Cauta

De ce acest război Israel-Hamas nu seamănă cu nimic din ce s-a mai întâmplat până acum

Conflagrația actuală iese în evindență chiar și după lunga istorie a conflictului israeliano-palestinian

În actuala bătălie dintre Israel și militanții islamiști, ambii manifestă un nou nivel de angajament pentru distrugerea celuilalt.

Lunga istorie a conflictului israeliano-palestinian este plină de vărsare de sânge, dislocări și traume. Dar chiar și după aceste standarde relative, conflagrația actuală iese în evidență, relatează Bloomberg. În primul rând, este deosebit de brutală.

De la Holocaust încoace, nu au fost masacrați atâția evrei ca la 7 octombrie, când militanții Hamas au luat cu asalt Israelul, omorând 1.400 de persoane și luând peste 200 de ostatici.

Înainte ca  Forțele armate israeliene(IDF) să își intensifice operațiunile terestre în Fâșia Gaza, loviturile sale de represalii, în principal din aer, au ucis peste 7.700 de persoane, potrivit autorităților din Gaza, și au dislocat aproape jumătate din populația de 2,3 milioane de locuitori, conform unei estimări a oficialilor ONU.

În al doilea rând,  acest nou capitol a schimbat modul în care israelienii văd amenințarea reprezentată de gruparea islamistă și, prin urmare, măsurile pe care sunt pregătiți să le ia împotriva acesteia. Încă de la început, Hamas, pe care SUA și Uniunea Europeană o desemnează drept organizație teroristă, a fost dedicată distrugerii statului Israel.

Timp de trei decenii, și-a menținut această misiune, în timp ce alți lideri palestinieni s-au angajat să coexiste pașnic cu Israelul, urmărindu-și în același timp propriul stat alături de acesta.

Hamas consideră că tot Pământul Sfânt – care cuprinde ceea ce este astăzi Israelul, Cisiordania și Gaza – este o înzestrare islamică divină și se angajează în carta sa să distrugă Israelul prin orice mijloace.

După ce Hamas a arătat de ce este capabilă la 7 octombrie, israelienii spun acum că sunt hotărâți nu doar să suprime grupul, ci să îl desființeze, un obiectiv care va implica mai multă vărsare de sânge și care s-ar putea să nu fie realizabil.

În al treilea rând, războiul între Israel și Hamas sugerează începutul mobilizării globale a lumii islamice împotriva Occidentului.

IDF au efectuat duminică operaţiuni terestre împotriva Hamas în Gaza în ceea ce premierul Benjamin Netanyahu a numit „a doua fază” a acestui război menit să eradicheze gruparea militantă palestiniană.

Războiul va fi „lung şi dificil”, a avertizat şeful executivului israelian. A învinge Hamas este o „provocare esenţială” pentru Israel, dar „priveşte întreaga civilizaţie occidentală”.

Iar în țările occidentale se petrec scene incredibile. Mii de oameni au manifestat la Londra, Paris, Zurich şi New York în sprijinul palestinienilor. „Gaza, Gaza, Paris este cu voi!”, au scandat manifestanţii în capitala Franţei, unde adunarea fusese interzisă.

Arabia Saudită a denunţat o încălcare „nejustificată” a dreptului internaţional, iar Oman a acuzat Israelul de „crime de război”. „Israel, te declarăm în faţa lumii întregi criminal de război”, a lansat anterior preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

În al patrulea rând, însuși obiectivul Israelului de a zdrobi Hamas este o mare necunoscută. Mai presus de luptători și arme, Hamas este o doctrină. Dacă nu supraviețuiește ofensivei terestre a IDF,  grupul terorist se poate reorganiza într-un succesor și mai radical.

În cele din urmă, marea întrebare este dacă palestinienii vor accepta în continuare să fie conduși de o alcătuire de tip Hamas și dacă Israelul se va arăta capabil să șteargă de pe hartă Fâșia Gaza.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Exit mobile version