AcasăPoliticaDe ce acest război Israel-Hamas nu seamănă cu nimic din ce s-a...

De ce acest război Israel-Hamas nu seamănă cu nimic din ce s-a mai întâmplat până acum

Conflagrația actuală iese în evindență chiar și după lunga istorie a conflictului israeliano-palestinian

În actuala bătălie dintre Israel și militanții islamiști, ambii manifestă un nou nivel de angajament pentru distrugerea celuilalt.

Lunga istorie a conflictului israeliano-palestinian este plină de vărsare de sânge, dislocări și traume. Dar chiar și după aceste standarde relative, conflagrația actuală iese în evidență, relatează Bloomberg. În primul rând, este deosebit de brutală.

De la Holocaust încoace, nu au fost masacrați atâția evrei ca la 7 octombrie, când militanții Hamas au luat cu asalt Israelul, omorând 1.400 de persoane și luând peste 200 de ostatici.

Înainte ca  Forțele armate israeliene(IDF) să își intensifice operațiunile terestre în Fâșia Gaza, loviturile sale de represalii, în principal din aer, au ucis peste 7.700 de persoane, potrivit autorităților din Gaza, și au dislocat aproape jumătate din populația de 2,3 milioane de locuitori, conform unei estimări a oficialilor ONU.

În al doilea rând,  acest nou capitol a schimbat modul în care israelienii văd amenințarea reprezentată de gruparea islamistă și, prin urmare, măsurile pe care sunt pregătiți să le ia împotriva acesteia. Încă de la început, Hamas, pe care SUA și Uniunea Europeană o desemnează drept organizație teroristă, a fost dedicată distrugerii statului Israel.

Timp de trei decenii, și-a menținut această misiune, în timp ce alți lideri palestinieni s-au angajat să coexiste pașnic cu Israelul, urmărindu-și în același timp propriul stat alături de acesta.

Hamas consideră că tot Pământul Sfânt – care cuprinde ceea ce este astăzi Israelul, Cisiordania și Gaza – este o înzestrare islamică divină și se angajează în carta sa să distrugă Israelul prin orice mijloace.

După ce Hamas a arătat de ce este capabilă la 7 octombrie, israelienii spun acum că sunt hotărâți nu doar să suprime grupul, ci să îl desființeze, un obiectiv care va implica mai multă vărsare de sânge și care s-ar putea să nu fie realizabil.

În al treilea rând, războiul între Israel și Hamas sugerează începutul mobilizării globale a lumii islamice împotriva Occidentului.

IDF au efectuat duminică operaţiuni terestre împotriva Hamas în Gaza în ceea ce premierul Benjamin Netanyahu a numit „a doua fază” a acestui război menit să eradicheze gruparea militantă palestiniană.

Războiul va fi „lung şi dificil”, a avertizat şeful executivului israelian. A învinge Hamas este o „provocare esenţială” pentru Israel, dar „priveşte întreaga civilizaţie occidentală”.

Iar în țările occidentale se petrec scene incredibile. Mii de oameni au manifestat la Londra, Paris, Zurich şi New York în sprijinul palestinienilor. „Gaza, Gaza, Paris este cu voi!”, au scandat manifestanţii în capitala Franţei, unde adunarea fusese interzisă.

Arabia Saudită a denunţat o încălcare „nejustificată” a dreptului internaţional, iar Oman a acuzat Israelul de „crime de război”. „Israel, te declarăm în faţa lumii întregi criminal de război”, a lansat anterior preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

În al patrulea rând, însuși obiectivul Israelului de a zdrobi Hamas este o mare necunoscută. Mai presus de luptători și arme, Hamas este o doctrină. Dacă nu supraviețuiește ofensivei terestre a IDF,  grupul terorist se poate reorganiza într-un succesor și mai radical.

În cele din urmă, marea întrebare este dacă palestinienii vor accepta în continuare să fie conduși de o alcătuire de tip Hamas și dacă Israelul se va arăta capabil să șteargă de pe hartă Fâșia Gaza.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.527 afisari

10 COMENTARII

  1. Erdogan are doua fete.
    Ia bani de la fraieri, ii duce cu zaharelul, se intareste, se imbogateste si isi arata coltii batrani fix la partenerii de afaceri.E periculos cand provoaca islamistii contra crucii crestine .
    Israel a fost singurul stat care a luat atitudine.
    Statele UE sunt mici pisoi.
    Daca palestinienii de rand au spart depozitele ONU in gaza, cine blocheaza accesul lor la ajutoarele ONU?
    Cine ii infometeaza in gaza?

  2. seamna in copie 1:1 cu
    „marea revolutie din decembrie ’89”:
    -atunci tot „terroristi arabi” ocheau,
    au facut peste 1’000 de morti toti cetateni romani bet-beget ,tot Armata!
    -peste 1’000 dupa 22 decembrie ora 12:03;
    au lasat morti si inainte, tot ei,
    le spusese Cracanatu Suprem ceva de „agenturilii straine”;
    -ZERO TERRORISTI-nici arabi nici mossad,atunci!

  3. Musulmanii iubesc Gaza, dar traiesc in occident din ajutoarele pe care tarile blamate le ofera cu mare generozitate, pentru nimic.

  4. Daca.vedem reactii musulmane coordonate in Occident, cred ca e mai mult decat atat.
    Somnul ratiunii naste monstri.

  5. „În al treilea rând, războiul între Israel și Hamas sugerează începutul mobilizării globale a lumii islamice împotriva Occidentului.”
    Pai da, ca Occidentul pana acum a dormit in izmene si a permis infiltrarea in masa a corturarilor iubitori de capre pe teritoriile crestine. E un fel de cruciada inversa a „religiei pacii”, infiltrarea in occident a unor indivizi gata de lupta la un semnal (vezi recentele manifestatii pro Palestina si pro Hamas). Acestia au fost infiltrati ani de zile sub diferite forme, imigranti, refugiati de razboi, persecutati politic si religios, studenti veniti la studii, etc. Organizatiile muslime au avut si au bani gramada pentru acoperirea fluxului de mancatori de oaie. La un semnal acestia vor declansa Jihadul, razboiul lor sfant impotriva crestinatatii. Occidentul doarme sau se face ca nu vede. Sunt multe orase in Europa unde nici Politia sau Armata nu au curaj sa intre, cartiere intregi locuite doar de alahuakbar si unde nu exista alta lege decat Sharia. Bravo Evropa si bravo Murika, ati fost foarte vigilenti pana acum, o sa va faca mujahedinii sa va inchinati de trei ori pe zi cu fatza catre Mecca.

  6. OARE EVREII SUNT ATAT DE IUBITI IN INTREAGA LUME?SE VEDE.PANA ACUM AU OMORAT PESTE 8000 DE PALESTINIENI.OARE ASTA NU ESTE GENOCID?

  7. OARE EVREII SUNT ATAT DE IUBITI IN INTREAGA LUME?SE VEDE.PANA ACUM AU OMORAT PESTE 8000 DE PALESTINIENI.OARE ASTA NU ESTE GENOCID?

  8. Se stie genocid fac numai arabii, chinezii, rusii… ceea ce fac occidentalii este “dreptate” boss… Ipocrizie maxima… Dumnezeu e acolo sus si vede…

  9. Este suspecta omisiunea Israelului cand a fost avertizat de țări precum Egiptul despre atac !Ce se urmărește?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger