AcasăPoliticaScenariile amenințărilor nucleare: de la șantaj la Armaghedon

Scenariile amenințărilor nucleare: de la șantaj la Armaghedon

„Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată.” Această declarație comună a fost emisă în ianuarie de China, Franța, Rusia, Marea Britanie și SUA – cele cinci state  care dețin oficial  arme nucleare.În luna următoare, Rusia a invadat Ucraina. De atunci, liderii mondiali s-au confruntat cu amenințarea că un război nuclear ar putea fi într-adevăr purtat – destul de curând.

Încă de la început, Vladimir Putin a descris conflictul drept existențial pentru Rusia și a lăsat să se înțeleagă că ar putea folosi arme nucleare pentru a învinge.

Cu puțin mai mult de o săptămână în urmă, oficialii occidentali din domeniul securității s-au grăbit să intre în birourile lor în weekend – alarmați de faptul că acuzațiile Moscovei potrivit cărora Ucraina era gata să folosească o „bombă murdară” ar putea fi un semnal că Rusia însăși caută un pretext pentru a recurge la atacul nuclear.

Deși acea criză imediată s-a retras, amenințarea generală că Rusia va folosi o armă nucleară este considerată în continuare în creștere. SUA și aliații  se gândesc deja serios și la consecințele globale ale utilizării unei arme nucleare rusești. Acesta este un teritoriu necunoscut, iar presiunea este intensă.

Patru strategii – și toate încurcate

În linii mari, există patru scenarii principale de luat în considerare: normalizarea nucleară, șantajul nuclear, evitarea războiului și Armaghedon.

Nu este greu de înțeles cum utilizarea unei arme nucleare rusești ar putea duce la un război nuclear total – la ceea ce însuși președintele Biden a numit „Armaghedon”. Washingtonul a avertizat că, dacă Moscova ar folosi o armă nucleară, ar exista un răspuns cu consecințe „catastrofale” pentru Rusia.

Americanii nu au precizat în mod public care ar fi acest răspuns. Mulți comentatori cred că ar fi unul non-nuclear. Generalul David Petraeus, fostul șef al CIA, a vorbit despre faptul că forțele NATO ar putea ataca trupele rusești de la sol din Ucraina cu arme convenționale și ar putea scufunda flota rusă din Marea Neagră.

Argumentul pentru un răspuns militar occidental este că, dacă Rusia a reușit să folosească o armă nucleară – și chiar a reușit să inverseze cursul războiului – atunci tabuul nuclear care se menține din 1945 ar fi distrus.

Dar implicarea directă a armatei occidentale ar declanșa probabil un alt răspuns rusesc. Vestul și Rusia ar putea apoi să urce rapid „scara de escaladare”, făcând în mod clar posibil coșmarul războiului nuclear total.

Deoarece perspectiva escaladării la Armaghedon este atât de îngrozitoare, ar deschide ușa către un alt viitor tulburător: „normalizarea nucleară”.

Armele nucleare s-ar fi dovedit a fi instrumente care pot fi folosite într-un război de agresiune – nu doar pentru descurajare. Rusia, și chiar China, ar putea fi tentată să treacă din nou pragul nuclear. Iar statele non-nucleare – cum ar fi Japonia, Coreea de Sud, Germania și o mulțime de altele – s-ar grăbi să achiziționeze arme nucleare pentru a se proteja.

Teama de astfel de efecte duce la creșterea discuțiilor despre necesitatea de a începe negocieri de pace cu Rusia. Dar oficialii occidentali se opun acum acestei mișcări de teama unui al treilea scenariu – șantajul nuclear de succes.

Dacă Rusia descoperă că poate avea succes în războaiele de agresiune prin simpla amenințare cu folosirea armelor nucleare, un alt viitor distopic se anunță. Ce ar putea opri Moscova să facă alte amenințări nucleare, poate îndreptate spre Europa de Est? Și ce concluzii ar putea trage China sau Coreea de Nord cu privire la viitoarele conflicte asupra Taiwanului sau a peninsulei coreene?

Cele mai întunecate trei scenarii – Armageddon, normalizare și șantaj nuclear reușit – sunt toate mult mai posibile decât ar trebui să fie. Dar, în mod colectiv, ele rămân mai puțin probabile decât cea de-a patra posibilitate – evitarea războiului nuclear.

În toate crizele nucleare anterioare din 1945 încoace, liderii marilor puteri s-au retras de pe marginea prăpastiei. Au împiedicat lumea să alunece spre distrugere. Ar trebui să gândească la fel acum, dar navighează pe oceanul riscurilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
313 afisari

6 COMENTARII

  1. Tabuul nuclear a fost deja incalcat in 1945. Daca NATO vrea pace ar trebui sa aiba discutii cu Rusia si sa se retraga din coasta Rusiei nu sa continue sa alimenteze razboiul Ucraina-Rusia, asa cum si Rusia si-a retras rachetele din Cuba in 1962 pentru a nu se ajunge la razboi nuclear. Insa nu sunt semne din partea NATO ca ar dori pacea, de fapt cei care ii coordoneaza pe cei care conduc NATO au alte planuri decat pacea, asa ca 🙁

  2. Victorie pentru Rusia si succes militar pentru BRICS impotriva Diavolului drogat ,pedofil si poponar criminal NATO

  3. Bunicile nu cred că va fi vreun război sau atac nuclear, tot ce se scrie/ spune la tv și radio este doar pentru a ne speria , așa că ele ascultă doar posturi cu multă muzică .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger