AcasăPoliticaScandal la ședința solemnă din Parlament. Discursul unui deputat UDMR a încins...

Scandal la ședința solemnă din Parlament. Discursul unui deputat UDMR a încins spiritele/Romașcanu: „Transilvania este istoric a românilor” – VIDEO

(sursa foto: Guvernul României/Facebook)

A fost scandal în Parlament, la început de săptămână, la ședința solemnă dedicată Zilei Naționale.

Afirmații din discursul unui deputat UDMR, susținut la ședința solemnă comună a celor două Camere ale Parlamentului, de luni, consacrată sărbătoririi Zilei Naționale a României, nu au fost lipsite de reacții.

Totul după ce deputatul UDMR Csoma Botond a susținut, de la tribuna Parlamentului, că „liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”. Senatoarea Diana Șoșoacă a replicat imediat, cât se poate de vocal, iar ulterior și liderul AUR, George Simion, dar și ministrul Culturii, senatorul PSD, Lucian Romașcanu, au reacționat, de această dată în scris.

Ce a declarat Csoma Botond

(sursa foto: captură video)

De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeaşi parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist reducţionist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent şi care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de duşman, afectând grav relaţiile interetnice (…). Liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia”, a declarat deputatul UDMR Csoma Botond, la ședința de luni din Parlament.

Șoșoacă: „Este înaltă trădare”

Senatoarea Şoşoacă s-a ridicat în picioare în timpul discursului deputatului şi a reacționat vocal. „Sunteţi în România, băi, nu vă este ruşine! Ruşine să vă fie! Anti-românilor, ieşiţi din ţară imediat! Niciodată nu am fost ai secuilor! Noi voi permite nicodată aşa ceva! România, trăiască România! România liberă! Daţi-l afară! Este inacceptabil! Secuii nici măcar nu sunt unguri. Nu voi accepta niciodată ca în Parlamentul României să se facă o asemenea acuzaţie abominabilă. Este înaltă trădare”, a susținut Diana Șoșoacă, citată de news.ro.

Deputatul UDMR Csoma Botond și-a văzut mai departe de discurs. „Credem că viitorul nostru este comun în această ţară, noi ne planificăm viitorul pe aceste meleaguri, nu dorim să plecăm din această ţară şi suntem parteneri în conceptualizarea şi implementarea acelor proiecte de țară care îmbunătăţesc viaţa de zi cu zi a cetăţenilor acestui stat, indiferent de etnie şi ne determină pe noi toţi să nu pornim pe calea emigraţiei”, a mai declarat parlamentarul UDMR.

Simion: Am părăsit sala/Nu ni s-a dat cuvântul ca să dăm replica la mizeriile spuse

Liderul AUR, George Simion, a anunțat că parlamentarii formațiunii sale au părăsit sala, acuzând că nu au fost lăsați să dea replica la afirmațiile deputatului UDMR.

„Am părăsit sala de ședințe la sedința solemnă a Parlamentului pentru Ziua Națională și batjocorită de declarațiile șovine ale UDMR, ținuți în brațe de actuala coaliție.

Nu ni s-a dat cuvântul ca să dăm replica la mizeriile spuse!”, a transmis liderul AUR, George Simion, pe Facebook.

Ministrul Romașcanu, prima reacție: „Transilvania este istoric a românilor”

La rândul său, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, senator PSD, a ales să transmită, prin intermediul unui mesaj scris pe o rețea de socializare, că „Transilvania este istoric a românilor”.

„Astăzi (luni-n.red.), la ședința solemnă a Parlamentului României am trăit bucuria rememorării imensei realizări istorice, regăsirea între granițele aceluiași stat național a tuturor provinciilor unde românii erau, de veacuri, majoritari.

Între discursurile parlamentarilor, încărcate de patriotism dar și de date istorice, unul discordant l-a avut, din păcate, un parlamentar al UDMR, deputatul Csoma Botond”, a început prin a menționa Romașcanu, pe Facebook.

Ministrul Culturii a continuat reacția „la cald” menționând următoarele:

„Fiind un răspuns „la cald”, mă rezum acum doar la câteva idei:

– Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit și trăiesc și unguri și sași și evrei.

– declarația de la Alba Iulia a fost și este o promisiune respectată a statului român.

– România este citată drept un serios exemplu de bune practici în privința tratamentului minorităților, inclusiv a celei maghiare: reprezentare în parlament, prezență în aproape toate guvernele post-decembriste, învățământ de toate gradele în limba maternă etc. etc.
România și românii trebuie să fie respectați și apreciați pentru toate cele menționate!
Nimeni nu ar trebui sa aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potențial distructiv major”, a mai scris Lucian Romașcanu.

author avatar
Andrei Coman
345 afisari

8 COMENTARII

  1. Asa se intampla cand le dati cuvantul la tribuna Parlamentului grohaitorilor cu mustata, urmasii salbaticilor lui Attila
    Era de asteptat din partea lor asa o comportare

    • Unde este impistorul și trădătorul Werner, sa,și apere țară și cetateanu de aceste boanghini bozgoresti ,care vor sa ațăte lucrurile ,la episodul cu ciolacu a ieșit Sașu, sa ne spună, io no pot ciolacu,acum tace mâlc trădătorul, chiar în preajma zilei naționale cozile de topor UDMR se dau în stampa

  2. Asta nu e orice udmrist e unul care e prin sri l am vazut la tv cand era acuzat ca vroia sa distruga un regizor pe la arad ca nu i convenea lui pe la teatru vroia el felia .Sa i dea afara romanii de la conducere ca sunt obraznici toti!!

    • nope SUS UDMR sa scapam de miticii bucuresteni corupti jegosi comunsiti imputiti care ne tineau in lockdown cu armate pvlii rromalestinaeza si care ne-au omorat batranii cu oxigen si flacara deschisa in lagarele medicale ale harapului arafat blestemata fie-i natia in veci, si care ne iau banii la bugetul central sa isi intretina ei amante vile si limuzine luxoase si ne trimit pe cap toti judecatorii care elibereaza criminali si violatori pe strada SICTIR romania!

  3. bah…si unguresc da, sasesc poate dar evreeiesc in niciun caz aia erau in sholdova, d-aia e si acum cea mai inapoiata si saraca tara din romanistania de cat au spoliat-o jid@nii

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger