AcasăPoliticaSchimbare de macaz. Cum s-a înmuiat politica hardline a Chinei

Schimbare de macaz. Cum s-a înmuiat politica hardline a Chinei

La sfârșitul lunii octombrie, când Xi Jinping și-a consolidat controlul asupra Partidului Comunist Chinez la congresul său cincinal, lumea a încremenit. Xi părea hotărât să împingă China înapoi la epoca lui Mao Zedong, modelul său de urmat. Ideologia liniei dure urma să își întărească controlul asupra celei de-a doua economii a lumii, cu implicații nefaste pentru restul.

Ultimul lucru la care se aștepta cineva de la un președinte dur care intra în al 11-lea an la putere era o schimbare bruscă de macaz. Cu toate acestea, în câteva săptămâni, guvernul lui Xi a revenit asupra eforturilor sale de a controla Covid-19, companiile Big Tech, piața imobiliară și multe altele.

A dat semne de reducere a sprijinului pentru războiul Rusiei din Ucraina, atenuând în același timp tensiunile cu SUA și în disputele sale teritoriale din Marea Chinei de Sud. Această înmuiere a părut atât de neobișnuită pentru Xi, încât unii au speculat că nu mai stabilește politica guvernamentală.

Este puțin probabil – la congres, Xi a epurat dușmani și a instalat aliați în tot partidul. Dar virajul de 180 de grade pe mai multe fronturi politice a fost inconfundabil și ridică îndoieli cu privire la tot ceea ce lumea credea că știe despre Xi, inflexibila linie dură. A cedat acum la presiunea oficialilor îngrijorați, a publicului, a economiei în deteriorare?

Răspunsul poate fi toate cele de mai sus, notează Financial Times. Politica zero-Covid a lui Xi, represiunea în domeniul tehnologiei și criza imobiliară au dus economia în impas în 2022. China nu a mai crescut atât de lent de la sfârșitul anilor 1970 și nu crește mai repede decât restul lumii, de asemenea o premieră din anii 1970.

Cu scopul de a relansa economia după congres, guvernul lui Xi a început să sune mai puțin maoist. A renunțat la „cele trei linii roșii” privind împrumuturile contractate de dezvoltatori și  anunțat că „rectificarea” împotriva firmelor fintech este aproape finalizată. După ce a înăsprit controlul de stat timp de ani de zile, transmite mesaje de susținere a sectorului privat.

Ironia: Xi poate că încearcă din greu să relanseze creșterea economică, dar în mod nepractic. Planurile sale de a construi „o economie socialistă modernă” presupun un obiectiv de creștere anuală a produsului PIB-ului de 5%, ceea ce nu mai este posibil.

Creșterea demografică a Chinei a încetinit brusc, la fel ca și productivitatea. Cu mai puțini lucrători, rata de creștere potențială a țării este de 2,5%. Dincolo de acest an, când cheltuielile consumatorilor chinezi care au ieșit din blocaj ar putea impulsiona economia, 5 % este un obiectiv nerealist. Iar mai multe cheltuieli finanțate prin împrumuturi nu vor face decât să crească gradul de îndatorare deja uriaș al Chinei.

Pivotul lui Xi este o corecție pragmatică a cursului, dar ridică îndoieli cu privire la fermitatea sa. Impulsul său de a controla s-ar putea reafirma atunci când economia începe să se redreseze – un reflex mult mai frecvent la liderii care îmbătrânesc decât o renaștere completă ca reformator ferm.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
731 afisari

7 COMENTARII

  1. China si Rusia , alaturi de celelalte tari BRICS vor demola SUA !!!
    Lasati articolele propagandistice !

  2. Raducule tu nu stii ce-i aia 180 de grade si vorbesti de epoca Mao Zedong de parca ai sti ceve despre ea. Te dai prooroc cu prevestiri luate din Ynetnews si vorbesti in dodii. Mai citeste si tu https://asiatimes.com ca-i din Singapore si nu te va invinovati nimeni ca mananci orez de la Beijing si vezi pe acolo ce se mai spune. Citeste baiatule si poate iti mai revizuiesti parerile alandala care te bantuie.

  3. Xi s-ar putea sa fie mai destept decat inteleg multi. La chinezi e mai greu sa ghicesti ce gandesc

  4. Cam toti stiu ca chinezoii isi pregatesc de pe acum celebra armata de 200 de milioane, cu care vor veni la batalia de la Harmaggedon, cel descris foarte bine in Cartea Apocalipsei, atunci va fi distractie totala, nu ce e acum !!

  5. Societatea financiară specializată în toate domeniile de împrumut.
    Vă punem la dispoziție oferte adaptate la toate nevoile dumneavoastră de finanțare cu un credit personal și investim în proiectele dumneavoastră majore.
    Aceasta este rezervată companiilor și persoanelor serioase care caută un împrumut pentru a-și finanța proiectele.
    Oferim împrumuturi persoanelor fizice: credite de consum, credite pentru locuințe, achiziții de credite, achiziții de datorii pentru a consolida toate datoriile într-un singur împrumut, împrumuturi școlare pentru studenți, împrumuturi auto.
    Vă însoțim în finanțarea proiectelor dumneavoastră, cum ar fi construcția casei, a birourilor, a afacerii dumneavoastră sau a unui proiect care necesită finanțare externă.
    Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații despre oferta de a fi mulțumit: Email: poulaintherese4@gmail.com

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger