AcasăPoliticaScandal la votul pentru numirea judecătorului României la CEDO. Cine sunt cei...

Scandal la votul pentru numirea judecătorului României la CEDO. Cine sunt cei trei candidați

CEDOScandal la votul pentru numirea judecătorului României la CEDO. Cine sunt cei trei candidați

Candidaţii pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au fost audiaţi, marţi, de Comisiile juridice şi pentru drepturile omului ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Candidaţii în ordinea descrescătoare a voturilor obţinute în comisia de selecţie sunt Sebastian Răduleţu, Bogdan Iancu şi Răzvan Horaţiu Radu, iar candidaţi de rezervă Claudia Jderu şi Mihaela Tofan.

Comisiile speciale din Parlament se reunesc din nou, miercuri, de la 10.00, pentru a relua votul, după ce marți s-a strecurat o „eroare materială” în procedura de numărare a voturilor.

Inițial, audierea s-ar fi încheiat cu un aviz favorabil pentru cei trei candidați, inclusiv pentru supleanți, apoi, după ce votul s-a închis, rezultatul ar fi fost pur și simplu modificat în defavoarea lui Răzvan Horațiu Radu, potrivit Digi 24.

Președintele Comisiei Drepturile Omului, Iuseim Ibram, a semnalat Comisiei Juridice, de Disciplină și Imunități din Camera Deputaților, condusă de Laura Vicol, că „rezultatul votului a fost transmis „greșit”, solicitând ca votul să fie modificat în conformitate cu acel rezultat care a fost comunicat imediat după audieri.

Care sunt cele trei propuneri transmise de Guvern

România trebuie să propună o listă cu trei candidați, urmând ca Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei să aleagă în final judecătorul României la CEDO.

Sebastian Răduleţu de la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Craiova a menţionat, la audieri, că are o experienţă destul de importantă în domeniul drepturilor fundamentale ale omului.

Bogdan Iancu, conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, a precizat că şi-a desfăşurat cea mai mare parte a activităţii academice şi de cercetare în afara ţării.

Procurorul Horaţiu Radu a amintit că a îndeplinit, între altele, funcţia de agent al Guvernului României la CEDO şi în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, precum şi de secretar de stat în MAE, fiind şi profesor de mai bine de 15 ani.

Claudia Jderu, judecător în cadrul Secţiei penale a Curţii de Apel Bucureşti, are 20 de ani vechime în magistratură, fiind detaşată pentru şase luni în cadrul Biroului agentului guvernamental din cadrul MAE.

Mihaela Tofan, profesor universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, doctor în drept al Universităţii Bucureşti, este avocat la Baroul Iaşi de peste 20 de ani.

author avatar
Andreea Vlad
658 afisari

1 COMENTARIU

  1. Jderu va fi mult mai corecta decat predecesoarea care arunca la cos cererile din Romania.
    Nici nu le citeau si le declarau inadmisibile.
    CEDO nu mai apara interesele cetatenilor.Zic asta multi avocati.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger