sanitare cât mai sigure, deopotrivă pentru elevi și cadre didactice.

Pășim cu toții pe un teritoriu necunoscut și tocmai de aceea va fi nevoie de multă răbdare, flexibilitate și energie, va trebui să găsiți resurse interne și adesea să vă adaptați la situații neprevăzute. Sunt convins însă că veți reuși să îi însoțiți pe copii în fascinanta călătorie a cunoașterii, fie că vă veți afla alături de ei în clasă, fie la distanță, prin intermediul mijloacelor de comunicare on-line. Vă doresc un an școlar cât mai bun și vă mulțumesc pentru implicarea voastră!”, le-a transmis Klaus Iohannis cadrelor didactice.

Mesajul premierului Ludovic Orban

La rândul său, șeful Executivului a pus accent pe contextul ăn care începe noul an școlar, îndemnând la purtarea măștii, la respectarea regulilor de protecție și de siguranță sanitară, dar și la prețuirea educației.

Redăm integral mesajul premierului:

Copiii și adolescenții României încep astăzi un an școlar atipic, un adevărat test pentru întreaga societate, având în vedere prioritățile de protecție sanitară ale momentului, în contextul pandemiei COVID-19. Educația este condiție de bază pentru o societate civilizată și, după aproape șase luni în care au fost nevoiți să se adapteze învățământului la distanță, elevii se întorc în clase pentru a-și continua pregătirea cu o lecție în plus pe care trebuie să o învețe: grija față de propria sănătate și față de cei din jur.

Ne dorim să asigurăm tinerei generații acces la învățământ de calitate, dar este, în egală măsură, important ca actul educațional să aibă loc într-un mediu sigur și din punct de vedere sanitar. Pericolul infectării cu noul coronavirus încă nu a trecut, ceea ce vedem, din păcate, zilnic, în evoluția numărului de cazuri. Ne confruntăm cu un inamic diferit față de virusurile cunoscute până acum, iar soluția pe care o avem la îndemână este să împiedicăm transmiterea lui, respectând câteva reguli simple de igienă și de distanțare fizică. Responsabilitatea revine fiecăruia dintre noi, pentru ca lucrurile să nu ia o turnură mai greu de gestionat din punct de vedere sanitar.

Acest început de an școlar reprezintă o provocare pentru toți: elevi, familiile lor, cadre didactice și, nu în ultimul rând, autoritățile cu atribuții în domeniu. Va fi un efort comun pentru ca școlile care vor funcționa în regim clasic să nu devină vectori de transmitere a noului coronavirus, iar acolo unde orele se vor desfășura online să asigurăm calitatea actului educațional.

Îi îndemn pe toți să se implice în acest efort. Purtați mască, respectați regulile de protecție și de siguranță sanitară, prețuiți educația!

Vă urez succes la învățătură, dragi elevi, pentru că doar munca temeinică și perseverența sunt căi sigure pentru realizările voastre! Respectați-vă profesorii, respectați-vă părinții și bunicii! Protejați-vă pe voi și pe toți cei dragi! Regăsirea colegilor, prietenilor este cu atât mai plăcută după o perioadă atât de lungă și dificilă, dar lucrând împreună, chiar în lipsa apropierii fizice, formând echipă, vă veți bucura de noi experiențe educative. Împreună trecem mai ușor testul pandemiei!

Profesorilor și tuturor cadrelor didactice le urez succes în misiunea lor nobilă de formare a generațiilor de mâine. Aveți acum încă o responsabilitate importantă: împreună cu medicii și cu toți cei din prima linie, veți contribui la protejarea sănătății elevilor și la combaterea răspândirii virusului.

Adresez un gând bun părinților, le transmit să aibă putere pentru a-și susține copiii în această perioadă dificilă.

Tuturor, multă sănătate și succes!

Monica Anisie: „Școala are nevoie de noi toți!”

Ministrul Educației a ales să posteze un mesaj pe o rețea de socializare, adresându-se deopotrivă copiilor, părinților și ”colegilor profesori”, începând cu clasica urare ”Bine ați revenit la școală!”.

Chiar dacă acest an școlar începe cu unele temeri din cauza situației epidemiologice, nerăbdarea elevilor de a-și revedea colegii și profesorii, bucuria și speranța tuturor că într-o zi se vor întoarce la școală sunt infinit mai puternice. (…) Școala are nevoie de noi toți! Să fim mai prudenți, mai responsabili și mai implicați!”, a scris, între altele, Monica Anisie pe Facebook.

Oficialul guvernamental le-a adresat elevilor următorul mesaj: ”Dragi elevi, trebuie să conștientizaţi atât importanţa educaţiei, cât și respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului! În voi este forța, alături de noi, de a depăși orice obstacol! Implicarea voastră contează!

Copiii Gabrielei Firea, pregătiți de școală

Și primarul Capitalei a avut un gând bun pentru elevi și profesori, cu prilejul reluării cursurilor. Gabriela Firea a postat chiar și câteva fotografii în care apare alături de cei doi băieți și de soțul său, Florentin Pandele. „Sănătate, reușite, răbdare, încredere, puterea de a trece peste această perioadă grea le doresc tuturor elevilor, profesorilor, părintilor și bunicilor la început de an școlar!?”, scrie Firea pe Facebook.

Elevii merg fizic la școală în peste 12.000 de școli

Statistica arată că peste 12.400 de școli din țară se află în scenariul verde. Ceea ce înseamnă că în aceste unități școlare s-a stabilit că elevii pot merge fizic la cursuri. În alte peste 4.900 de unit școlare va fi adoptat scenariul galben, adică hibrid, în care copiii vor combina sistemul fizic de învățare cu cel online, iar în alte 263 elevii vor învăța exlusiv online.

De asemenea, se știe că 106 cadre didactice sunt spitalizate, 91 sunt în concediu medical, iar alte 293 sunt în carantină, dar vor să predea în sistem online. Din câte a anunțat ministrul Educației, 147 de cadre didactice au depus dosarele de pensionare, la 1 septembrie.

214 afisari

4 COMENTARII

  1. ba, de la voi in timpurile astea atipice si asa cum le vedeti voi ca decidenti nu mai vroiam bla , bla , vroiam actiune si sa asigurati siguranta si materialele necesare care lipsesc !!!!plecati ca nu sunteti buni de conducatori la vremuri deastea ca discursurile erau ptr vremuri normale !!!

  2. ba, de la voi in timpurile astea atipice si asa cum le vedeti voi ca decidenti nu mai vroiam bla , bla , vroiam actiune si sa asigurati siguranta si materialele necesare care lipsesc !!!!plecati ca nu sunteti buni de conducatori la vremuri deastea ca discursurile erau ptr vremuri normale !!!

  3. Dragi Pioneri, ati ajuns comunisti de nadejade asa cum va invatam la Sibiu, sunt mandru de voi !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger