AcasăPoliticaScenariul „Iugoslavia” pentru Ucraina. Ce-i revine României

Scenariul „Iugoslavia” pentru Ucraina. Ce-i revine României

Cu fiecare zi scursă, devine tot mai clar că soarta Ucrainei a fost deja pecetluită. În afară de câteva mici victorii „kamikaze” repurtate prin echipe de comando, Kievul nu poate spera la mai mult, despre recucerirea teritoriilor anexate de Federația Rusă nici nu se mai vorbește prin Occident. Scenariul cel mai plauzibil în momentul de față este ruperea pisicii în două – modelul iugoslav i-a fost propus lui Zelenski, iar informațiile sunt că tot mai multe voci îndeamnă la adoptarea acestei soluții.

Situația din Ucraina este asemănătoare cu cea din fosta Iugoslavie. Mai multe minorități etnice acuză autoritățile de la Kiev de discriminare, la fel cum Zagrebul și Sarajevo s-au răsculat împotriva Belgradului.

În momentul de față, Volodimir Zelenski a arătat lumii întregi că nu înțelege nimic din ce presupune toleranța și respectarea drepturilor minorităților. Nu vorbim despre rușii din Donbas, pe noi ne interesează doar soarta etnicilor români din Cernăuți și Ținutul Herței. Sute de mii de frați români locuiesc acolo, iar soarta lor este departe de a fi una bună; alții folosesc termeni și mai duri și poate că au dreptate să o facă. Și după ce a venit în vizită la București, Zelenski a refuzat să implementeze promisiunile făcute aici – soarta părintelui Mihail Jar rămâne în continuare una incertă, predarea în limba română în școlile din Cernăuți este pe mai departe interzisă, bisericile noastre ortodoxe sunt atacate de mardeiașii Kievului.

Și toate astea, pentru că Zelenski și șleahta din jurul său refuză să înțeleagă ce înseamnă comuniunea cu oameni de alte confesiuni sau identități naționale. Dar, în același timp, clovnul pus să joace rol de președinte are tupeul să ceară integrarea în Uniunea Europeană; unde a văzut Zelenski în UE minorități masacrate, de cere să fie primit și el!?

România nu are niciun cuvânt de spus

În anii ’90, imediat după căderea comunismului în Europa de Est, Iugoslavia s-a fărâmițat. Mulți spun că alții au aprins fitilul, unii chiar pun degetul pe hartă, dar cert este că, după 30 de ani, statele naționale nou-apărute au început să prospere, sunt integrate european și euro-atlantic; Croația și Slovenia joacă în altă ligă, acolo unde Ucraina lui Zelenski poate doar visa.

Fărâmițarea Iugoslaviei mai este și acum văzută ca o dramă la Belgrad, dar pentru Zagreb, de exemplu, reprezintă libertatea așteptată de generații. Iar alternativa ar fi fost, la cum se trăiește în Balcani, „Donbasul” din prezent.

Ucraina nu mai există așa cum o știam și nici nu se va întoarce vreodată la vechile granițe; realitatea bate filmul, iar istoria confirmă că, acolo unde bocancul „roșu” calcă, urma greu se mai șterge.

Pe de altă parte, trebuie spus că lui Volodimir Zelenski i s-a arătat pisica prin refuzul acordării ajutorului atât de așteptat. SUA au închis robinetul, Germania n-are de unde, Marea Britanie nu mișcă decât atât cât îi permite lesa americană. Soluția împărțirii Ucrainei în două – de Est și de Vest – nu mai este de actualitate. Surse din intelligence-ul militar spun că pe masa cancelariilor occidentale a ajuns să fie analizat un alt scenariu, cel iugoslav, în care regiunile istorice anexate Ucrainei de Moscova sovietică își vor câștiga independența. Nu se ia în calcul revenirea la „patria mamă”, ci se merge pe modelul „Kosovo”, o autodeterminare a popoarelor care locuiesc în zonele respective.

Și, cel mai important aspect, Rusia pare de acord cu scenariul „Iugoslavia”, care ar aduce încetarea ostilităților armate și demararea unor negocieri/discuții definitive pentru rezolvarea problemei ucrainene.

Dintre vecini, Ungaria chiar insistă pentru asta, mai cu seamă că s-ar rezolva situația etnicilor maghiari din regiunea Transcarpatia. Situația Poloniei nu poate fi nici ea departe, având în vedere că Varșovia a pierdut Liovul și alte orașe la formarea statului Ucraina.

România încă așteaptă să i se scrie pe hârtie ce răspuns trebuie să dea. Punctul de vedere al Palatului Cotroceni oricum nu mai contează, cel puțin nu de când Klaus Iohannis a îndrăznit să sfideze ordinea mondială stabilită de SUA și și-a anunțat dorința de a fi el numit viitorul secretar general al NATO, deși americanii l-au anunțat, cu mult înainte, pe olandezul Mark Rutte ca fiind alesul lor.

Cu escaladarea situației în Orientul Mijlociu (Iranul a dat șah Israelului testând cu rachete și drone apărarea Tel Avivului și reacția SUA) pe tablă, chestiunea „Ucraina” a devenit prioritatea numărul 4 pentru Washington, primele trei locuri fiind ocupate, în ordine, de 1. Israel, 2. Israel, 3. Israel. Zelenski a devenit indezirabil și nefrecventabil, cam ca Nicușor Dan și Clotilde Armand după 4 ani de joacă de-a primarii.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
4.271 afisari

19 COMENTARII

  1. Occidentul a tradat inca o data pt interesele lui ,acesti fii ai pierzarii nu se desmint ,noi toti astia pe care ei ne au tot vandut ,tradat , furat asteptam decat rasplata ,si nu de oriunde chiar de la Sursa!!!Doamne ajuta!

  2. -ne temem ca ii revin
    inca 3-4 milioane de minoritari…..

    da,e un plan,
    Izrael se va muta putzin,
    e „amenintzat existentzial” in Orientul apropiat
    si nu vor sa puna in aplicare Optiunea Samson…..

    Optiunea Samson – Romania Military
    http://www.rumaniamilitary.ro › optiunea-samson
    9 apr. 2012 · Desi nu a recunoscut niciodata oficial ca ar detine un arsenal nuclear, este larg raspandit sentimentul ca armata israeliana detine undeva intre …

  3. 1. E de-a dreptul hazardant sa incropim asemenea scenarii , propuneri sunt si de o parte si de cealalta , va fi extrem de greu sa se ajunga la masa tratativelor cu solutii scoase ad-hoc din joben . ” Scenariul Iugoslavia ” si ” Autodeterminarea popoarelor care locuiesc in zonele respective ” poate degenera intr-un fenomen periculos pe o arie mai larga si ar provoca haos si repercusiuni imprevizibile . Pacea devine imposibila , razboiul continua , nimic nu e batut in cuie , varianta tratativelor depinde de situatia pe campul de lupta . UE ofera Ucrainei ajutor de 50 de miliarde de euro sub forma de sprijin financiar stabil si previzibil pentru perioada 2024-2027 , guvernul olandez va oferi Ucrainei un ajutor suplimentar de 4.4 miliarde de euro pana in 2026 , Camera Reprezentantilor din SUA va vota saptamana aceasta ajutoare financiare si militare pentru Ucraina ( 61 de miliarde de dolari ) , curand vor apare pe cerul Ucrainei avioane F-16 … 2. Sah se poate da de mai multe ori in timpul jocului , important este cine da mat-ul .

  4. 26 de luni de RAZBOI FRATRICID !!,si asta pentru ca America se voia stapana pe fosta Ucraina ,o Ucraina facuta dupa pofta lui Stalin si Hrusciov din teritorii acaparate cu SILA .
    Ca sa poata genera conflictul americanii si-au plantat in stilul caracteristic popandaul -circarul ,cel care fara nici o logica a executat ceea ce i se cerea.
    Nesimtirea ,iresponsabilitatea a atins cote maxime ,impertinenta ,obraznicia acestui circar s-a manifestat cu fiecare ocazie.
    Astazi parasit si aruncat din brate are manifestari hilare,jalnice,deja simte in oase frigul ce va urma.
    Cat priveste scenariul JUGOSLAV asta a fost promis si de Putin daca vreti sa va reamintiti ,a spus-o inainte de inceperea conflictului.
    V-a ramane o urma din ce a fost Ucraina acel CONGLOMERAT ARTIFICIAL ,fara iesire la M Neagra Ucraina va fi ceva similar Belarus !,o GUBERNIE RUSEASCA CARE NU VA MAI AMENINTA IN VECI MOSCOVA.

  5. Mai baieti, lasati dezinformarea si stirile la ordin. PACE VA FI IN SUACRAINA CAND VREA PUTIN BA TAMPITILOR, ADICA DUPA REALIPIREA INTREGII UCRAINE LA PATRIA MAMA, RUSIA. Intoxicarile astea cu impartirea suacrainei, cu păci negociate prin china de scholz si xi, ne fac sa râdem

    • Ma mananca-n palma stanga , sunt la rand la caserie , Raionul o sa fie marinimos …

    • De ce trebuie sa moara atatia soldati si civili in Ucraina ? De la 3 zile s-a ajuns la 781 si tot nu mai vine ” pace ” .

  6. Noi slugi si el obraznic. ne dam si camasa de pe noi si el nu este in stare sa respecte niste reguli. Vine scadenta.

  7. Expertul chinez pe Rusia, Feng Yujun, consideră, printre altele, că războiul rusesc din Ucraina a tensionat relațiile ruso-chineze.

    Războiul dintre Rusia și Ucraina este un dezastru pentru ambele țări și, având în vedere că niciuna dintre părți nu are un avantaj decisiv, este puțin probabil ca luptele să se încheie curând.

    Cu toate acestea, un lucru e clar – războiul a spulberat mitul că Rusia este invincibilă militar.

    În plus vorbim de un conflict care reprezintă un punct de cotitură, cu un impact global profund și de durată, spune expertul chinez Feng Yujun, prodecan al Institutului de Studii Internaționale, director la Centrul de Studii Ruse și de Asia Centrală, Universitatea Fudan , într-un interviu pentru TheEconomist .

    Deși perspectiva expertului Feng Yujun este una interesantă, trebuie să ținem seama că opiniile vin din partea unui om puternic ancorat în sistemul chinez, ale cărui obiective nu coincid cu cele ale ”lumii libere”.

    Patru factori principali vor influența cursul războiului
    Foto: Armata ucraineană în primele zile de război, facebook ZSU

    Primul este nivelul de reziliență și unitate națională de care au dat dovadă ucrainenii, care până acum a fost ceva extraordinar.
    Al doilea este sprijinul internațional pentru Ucraina, care, deși recent nu a îndeplinit așteptările Kievului, rămâne larg răspândit.
    Al treilea factor, așa cum subliniază autorul, este tiparul războiului actual, care implică o combinație de putere industrială și sisteme de comandă, control, comunicare și informații. Unul dintre motivele pentru care Moscova suferă în acest război este că încă nu și-a revenit din dezindustrializarea dramatică suferită după prăbușirea Uniunii Sovietice.
    Al patrulea factor este informația. Când vine vorba de luarea deciziilor, Vladimir Putin este prins într-un „cocon” informațional – și asta pentru că este la putere de foarte mult timp. Președintele rus și echipa sa de securitate națională nu au acces la informații exacte. Sistemul pe care îl operează nu are un mecanism eficient de corectare a erorilor. Omologii lor ucraineni sunt, după cum subliniază Yujun, mai flexibili și mai eficienți.
    Acești patru factori în combinație, susține autorul, fac inevitabilă înfrângerea finală a Kremlinului. În timp, el va fi forțat să se retragă din toate teritoriile ucrainene ocupate, inclusiv din Crimeea.
    O altă remarcă interesantă a expertului chinez ține de capacitatea nucleară a Rusiei. Armele nucleare nu sunt o garanție a succesului, potrivit expertului chinez, amintind că, deși este o putere nucleară, SUA s-au retras din Coreea, Vietnam și Afganistan.
    Distanțarea de Moscova și trezirea NATO din starea de „moarte cerebrală”
    Un risc suplimentar cu care se confruntă Putin este că războiul din Ucraina convinge din ce în ce mai mult fostele republici sovietice că ambițiile imperiale ale Rusiei le amenință independența, suveranitatea și integritatea teritorială.
    Aceste state se distanțează de Moscova în diverse moduri, de la crearea unor politici de dezvoltare economică mai puțin dependente de Rusia până la realizarea unei politici externe mai echilibrate. Ca urmare, perspectivele integrării eurasiatice, pe care Rusia o susține, se estompează.
    În același timp, războiul a trezit NATO dintr-un stat pe care președintele francez Emmanuel Macron l-a numit cândva stare de „moarte cerebrală”. Deoarece majoritatea țărilor NATO și-au mărit cheltuielile militare, desfășurarea militară a alianței în Europa de Est a fost mult consolidată. Aderarea Suediei și Finlandei la NATO, pe de altă parte, subliniază incapacitatea lui Putin de a folosi războiul pentru a preveni extinderea alianței militare occidentale. SURSA: defenseromania.ro

    • Padurean nemernican.Lozinci nroliberale.. Public tinta : tefelisti născuți ieri. Poate revin cu argumente.

  8. Romania o s-o ia din fata gării, cu murăturile astea uzate care ne conduc, sclavie la maxim

  9. „Dintre vecini, Ungaria chiar insistă pentru asta, mai cu seamă că s-ar rezolva situația etnicilor maghiari din regiunea Transcarpatia.”
    Fals, minciuna.
    Ungaria militeaza pentru pace, dar nu si pentru divizarea Ucrainei. Nu veti gasi declaratii sau actiuni in acest sens. Mai degraba la Bucuresti.

  10. Dan capitan de plan : povestile astea cu experți aunt devinspieatie nemernicana. Iar the The Economist e mainstream neocon. Cine stie si institutul acela ce antena si ai ei o fi.
    Toata ” analiza” e ciudată. Adica nu s a prins ca Rusia a castigat cu armele adversarului din Razboiul rece? Supunandu i la cheltuieli pe care nu le pot sustine??

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger