AcasăPoliticaSancțiunile Occidentului, frecție la piciorul de lemn. Rusia deține 80 de miliarde...

Sancțiunile Occidentului, frecție la piciorul de lemn. Rusia deține 80 de miliarde de dolari offshore

Rusia a reușit să economisească în străinătate aproximativ o treime din câștigul de 227 de miliarde de dolari obținut anul trecut din exporturile sale de materii prime, în pofida sancțiunilor occidentale, conduse de Statele Unite.

80 de miliarde de dolari sunt împrăștiate în numerar, proprietăți imobiliare și investiții în filiale din străinătate, potrivit unei estimări Bloomberg Economics. Reprezintă rezervele din umbră, un produs secundar al unui excedent record al contului curent – aproximativ diferența dintre exporturi și importuri – care a ajutat la susținerea finanțelor Rusiei de la atacul său asupra Ucrainei din februarie 2022.

„Datorită întârzierii Europei de a viza sectorul energetic al Rusiei, Kremlinul a putut acumula unul dintre cele mai mari excedente de cont curent din istoria sa”, a declarat Maria Shagina, economist la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Marea Britanie. „Acest lucru a anulat de facto efectul înghețării activelor băncii centrale în martie 2022, deoarece Rusia ar putea recupera ceea ce a pierdut”.

Orice noi câștiguri care se acumulează în străinătate devine o țintă tentantă pentru adversarii Rusiei, mai ales dacă fondurile sunt controlate de stat. Guvernul este acționar la mulți dintre cei mai mari exportatori ruși care au contribuit la câștigul neașteptat de anul trecut, deși întrebarea unde au ajuns banii și cine îi controlează rămâne fără răspuns.

În acumularea de active internaționale în 2022, Rusia a adăugat echivalentul a aproximativ 5% din produsul intern brut. Această cifră este apropiată de media din perioada 2009-2013, o altă perioadă de prețuri ridicate ale petrolului și de intervenții limitate ale băncii centrale pe piața valutară.

Sancțiunile i-au împins pe ruși să reducă importurile, în timp ce prețurile materiilor prime au stimulat exporturile. În loc să motiveze corporațiile să acumuleze active străine, guvernul rus a relaxat reglementările pentru a contribui la creșterea importurilor, de care avea nevoie pentru a stabiliza inflația internă.

Pentru Moscova, activele acumulate în străinătate reprezintă o resursă care poate fi exploatată prin intermediul unor taxe extraordinare asupra exportatorilor, potrivit lui Alexander Knobel de la Academia rusă de Comerț Exterior.

Până la urmă, susținătorii occidentali ai Ucrainei sunt puși într-o situație ridicolă: se laudă că  au înghețat fondurile rusești, dar nu reușesc să mâna pe ele.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
499 afisari

8 COMENTARII

      • Garoiule ,tu chiar numai sa înjuri ști?chiar așa imbecil te-a fătat măta, te miri că-ți folosesc toți numele pe aici ,postează și tu în pisda măti civilizat respectând părerea omului

        • ” ști ” se scrie cu doi ” I „, analfabetule.
          și ” toți” ești numai tu, pu lă !
          folosește-ți numele, ca să nu te bag în piz da mătii d efiecare dată.

  1. Problema trebuie pusă in felul următor . Europa si tarile ce sustin in acest moment ,sanctiunile si sechestrele pe fondurile Rusiei de ce nu au facut acelasi lucru impotriva SUA la invazia din IRAK , la distrugerea Iugoslaviei . La furtul celor 15miliarde $ din rezerva Africi de Sud in 28.02.2022 de catre SUA chipurile drept despăgubire pentru atentatele din 11.09 . de ce nu sa intervenit . Aaaaaa ……interesele ….. Si astea-s tot inventii ?

  2. Simplu,Americanu nu este cu nimic mai bun decât Rusu. ,toți sunt cinici și urmăresc doar interesele proprii

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger