AcasăPoliticaȘantaj energetic? Ucraina vrea ca Europa să-i păzească depozitele de...

Șantaj energetic? Ucraina vrea ca Europa să-i păzească depozitele de gaze

Șeful companiei naționale de energie din Ucraina a cerut țărilor UE să ajute la protejarea instalațiilor sale de depozitare a gazelor naturale de un recent val de atacuri rusești

Șeful companiei naționale de energie din Ucraina a cerut țărilor UE să ajute la protejarea instalațiilor sale de depozitare a gazelor naturale de un recent val de atacuri rusești.

„Este în interesul UE să protejeze instalațiile de depozitare, transport și producție”, având în vedere că infrastructura de gaze a Ucrainei este „bine integrată” în sistemul energetic european, a declarat Oleksiy Chernyshov, directorul executiv al companiei de stat Naftogaz.

Argumentul “interesului UE” pare cam golit de conținut, deoarece chiar Naftogaz a precizat pentru Financial Times că doar instalațiile supraterane au fost afectate de atacurile rușilor – și ulterior reparate. Depozitele subterane sunt în siguranță, iar compania „și-a îndeplinit obligațiile față de clienți”.

Ucraina acționează în continuare ca o rută de tranzit pentru gazele rusești prin conducte către Europa, iar depozitele sale au oferit comercianților europeni un spațiu prețios pentru a-și stoca excesul de gaze înainte de iarna trecută, când depozitele din UE au atins capacitatea maximă.

Comentariile executivului Naftogaz vin după ce președintele american Joe Biden a promulgat un proiect de lege care include un nou ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar aliații europeni ai Kievului încă se târguiesc în privința furnizării de sisteme suplimentare de apărare aeriană. În același timp, atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene s-au intensificat.

Jocul la două capete

Prin urmare, Chernyshov este gata să joace la două capete: „S-ar putea să rămânem într-o poziție în care vom avea în continuare nevoie de mai multă apărare aeriană” chiar și după acordarea ajutorului american, iar „țările UE, desigur, ar trebui să joace un rol crucial în această asistență”.

Poate că nu este vorba de un șantaj energetic, dar stocarea gazului ucrainean a jucat un rol important în securitatea energetică a UE, permițând națiunilor europene să se abțină de la a retrage prea mult din propriile rezerve.

Ucraina  a apărut ca o alternativă de stocare, în ciuda riscurilor generate de invazia Rusiei, în parte datorită unor stimulente precum tarifele ieftine și scutirile de taxe vamale care permit reimportul cu ușurință al gazului în UE.

De asemenea, Ucraina a continuat să permită trecerea gazului rusesc în cadrul unui acord pe care Naftogaz l-a semnat cu Gazprom în 2019. Acordul se va încheia la sfrâșitul acestui an.

Cei mai mulți analiști și traderi consideră că volumele record de gaze depozitate în UE îi vor permite să evite penuria în iarna viitoare, dar unii spun că există încă riscuri legate de pierderea gazului rusesc care este transportat prin Ucraina: este vorba de 15 miliarde de metri cubi, potrivit lui Aldo Spanjer, strateg senior pentru mărfuri la BNP Paribas.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
491 afisari

4 COMENTARII

  1. Putineeee, NU LE MAI DA BA GAZ SI PETROL DELOC LA MILOGII EUROPENI. NU LE MAI DA BA NICI MINERALE SI METALE RARE, DA LE PE TOATE SPRE ASIA,CA TU LE AI SI MILOGII NU, LE CUMPARA MILOGII EUROPENI LA ORICE PRET😀😀😀. SI UITE ASA, LASA I SA SI PAZEASCA DEPOZITELE😀😀😀

  2. Gazul este rusesc. Ucraina nu are zacaminte. Care e atunci problema UE? Sa apere gazul rusesc. Dar americanii ce zic ca doar acu un an au distrus gazoductele pt Germania cu acxelasi gaz rusesc. De ce Ucraina trebuie aparata la gaze si Germania a trebuit sabotata ?Si ce mai vrea Zelenski ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger